Samenvatting


Een redelijk betaalbare optie om ‘gewoon goed’ voor de dag te komen in streams of voice-overs. Los van wat verschillende opname patronen heeft hij echter een basic featureset; geen gain knop of live monitoring bijvoorbeeld. Fysiek een degelijk ding, lekker opvallend retro-ish design, maar hou er wel rekening mee dat hij fors is op je bureau. We merken wel op dat opnamekwaliteit nog een duidelijk hoorbare stap beter kan als je wat meer (nou ja, 140 tov 80 is flink meer) uitgeeft, dus we zien de Snowball wel als een instap model desktop microfoon voor mensen die hun budget binnen perken willen houden. Voor het geld echter leuk: 7,5/10


Blue Microphones Snowball review


De naam ‘Blue Snowball’ zagen en hoorden we het meest in onze zoektocht naar een aantrekkelijke, betaalbare desktop microfoon voor streaming en geluidsopnames, dus we waren positief verrast toen Blue ons de gelegenheid wilde geven dit model te testen, plus een populair high-end model.

Hoewel Blue de Snowball positioneerd als betaalbaar alternatief voor o.a. muziekopnames richten wij ons vandaag specifieker op één element, namelijk de stemopname voor streaming en voiceovers. Ik had graag muzikaal talent gehad, maar ik vrees dat zelfs de beste microfoon daar weinig van zal maken. Overigens zullen we het de Snowball niet te eenvoudig maken naast enkel gaming headsets en de (veel duurdere) Yeti Pro: we nemen ook de Razer Seiren X, Asus Magnus, en Rode NT-USB mee in de vergelijking.

Prijskaartje? We zien de Snowball zo rond de 80 euro in winkels, in verschillende kleurstellingen als onze witte variant wat te ingetogen voor je is.

Specificaties


De features en specs van Blue:



De Snowball is een twee-condenser microfoon welke ze richten op een neutrale opname, hierdoor was te verwachten dat ze zelf aangeven dat de Snowball feitelijk voor alle soorten opnames geschikt is. Werking-technisch niet al te complex als plug-and-play USB model: geen extra software, gewoon inprikken en gaan.


Omdat wij primair de nadruk leggen op de stemopname voor een stream of voiceover is een aanpassing van het opnamebeeld niet direct relevant, maar voor andere soorten opnames is het een plus dat de Snowball naast Cardoid (wat je gebruikt als je solo achter de mic ziet) ook een omni (360) en een “cardoid met pad” functie heeft; die laatste beperkt de gevoeligheid zeer luidruchtige geluiden; handig voor de streamende schreeuwlelijks onder ons.

Uitpakken, bouw en features


Van een plug and play mic hoeven we niet al te gek veel te verwachten in de doos; meer dan de meegeleverde USB stekker is tenslotte niet nodig. We meten 1meter80 op de kabel, dat zal veelal wel voldoen maar kan wat krap zijn met onder-de-tafel kabelmanagement. Standaard kabel echter, dus te vervangen als je meer nodig hebt.



De Snowball zelf is harstikke leuk om te zien, en voelt meer dan degelijk. Het gewicht verraade het al een beetje maar hij was toch een stuk forser dan we eigenlijk hadden verwacht. De moderne-retro look zal je moeten aanstaan, maar wij weten de goed te waarderen. Ledje bovenp, veel meer hoef je niet te weten.





Op het balletje zelf zien we achterop een eenvoudige schakelaar voor de opnamemodus, plus een standaard schroefdraad voor de meegeleverde voet, al kan je hem daarmee ook op arm mounts of tripods monteren.



Het verchroomde pootje past lekker bij het design, dat staat niet ter discussie. Onopvallend kunnen we hem in elk geval niet noemen. We merken wel wat speling op in de kop als we met onze handen aan de bal zitten, maar merken geen beweging op als we hardhandig tegen de tafel duwen. Het ziet er allemaal wel netjes uit verder.





Op de poot is de Snowball zelf draaibaar, kantelbaar en zelfs een beetje in hoogte verstelbaar; meer dan flexibel genoeg.





We hadden we de USB kabel liever dunner en flexibeler gehad, de opzichtige printer-stijl stugge USB kabel vereiste flink wat duw en trekwerk alvorens we hem naar onze wens hadden weggewerkt, iets wat bemoeilijkt wordt door de positie achterop; een neerwaardse plaatsing van de USB poort plus een flexibele kabel zoals op de Razer Seiren X was fijner geweest.



