Zoals ik zei heb ik al een tijdje een Recon in gebruik, echter gezien daar nu een bij is gekomen besloten deze eerst buiten de case nog even aan te sluiten om e.e.a. te testen. Laat ik maar beginnen met een foto in de aan-stand:
Je ziet op deze foto volgende elementen:
– Auto/Manual, waarbij je dus kan kiezen welke stand je wilt.
– + / – knoppen, hier stel je de actieve ventilator sneller of langzamer in.
– 1 t/m 5 knoppen kan je kiezen welke ventilator je wilt aanpassen, en welke temperatuursensor je af wilt lezen. In dit geval is fan/sensor nummer 1 actief.
– De temperatuur van de huidige geselecteerde sensor.
– De RPM van de huidige geselecteerde ventilator
– De witte blokken in het midden zijn de stappen waarmee je de ventilator af stelt, naarmate je hem lager zet worden minder blokken verlicht. In dit geval staat hij dus vol aan. In de door mij geteste ventilatoren ging dit in stappen van 100RPM.
– Aan de rechterkant zien we een draaiende ventilator, met daar rechts van de uit knop, en de knop om de (alarm) geluiden uit te zetten. Alhoewel de andere knoppen vlot reageren, moet je de uit knop wel enkele seconden vast houden. Deze knop zet overigens enkel het scherm uit als je het scherm niet verlicht wil hebben, verder blijft de controller geheel functioneel, dus inclusief ventilatoren, profielen, alarm instellingen, e.d.
Om een beter beeld te geven van hoe de fancontroller er in gebruik uit ziet ook even een kort filmpje, niet heel spannend, maar vond het wel aardig om te tonen wat je in de praktijk mag verwachten:
http://www.youtube.com/watch?v=wUJAVCcrXW0&feature=youtu.be
In het gebruik viel mij eigenlijk weinig geks op. Het touch-screen werkt gewoon aardig, reageert niet overdreven gevoelig als je een dikke duim er op zet, en lijkt gewoon effectief. Instellingen passen zich vlot aan en het frustreert zeker niet in het gebruik. Ook het gebruik van de software via de telefoon werkt prima vlot en de gevolgen kan je direct op het scherm zien ook. Eigenlijk het enige echte minpunt, en dit kwam ook in de andere gebruikerreview al naar voren, zijn de matige kijkhoeken van het scherm. Bij een hoek van grofweg 30 graden was het voor mij voorbij; het was toevallig dat ik wist dat deze fan op 2200RPM stond en dat ik dat nog net uit het scherm kon opmaken, maar zoals je op de foto kan zien is het verre van ideaal werken als je de Recon onder een hoek bekijkt. Je zal dus redelijk recht naar het scherm moeten kijken om het goed af te kunnen lezen.
Onder een grotere hoek is het scherm niet echt af te lezen.
En dat was eigenlijk mijn praktische ervaring tot nu toe. De controller ondertussen een lange tijd aangesloten op 5 BitFenix Spectre ventilatoren van iets meer dan 0.2Ampere per stuk, en op geen moment iets geks in het gebruik gemerkt. Had ik deze review maanden geleden gemaakt had ik het vermoedelijk daarbij gelaten. Echter…
Het kwam in de andere review ter discussie dat de stabiliteit van de ventilatoren wellicht niet in orde was, en de review van HWI zelf schreef de fancontroller bij het aansluiten van 1 ventilator van 0.6A al af. Nu heeft de Recon een limiet van 10W per kanaal, en 0.6A op 12V komt uit op 7.2W, wat dus eigenlijk geen probleem zou mogen zijn. Verder gaven zij aan dat de Recon erg warm werd. Hoe dan ook toch de moeite even te kijken wat ik kon vinden.
Alhoewel ik zelf geen ventilatoren heb die op 0.6A zitten of hoger, had ik nog wel wat CM JetFlo ventilatoren liggen voor een build-in-progress. Dit zijn toch flinke straaljagers, en met 0.4A per ventilator ook zeker geen misselijke beestjes. In elk wat geval zwaarder dan de 0.2A varianten welke ik tot nu toe had aangesloten op de andere Recon, en waarbij ik geen gekkigheid of RPM-drops had kunnen waarnemen.
