In de specificatielijst zal je ongetwijfeld al hebben gezien dat je flink wat kwijt kunt in deze kast. Hier en daar zitten gaten voor (custom) waterkoeling, maar daar ga ik persoonlijk niets mee doen. Naast dat je flink wat mogelijkheden hebt om ventilatoren te plaatsen krijg je er ook twee standaard bij de case, mag ook wel voor de prijs, maar toch een plusje. De eerste (typische) 120mm outtake achterin, en de wat verborgen (kon hem in eerste instantie niet zien) 120mm intake voor. Ondanks dat ik oorspronkelijk van plan was een flinke luchtkoeler te plaatsen, moest ik (vanwege beperkingen van de koeler, niet de kast) een alternatief gebruiken. Oftewel waterkoeling met de aftermarket BitFenix ventilator achter, en de standaard ventilator die achter in de kast zat naar voren geplaatst als extra intake. Daarnaast zou je eventueel nog een 120mm intake onder in, en 2 120mm of 140mm’s boven in kunnen plaatsen. Lijkt mij toch ruim voldoende zelfs voor flinke game-beesten.

600,436

599,951

De stock 120mm ventilator voor, met daar onder plaats voor een tweede. Stoffilter voor de tweede krijg je meegeleverd.

Ondanks dat ik lastig koelprestaties kan vergelijken van cases onderling (verschillende hardware e.d.), zal de Ronin met de mogelijkheden die hij heeft prima in staat zijn alle gangbare systemen adequaat te koelen. De voor en boven roosters zijn niet extreem geventileerd, en de zijpanelen uiteraard geheel afgesloten, wat wellicht enig nadelig effect kan hebben voor de temperatuur, maar de mogelijkheden maken dat ruim goed. Naast dat de 2 stock ventilatoren op zich al in de meeste gevallen zullen voldoen.



De geluidsproductie is gewoon goed te noemen. De materialen zijn voldoende stevig, de stock ventilatoren gewoon prima, en de case als geheel dempt redelijk wat geluid. Met de pomp van de waterkoeling en (cpu)ventilator op ca ~50% was het geheel best stil (heel zachtjes hoorbaar op ca 1 meter). Als ik aandachtig luisterde kon ik wel de HDD horen, maar tijdens ‘normaal’ gebruik viel dat zeker niet op. Voldoende demping dus. Mijn vermoeden is dat dit goede resultaat mede door de iets-wat afgesloten constructie komt. Het lijkt zoals vaker dat meer koeling ten koste gaat van geluidsproductie en andersom, maar ik denk dat de Ronin een mooie balans heeft getroffen.

Oftewel de Ronin is een prima optie als je een (vrij) stil game-systeem wil bouwen. Het moge vanzelfsprekend zijn dat je in dat geval ook met je andere componenten rekening moet houden met de geluidsproductie.



De Ronin heeft een flink stoffilter welke de (bijna) gehele onderkant bedekt. Dit af-klik-bare filter is eenvoudig genoeg te verwijderen en schoon te maken, en bedekt zowel je voeding als de optionele 120mm ventilator opening. Je moet even oppassen dat je hem niet per ongeluk los trekt tijdens het optillen van de case, maar dat is een erg klein puntje.

600,453

Flink afneembaar stoffilter onder.

De standaard gemonteerde 120mm front intake heeft (zoals je kan zien) er meteen een filter op. Je krijgt ook een extra filter welke je op de optionele tweede front intake kan plaatsen. Dat is voldoende uiteraard, maar vereist wel dat je je front cover er af trekt om hem schoon te maken. Gelukkig komt de front cover er eenvoudig af, en zit deze niet met kabels vast of iets dergelijks. Als ik naar het design van de kast kijk zie ik eigenlijk ook geen optie hoe de filters eventueel eenvoudiger te benaderen zouden moeten zijn. Ik vind het gewoon prima zo.

600,564

Oftewel, stoffilters gewoon in orde.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.