In de praktijk


USB stekker erin, Windows herkent de microfoon, en we kunnen gaan. Op het apparaat zelf valt in elk geval niets te tweaken, los van het opname patroon dus, en dus zal je even de geluidsinstellingen in willen gaan om het standaard volume naar wens te stellen. Op zich prima, en een ‘gain’ slider of optie tot 3,5mm headphones om direct te luisteren is zeker geen vanzelfsprekendheid in betaalbare microfoons. Het mag vanzelfsprekend zijn dat applicaties als OBS de microfoon ook direct herkennen; zelfs een reboot hoeft niet meer.

Waar het om gaat is natuurlijk de geluidskwaliteit. Ons referentiekader is de Blue Snowball (79 euro), Rode NT-USB (159 euro), Asus Magnus (199 euro), en Blue Yeti Pro (249 euro). Daarnaast vergeleken we ook met tien verschillende gaming headsets die we hier de afgelopen weken hadden:



Over het verschil met de gaming mics kunnen we kort zijn: De Blue is overtuigend beter, net als alle andere losse mics overigens. Moet ook voor de prijs, de bovenstaande headsets zijn nauwelijks duurder dan deze microfoon, maar als je je stem gaat opnemen dan is het een wereld van verschil. We vinden het relevant te melden dat gaming microfoons vaak goed klinken voor communicatie, maar de ervaring bij een stukje opgenomen video vereist een veel hoger niveau van geluid als je niet wilt dat het op negatieve wijze opvalt. Ik ben van mening dat een net geluid nog crucialer is dan een goede beeldkwaliteit, dus score 1 voor de Blue.

Als goedkoopste in de vergelijking leek de positie van de Blue Snowball niet eenvoudig. Gelukkig voor Blue bleek de Snowball echter beter dan de wat duurdere Razer Seiren X. Niks ruis, een overtuigend, redelijk helder geluid, en zowel een zachtere afronding van de scherpe s- en p- klanken als een overtuigend heldere stemopname dan de Razer. Veel en veel zachter in de rondingen dan de gaming headsets, maar ook duidelijk zachter dan de Razer. Razer heeft weliswaar het voordeel van een compactere, elegantere vormgeving, maar we wegen het geluid het zwaarst en wat dat betreft is de Snowball overtuigend. Het is, bij elke maatstaf, gewoon een nette opnamekwaliteit die ons vooral het gevoel weet te geven dat dit soort opnamekwaliteiten jouw luisteraars niet dwars zullen zitten.


Het eerstvolgende model in de ladder kost al bijna het dubbele van de Snowball, dus logisch dat we bij de NT-USB moeten zeggen dat de opname van dat model nog gewoon weer een stuk beter is. Vergeleken met de NT-USB is de snowball een tikkeltje meer ‘muddy’ in het laag-mid, het detailniveau van de duurdere units is gewoon wat beter. Datzelfde gaat natuurlijk ook op voor de Yeti Pro, waarvan de non-Pro variant (met dezelfde microfoon configuratie maar minder features dan de Pro) een directe concurrent is voor de Rode. Ook die vinden we zonder meer overtuigend beter.

Juist het feit dat we kunnen vergelijken geeft ons het inzicht dat de verschillen echt significant zijn, maar het is ook lastig te ontkennen dat eenmaal aan het geluid van de Yeti Pro gewend het toch wel even jammer voelt om ‘slechts’ met de Snowball te moeten werken. Maar goed, Max Verstappen zal ook niet heel warm worden als hij nu even in een nieuwe Golf GTi stapt terwijl voor iedereen die een dergelijke bak duur genoeg vindt daar toch echt meer dan blij mee zou zijn. En dat past eigenlijk bij dit plaatje, want als we de duurdere modellen uitsluiten dan staat de Snowball gewoon zijn mannetje.

Wel merken we dat de Yeti zich redelijk op het neutrale richt, waar Rode een wat warmer stelgeluid opneemt. De Snowball neigt wat meer naar het warme, zij het iets minder gedetailleerd onderin. Dat soort nuanceverschillen wil je toch wegen bij dit soort producten waarbij het om meer gaat dan om objectieve kwaliteit; een gelukkige gebruiker is de sleutel. Neutraler is beter zal je denken, en voor sommige opnames draait het natuurlijk meer om een natuurgetrouwe opname dan een subjectief aantrekkelijke, maar de subjectieve aantrekkingskracht van een iets warmere stem is lastig om te negeren en natuurgetrouw lijkt ons geen harde vereiste voor een (wannabe) streamer.