Alhoewel ik geen meetapparatuur voor de voltages heb heb ik de JetFlos toch aangesloten om te kijken of ik iets kon vinden. Gewoon op tafel, met mij er naast, mijn oor er tegen, één oog op de ventilator en het andere oog op de RPM readout. Net zo lang proberen te wachten dat de RPM readout een stapje terug zou vallen, dat de ventilator op het oog net even langzamer leek te draaien, of dat je kon horen dat de ventilator die ik op dat moment in mijn handen had (met de anderen uit de buurt) ook maar een fractie anders, stiller, of langzamer klonk. Echter wederom, kon op geen enkele ventilator iets ontdekken. Om zeker te zijn dat de RPM readout klopt, en dat die niet gewoon de instelling weer geeft, had ik even een versleten ventilator aangesloten. Het verzwaren van die ventilator was direct af te lezen in een lagere RPM meting, en het geheel doen stoppen van de ventilator leidt tot een luide waarschuwingstoon. Het is overigens normaal dat ventilatoren minimaal schommelen, maar een drop van 100RPM mag natuurlijk niet, en was ook waarneembaar geweest, en daar lijkt gewoon geen sprake van.
Na nog even denken wat ik zou kunnen doen om problemen te ontdekken heb ik enkele BitFenix Spectre LED ventilatoren erbij gepakt, gezien deze lager in het verbruik zitten dacht ik zeker niet nu opeens een probleem tegen te komen. Echter het voordeel van deze LED ventilatoren is dat zelfs een kleine RPM drop van bijvoorbeeld 50-100RPM al zichtbaar is in de verlichting. Dit maakte het observeren een stuk prettiger, want ik kon achterover leunen en het spectakel lange tijd aanschouwen. Ook hierbij kon ik echter niets geks opmerken. De volgende fotos had ik al iets eerder gemaakt, maar vond het wel een aardig plaatje om nogmaals te gebruiken (en waarom meer werk verrichten!). Dit geheel heb ik in elk geval dus nog even een keer opgezet om te kijken of één van de ledjes ook maar een beetje zou haperen. Geen RPM drops in de resultaten, maar wel een leuke lichtshow.
Even testen met 5 LED ventilatoren dus.
Het observeren van de ventilatoren was duidelijk het recept voor een gezellige thee-pauze (niet dus, al is de lichtshow wel aardig), en ondanks dat ik mij er geheel van bewust ben dat dit niet het meest wetenschappelijke onderbouwde onderzoek is, was dit wat ik kon doen met de spullen tot mijn beschikking. Het is absoluut niet mijn intentie om andere metingen te bekritiseren, sterker nog ik denk dat het zeer belangrijke informatie is om goed over na te denken. Ik kan enkel stellen dat met de twee Recons tot mijn beschikking, ik zonder problemen de ventilatoren prima naar wens kon laten presteren. Ik verwacht dan ook dat bij ‘normaal’ gebruik met 5 gangbare ventilatoren je normaliter geen problemen tegen zal komen.
Over de temperatuur kan ik kort zijn, de Recon zelf voelt na langdurig aan te staan niet noemenswaardig warm aan, en ook als ik aan de achterkant mijn vinger op de onderdelen leg kan ik geen warme elementen vinden.
Wel noemenswaardig nog is dat mijn recente bestelde Recon eerst RMA ging. De vierde fan-aansluiting bleek namelijk niet in orde wat regelmatig de alarm-pieptoon tot gevolg had omdat de ventilator af en toe even uit viel. Dit kon ik echter herleiden naar een brakke aansluiting, welke ik met veel gepeuter af en toe wel goed kon laten werken. Wellicht was het mogelijk hem zelf goed te repareren, maar het lijkt mij niet de bedoeling dat je een nieuw product zelf gaat fixen. De vervanger kwam gelukkig vlot, en daarmee was het probleem verholpen. Ik schat het in elk geval meer waarschijnlijk dat de elders opgemerkte problemen aan een productiefout bij individuele explaren ligt, in plaats van aan een ontwerpfout.
Het vormen van een definitief oordeel over de prestaties en stabiliteit wil ik toch wat voorzichting mee zijn. Mijn ervaringen zijn gewoon positief, en er er zijn ook veel andere reviews te vinden die ook zeer positief waren. Ik zou veiligheidshalve toch aanraden dat je bij aanschaf je eigen setup toch goed in de gaten houdt, vooral wanneer je bijvoorbeeld een flinke pomp van je waterkoeling aan wil sluiten. Al denk ik enige oplettendheid altijd (met alle fancontrollers en zeker direct na installatie) gewoon een verstandig idee is. Ik zou verder ook niet twijfelen om, wanneer je wel een probleem ervaart met de Recon, even aan de bel te trekken in plaats ongelukkig verder te gaan.