Tijd om aan de slag te gaan. Ik ging zelf geen 3.5” HDDs plaatsen, maar mocht je ze willen gebruiken kan je er dus twee onder in de case kwijt (van de 5 totaal), dacht in elk geval even een foto’tje te maken.
HDDs er weer uit, en nu tijd om hem echt te bouwen. Moederbordje er in gaat natuurlijk makkelijk met zo’n grote kast, al maakt z’n breedte (en dus diepte tijdens het inbouwen) het misschien iets onhandiger dan een erg smalle case. Mocht je een mITX bord willen gebruiken past dat natuurlijk ook, zo ook volledige mATX bordjes. Mijn bordje is toevallig iets smaller dan het standaard mATX vierkantje.
Voeding gaat met de 4 gebruikelijke schroeven in het bracket, en deze zetten we met een duimschroef weer terug in de case. Vervolgens sluit je de verlengkabel van de achterkant aan de onderkant op de voeding aan. Eenvoudig genoeg.
Even het 5.25” bay in beeld. Lijkt er bijna op alsof deze simpelweg van de Prodigy is overgebleven. Wellicht is het voor modders handig dat ze enkel het voorpaneel hoeven te bewerken om een optische bay of fancontroller mogelijk te maken, maar in de standaard opstelling bied het één functie: met het eerder afgebeelde, bijgevoegde 5.25”->3.5” bracket kan je hier eventueel een extra HDD of SSD kwijt. Maar nogmaals voor de zekerheid, je kan hier niet zo maar even een dvd-drive in stoppen.
Tijd voor het volgende speelgoed… CPUtje in het mobo, en de koeler er op. De Phanteks TC12DX is een pittige koeler (had daar trouwens ook een review van gemaakt mocht je dat leuk vinden om te lezen), maar je ziet dat zelfs een 157mm tower koeler bij lange na niet in de problemen komt. Ruimte zat. Uiteraard wit uitgevoerd in de witte Phenom, om toch een beetje een kleurstelling aan te houden. In dit geval dus zwart/wit.
Tijd om de grafische kaart te plaatsen. Het systeem om de expansion poorten te gebruiken viel in positieve zin op. Duimschroefje, schuiven, en je kan de metalen plaatjes eenvoudig verwijderen of terug plaatsen. Leuke vinding! Kaartje er in, de toch niet kleine (285mm) Gigabyte 7950 Windforce3 past eenvoudig. Eventueel een tweede in Crossfire had ook eenvoudig gepast, het korte stukje van de 5.25” bay zit daar niet in de weg. Mijn moederbord heeft echter geen CF ondersteuning en ik hou het gewoon bij 1 kaartje.
Gezien de omgekeerde plaatsing van het moederbord kan je door het ventilatiegat boven in de kaart leuk zien. Ook goed te koelen op deze manier dus!
De core componenten zitten er nu in, en het geheel begint er goed uit te zien. Best tevreden met de zwart/wit kleurstelling.
Aan de achterzijde zie je dat de cpu koeler backplate niet precies in het gat valt, bij het vervangen van de cpu koeler op dit moederbord zou hij er dus helemaal uit moeten. Niet de eerste keer dat ik dit tegen kom, en het is eigenlijk wel jammer. Er zit overigens wel wat ruimte tussen het mobo-tray en het zijpaneel, maar niet voldoende om zonder aandacht kabels te laten kruisen.
Tijd om wat storage toe te voegen. Het eerder verwijderde drive-paneel kan eenvoudig 3x 2.5” Drives kwijt, of 2x 3.5”. Ik plaats enkel een SSD en een 2.5” HDD die ik toevallig over had. 320GB is niet heel groot, maar toch voldoende voor een flink aantal games.
Mocht je toevallig onder in de case 3.5” HDDs geplaatst hebben is het verstandig gebruik te maken van het heat-shield, deze klikt magnetisch aan de onderkant, maar is uiteraard niet handig wanneer je er ventilatoren gaat plaatsen zoals ik van plan ben.
Best een leuk klusje dus om de Phenom te bouwen. Eens iets anders dan anders, en het valt op dat je flink inbouw opties hebt, terwijl de airflow centraal staat. Leuk voor game-pc’s en storage-bakken dus!
Allemaal erg positief dus tot zo ver. Lekker veel ruimte om in te werken, maar de kabels moesten nog netjes weg gewerkt worden. Zoals je op de foto ziet was er nog wel wat werk te doen aan de bekabeling, maar de HDD tray maakte het niet eenvoudiger (Dus die ging er weer even uit). Het was uiteindelijk flink stoeien om de kabels van het zijpaneel (on/off, reset, leds, USB, e.d.) aan te sluiten, tegelijkertijd alle interne kabels die nog ontbraken in te vullen (SATA, PCI-E), en dat terwijl ik de kabels netjes bij elkaar probeer te houden terwijl ik het zijpaneel en de HDD-tray weer terug plaatste. Gevoelsmatig kwam ik drie handen te kort.
.. en nu moet het echte werk nog gebeuren…
Mocht je niet meer dan 2 2.5″ drives plaatsen kan je deze beter in de deur plaatsen, en het binnen-bracket wat ik ze in had gezet verwijderen, dit maakt het kabelmanagement net wat makkelijker.
Volwaardig kabelmanagement (lees, een speciale locatie voor kabels) ontbreekt simpelweg, en je bent dus zelf aangewezen om binnen de grote ruimte de kabels zelf zo veel mogelijk uit de airflow te halen. Na een lange tijd compleet verliefd te zijn op de Phenom was het toch even een onrustig momentje tijdens het aansluiten en wegwerken van de laatste kabeltjes.
Nu is het best allemaal wel te doen, en was ik niet al te lang later weer op weg. Een beginnende bouwer zal er toch even bezig mee zijn of graag gebruik willen maken van een extra handje om het allemaal wat soepeler te maken. Een flinke stapel tie-wraps (1 euro bij de action 😉 ), een biertje, en wat geduld zijn in ieder geval wel aan te raden om een mooi resultaat te behalen. Doe jezelf verder een plezier, en gebruik een modulaire voeding om verdere onnodige kabels te voorkomen.