Als referentie nogmaals naast de nog wat forsere Blue Yeti Pro

Wacht, geen opnames om af te luisteren? Correct. Om de microfoons in perspectief te plaatsen hebben we getest met zo veel mogelijk verschillende omstandigheden. We testen met zowel mannen als vrouwenstem, fluisterend, zingend, af en toe hard roepend (Streamers laten zich soms goed horen nietwaar?), op verschillende afstanden en met verschillende bijgeluiden (ventilatiesysteem, open raam, tikkend op een mechanisch toetsenbord). Voor vijf microfoons (wat er nog meer zullen worden) plus vele gaming headsets leidt dat tot een te grote hoeveelheid aan opnames om eenvoudig te delen. Een conclusie trekken uit een aantal geselecteerde fragmenten zonder uitvoerige tekst en uitleg, uitvoerige kennis van de situatie, of kennis over hoe wij zelf klinken leidt in onze optiek tot verkeerde conclusies en aannames. Omdat verkeerde interpretaties ongewenst zijn kiezen wij ervoor om die interpretatie geheel intern te doen. Alle microfoonreviews worden wel zsm geupdate met een tabel waarin we wat details uiteenzetten zoals stemprofiel, ruisonderdrukking, features e.d. voor een beter overzicht van de besproken informatie. Mocht je twijfelen tussen bepaalde modellen en je zou graag wat meer informatie willen hebben, neem dan even contact met ons op (bijv een berichtje, of via Twitter @Foritain). Vragen mag altijd.

Conclusie


“Does what it says on the tin” is een aardige samenvatting van de Snowball. Klinkt misschien lullig, maar is zeker niet zo bedoeld. Je koopt een losse microfoon zodat je jouw stem op een nette manier kan presenteren, en dat doet de Snowball ook. Als upgrade op een gaming mic is het overtuigend.

Geluidstechnisch is het grootste ‘probleem’ dat wij met de Snowball hebben het feit dat de (flink duurdere) Rode NT-USB en Yeti Pro gewoon nog duidelijk een stap beter zijn, de flink goedkopere Snowball voelt in vergelijking met zijn grote broer dan toch een beetje als een concessie. De duurdere Razer Seiren X wordt echter overtuigend verslagen wat opnamekwaliteit betreft, en hoewel dat model wel een 3,5mm hoofdtelefoon aansluiting kent en een stuk kleiner is (de Snowball is eigenlijk best fors) biedt de Blue Snowball verschillende opnamepatronen wat we minstens even zwaar zullen wegen. Met het oog op de prijs-prestatieverhouding heeft de Snowball dus gewoon een prima basis: goed geluid, goede prijs, en vooral ten koste van wat extra features, al hebben we hier wel weer meerdere opnamepatronen die de Seiren X en NT-USB niet hebben.

Het hippe design ons bekoren en valt er over de bouwkwaliteit en afwerking niet te klagen, al is het wel best fors allemaal. Wel vinden we de dikke, zeer stugge USB kabel toch een minpuntje op de presentatie op ons bureau, zeker vergeleken met de bescheiden afmetingen en USB kabel van de RAzer. Het is een standaard kabel die prima te vervangen is, maar we geven de voorkeur aan een praktijkervaring waarbij ook secundaire elementen voor een productervaring gewoon direct uit de doos zonder discussie positief zijn. Ik zou een paar euro voor een dunnere USB kabel reserveren.

Heb je budget te over dan vinden we de ruim dubbel zo dure Yeti en NT-USB zeker aantrekkelijker, niet alleen voor muzikanten en dergelijke maar ook wanneer het je enkel gaat om de kwaliteit van jouw stem als streamer of voice-over-rer. Handige extra’s zoals een gain knop, mute knop of 3,5mm uitgang op de Yeti Pro tonen zich ook erg aantrekkelijk, maar ontbreken op meerdere goedkopere alternatieven. Wij zien de meerwaarde van die extra’s zeker in, maar snappen ook dat voor velen de ca 80 euro die de Snowball kost eigenlijk al ‘duur genoeg’ zal zijn.

Wanneer we dan zien dat de Snowball voor zijn geld gewoon goed klinkt, de betere gaming headset mics ruimschoots achter zich laat (we hebben er net weer 10 getest, dus aan ervaring geen gebrek), en een iets duurdere directe concurrent achter zich laat, dan onderstrepen we de bestaande reputatie (hij gaat tenslotte al even mee) van de Snowball als aantrekkelijk, betaalbaar go-to desktop microfoon. Of het nu je eerste stap vooruit met een losse condenser mic is of dat je het gewoon niet te gek wilt maken, de Snowball doet het gewoon leuk.




Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.