Ondanks dat je de Recon op zich direct kan gebruiken om temperaturen af te lezen, en ventilatoren in te stellen, mis je zonder de software natuurlijk een deel van de features die deze fancontroller nou net zo leuk maken. Een kort bezoek aan de BitFenix website en de software is binnen. Als je deze software vervolgens uit pakt zie je een installatiebestand en een extra document met wat nuttige informatie. Dit document is vooral bedoeld om problemen te voorkomen of op te lossen, dus lees het voor de zekerheid even goed door.

Zo staat er bijvoorbeeld dat admin-rechten nodig zijn (al kan ik mij niet voorstellen dat iemand een fancontroller zet in een systeem waar ze geen admin rechten over hebben), maar ook welke programmas je aan de firewall toe moet voegen om toegang tot de Recon vanaf een andere pc of telefoon mogelijk te maken. De software installatie om toegang van elders mogelijk te maken en de handleiding hebben zeker wat ruwe kanten, en vooral de extra informatie lijkt heel vlot geschreven te zijn, maar desondanks hoef je absoluut geen netwerk-expert te zijn om het werkend te krijgen. In elk geval kan je zonder grote moeite binnen je huis vanaf een ander systeem of je mobiele telefoon de fancontroller te beheren. Toegang van buiten huis vereist een extra stapje: dat je een port forward in je router, wat wellicht voor sommigen even wat google-werk gaat worden. Gezien de vele types routers kan ik daar helaas geen mooie stap-voor-stap handleiding voor maken.

Het benodigde voorbereidende werk had al met al net even wat netter op papier mogen staan, maar de benodigde informatie is gewoon aanwezig, en praktisch voldoet het gewoon voor iedereen inclusief onervaren computeraars. Het is natuurlijk ook niet onverwacht dat je voor deze uitgebreide features in elk geval wat andere zaken in je computer of router af moet stellen.

Na installatie krijg je een icoontje op je bureaublad erbij, en als je deze aanklikt opent je standaard browser met de Recon software. Ik ga niet alle browsers testen, maar Chrome en IE heb ik op mijn computers staan, en werken beide prima met de Recon software. De software zelf is eigenlijk prima eenvoudig in het gebruik, en functioneert ook gewoon goed.

234,176

De software is breder dan 600px, dus ik moet het even met een thumbnail doen.

Eerst maar even een kleine uitleg van de informatie op het scherm. Laat ik beginnen met de eerste kolom, van boven naar beneden. Het eerste getal, in de screenshot 70 C, is de temperatuur waarbij het alarm af gaat (het alarm welke overigens ook af gaat wanneer de ventilator uit valt, of ik hem als een flapdrol er uit trek). Deze waarde kan je met de pijltjes aanpassen. Het tweede getal, 28 in het plaatje, is de temperatuur gemeten door de sensor, in dit geval dus de eerste sensor. Daar onder de grote slider die je zelf kan stellen om de fan-snelheid te bepalen, het gevolg van je aanpassing zie je een moment later verschijnen in de drie getallen daar onder: het fan percentage, de huidige RPM, en het voltage op de ventilator. Dat het onderste getal aan geeft dat het om sensor- en fan-aansluiting 1 gaat mag hopelijk duidelijk zijn.

Aan de rechter kant van het scherm kan je kiezen tussen Celcius en de Famerikaanse onzin schaal, en kan je kiezen tussen de Auto en Manual stand. Tot zo ver ik heb kunnen ontdekken werkt de auto-stand echt 100% automatisch, en lijk ik geen invloed te kunnen uitoefenen op welke setting dan ook, echter ben ik amper met die modus bezig geweest. De manual stand is natuurlijk wat pc-fanaten liever gebruiken, waarbij je alles zelf in kan stellen naar wens. Onder P1 tot P3 kan je 3 profielen instellen: je zet de waarschuwings temperaturen en ventilator-snelheden op je gewenste stand, en slaat hem dan op naar de profiel naar keuze.

De Shutdown Monitor knop schakelt de service in de computer uit wat zorgt dat je geen verbinding via de software meer kan maken, echter de fancontroller blijft wel gewoon werken. Verder zie je in dit scherm ook het adres via welke je de fancontroller kan bereiken; nadat je de installatie hebt voltooid kan je dus dit adres (vergeet de :9980 aan het eind niet) in een andere pc of telefoon in je browser intikken om de fancontroller te bereiken. Eitje dus, en zeker handig voor gebruikers die niet weten hoe ze hun ip adres kunnen achterhalen (je weet wie je bent 😉 ).

Laat ik dan meteen maar door gaan met de verbinding via de telefoon. Binnen hetzelfde netwerk is verbinding maken dus zo eenvoudig als het IP adres wat we net zagen in de browser van je mobiele telefoon intikken. Gezien het via de browser in je telefoon werkt maakt een specifiek type telefoon niet uit; ik kon zonder verdere problemen via zowel een iPhone als Android telefoon verbinding maken. Een eenvoudigere variant van het eerdere scherm verschijnt vervolgens, en je kan direct aan de slag.

600,364

De software via de Chrome browser op een Android telefoon.

Zoals je ziet komt het redelijk overeen met de desktop variant, maar is het iets eenvoudiger vermoedelijk om het compact te houden. Schakelen tussen handmatig en automatisch kan nog altijd, en profielen ook nog altijd te activeren. Opslaan en aanpassen van profielen lijkt echter behouden aan verbindingen die vanaf een computer (eventueel ook een andere computer) worden gemaakt.

De temperaturen zijn gewoon direct af te lezen, en de grote slider is vervangen door een beter-op-de-mobiel-te-bedienen plus- en minknop. Standaard staat er enkel het ventilator percentage, maar met de RPM knop kan je switchen tussen percentage, RPM, en het voltage; dezelfde informatie als via de desktop toegang dus.

De software in zijn geheel is dus lekker functioneel, al ziet de software er zelf misschien wat minder flashy uit dan de controller zelf. Als feature is het natuurlijk wel lekker flashy. Belangrijker vind ik echter dat de software vlot reageert op veranderingen, dit gaat op voor de mobiele en desktop variant (via de desktop-browser), en dat ik er in de praktijk gewoon geen problemen mee had.

Er is naast de BitFenix software ook een alternatieve software uitgebracht door liefhebbers van de BitFenix Recon. Ik zou zeker aanraden er een kijkje naar te nemen of je er iets aan hebt, zeker wanneer je gebruik maakt van Linux of OS X lijkt een een nuttige toevoeging. Als windows gebruiker vond ik het voor mij niet nodig, en ik gebruik als persoonlijke voorkeur liever enkel de meegeleverde software. Ik ga dan ook niet verder op deze 3rd party software in, maar een vermelding leek mij wel op zijn plaats.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.