Tot dusver zeker wel een positief verhaal. Laat ik het maar direct zeggen: daar komt nu wel een beetje verandering in, al zijn het veel opmerkingen die slechts in bepaalde situaties van toepassing zijn. Een voorbeeld is de beperking van inbouwopties als je voor een windowed paneel kiest gezien je dan het side-bracket niet wilt gebruiken. Je hebt dan nog altijd ruimte voor 2 2.5” drives, maar een 3.5” drive zal je op de bodem moeten plaatsen als je ook nog een optical drive, fancontroller, of 240mm radiator wilt plaatsen.


Het inbouwen van het moederbord gaat uiteraard wel prima eenvoudig, en als je voor luchtkoeling of een 120mm of 140mm AIO waterkoeling aan de achterzijde gaat dan is dat ook prima vlot in te bouwen. Tevens zien we dat flink lange grafische kaarten prima passen. Als je echter voor een 240mm AIO waterkoeling wilt gaan moet je wel rekening houden met de plaatsing, zo was deze Cooler Master Nepton 240M een beetje onhandig om te plaatsen. Als ik de aansluiting van de tubing aan de achterkant wilde doen zodat de letters “Cooler Master” goed leesbaar waren dan paste het niet met de grafische kaart zoals je in de eerste foto ziet (of elke dubbel-slot GPU). Omdraaien verhielp het ‘kunnen’ passen, maar woorden ondersteboven is natuurlijk niet heel strak. Tevens loopt de tubing dan richting de voeding, wat in combinatie met langere grafische kaarten voedingen langer dan ca 160mm in de weg gaat zitten. Hou daar dus ook rekening mee. Om eerlijk te zijn zou ik simpelweg aanraden voor een 120 of 140mm AIO te gaan, en de bovenzijde ‘gewoon’ te gebruiken voor ventilatoren of als je per sé een 240mm radiator wilt, kies dan voor een model welke ook ondersteboven er goed uit ziet of tubing heeft die lang genoeg zijn om de bocht naar de andere kant van de behuizing te halen.



Dat lange voedingen en een lange GPU en een 240mm AIO niet gingen merkte ik toen ik een Cooler Master V-Series V850 wilde installeren (170mm) welke de tubing van de waterkoeling helemaal strak tegen de GPU aan drukte. Tevens bracht het een andere issue naar voren: De voeding wordt aan de onderzijde met een verlengkabel aangesloten, deze kabel heeft echter een beetje ruimte nodig, en de positie van de aansluiting op de V850 zorgde er voor dat hij gewoon helemaal niet aan te sluiten was. Ik lieg als ik zou zeggen dat ik niet even ‘heel boos heb zitten kijken’. Het is een issue die enkel met specifieke modellen naar voren komt, maar met drie situatie gebonden probleempjes op een rij wordt het wel vermoeiend.

Gelukkig lag er een reddende engel op de plank: een V750. Deze was niet alleen een stukje korter om het probleem met de waterkoeling te verhelpen, ook de aansluiting aan de onderzijde zat omgedraaid waardoor ik de voeding ook eenvoudig aan kon sluiten. Kijk dus even goed naar het plaatje van de V850 en zorg voor een voeding met een andere indeling (Zoals de V750 dus).



Let dus goed op bij de keuze van je voeding vanwege de bocht van de kabel aan de onderzijde. Een indeling als deze V750 is prima, de orientatie zoals bij de V850 is mogelijk indien de aansluiting wat verder richting het midden is geplaatst. In deze foto zie je dat die orientatie met een beetje meer afstand van de zijkant ook prima gaat.



Maar goed, enig stoeien en een kopje thee later kon ik weer rustig verder. Met de basisonderdelen in hun plaats was het tijd om wat aan de kabels te doen. Ondanks de breedte van de behuizing die wel veel ruimte biedt voor processorkoelers is er eigenlijk geen ruimte voor echt kabelmanagement, zeker niet met een windowed zijpaneel welke ook nog eens de frontpanel aansluitingen en 2.5” drives naast je voeding brengt, en juist met een window wil je natuurlijk een strakke build zien. Het enige wat je met de kabels kan doen is ze langs de onderzijde en bovenzijde laten lopen, en dan zo veel mogelijk in het hoekje boven je voeding verbergen. Niet ideaal, maar met een niet-te-drukke build valt er wel wat van te maken. Bereid je wel voor om er echt even een uurtje voor te gaan zitten in dat geval. Een (semi-)modulaire voeding helpt uiteraard een hoop.


Maar goed, laten we de Prodigy een beetje gezellig aankleden. Spectre LED-fan erbij in een oranje uitvoering (140mm uiteraard voor achterin, ziet er toch beter uit dan 120mm), en een LED-strip. Een witte strip heeft mijn voorkeur, een oranje strip in een oranje behuizing wordt wel te veel van het goede. Wederom een klein beetje stoeien met wat kabels verder en tijd om even een klein tussendoor-testje te draaien hoe het resultaat er uit kan komen tezien. Als je het windowed paneel koopt vergeet dan niet de aan-/uitknop en reset knop even los te schroeven en om te draaien, zodat ze niet ondersteboven hangen aan de andere kant van de case. Iets waar ik pas later achter kwam dat het mogelijk is.




Hoewel er dus best wel wat te maken valt met een niet-te-volle build en een windowed paneel is het dus zeker geen vlot klusje, en moet je vooraf goed nadenken over welke componenten je kiest. Dat deze ‘problemen’ allemaal prima voorkomen kunnen worden verzacht het een beetje, maar je moet dus wel even wakker blijven bij het bestellen. Ik blijf gecharmeerd door de Micro-ATX indeling vanwege de betere koeling van de grafische kaart (in de mITX versie zit de GPU praktisch tegen de zijkant), maar wat kabelmanagement betreft, zeker als je echt flink hardware gaat inbouwen, is gewoon erg matig (Beleefd uitgedrukt). Ik vermoed dat ik zelf dan ook vooral gesloten builds zou maken waarbij het wel prima eenvoudig is de kabels uit de airflow te houden. Uiteraard kan je ook dan wel wat leuks met LEDs doen, zoals een oranje LED-strip aan de onderzijde, en de oranje LED-fan aan de achterzijde straalt ook wel wat licht af naar achteren.


Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.