De specificaties en features van de BitFenix website:
Een deel van de specificaties geldt voor alle maten van de Spectre Pro. Zo kunnen ze allemaal opstarten bij een voltage van 5V, en werken ze (net als eigenlijk alle fans) normaliter op 12V, de verdere specificaties zijn dan ook op 12V van toepassing. Met een fancontroller kan je echter dus flink spelen tussen de 5V en 12V, en hoewel het niet in de specificaties staat vermeld krijg je er standaard ook een 7V adapter bij, waarmee je de ventilator zonder fancontroller direct iets trager en nog wat stiller kan houden.
Een puntje wat in de reacties bij vorige review aangedragen werd is het type bearing (mijn dank aan Henk.Jan voor de extra informatie), ik zal in het volgende hoofdstuk een korte samenvatting maken. Wat ik wel graag had gezien in de specificaties is een MTBF, een indicatie van verwachte levensduur vanuit BitFenix, deze ontbreekt helaas.
Tussen de ventilatoren zitten uiteraard enkele kleine verschillen anders dan dat ze enkel een andere maatvoering hebben. Zo zien we dat de 140mm variant een stuk sterkere airflow heeft dan de 120mm variant, maar daarvoor ook iets meer geluid maakt, en een grotere fan gebruikt logischerwijs ook ietsje meer energie om te functioneren. Al is het verbruik van de Spectre Pro’s over de hele linie erg laag te noemen; een fancontroller kan normaliter eenvoudig 10A over een kanaal leveren (of soms zelfs een meervoud daarvan), en zelfs de 230mm variant komt amper boven de 0.4A uit. Relatief zuinige ventilatoren dus.
De grotere varianten draaien in tegenstelling tot de kleinste twee op 900 RPM in plaats van 1200 RPM, maar daar krijg je ook niet geheel onverwacht toch veel meer airflow voor terug. Airflow die uiteraard ook wel meer te horen zal moeten zijn, vandaar waarschijnlijk de iets hogere dBA waardes, maar we zullen dat zo in de praktijkervaring wel merken. Opvallend aan de 230mm variant is dat deze niet 230x230mm is, maar slechts 200mm hoog, amper groter dan de 200mm variant. De 230mm variant heeft echter 5mm extra diepte, waardoor de blades zelf een stuk breder zijn. Hoewel de ventilator dus amper groter is en niet veel meer airflow genereert, helpt de extra diepte wel om een aanmerkelijk grotere druk te genereren, van de 200mm naar de 230mm neemt de Air Pressure bijna 50% toe.
Over de hele linie zien we dat de Air Flow en Air Pressure waardes aangeven dat deze ventilatoren voor zowel gebruik als case fan, als gebruik op een radiator geschikt zouden moeten zijn. Mijn ervaring met de 120mm variant op een AIO waterkoeler in het verleden bevestigden dat.
Hoewel niet in de specificaties vermeld staat het wel bij features op de website: Je krijgt bij deze fans een low-noise (7V) adapter, en een optionele gedempte wijze van montage.