De Phenom arriveert in de gebruikelijke BitFenix verpakking, het valt direct op dat het toch een forse, en vooral ook geen lichte kast is.
Bij het uitpakken voelt de Phenom meteen lekker stevig aan, en blijkt het een mooie vertoning te zijn. Het is zelden dat ik een witte kast bouw (beige pc’s van vorige eeuw tel ik niet mee), maar het bevalt eigenlijk best goed. De case voelt extreem stevig, ziet er aan alle kanten goed uit, en lijkt zo op het eerste gezicht een hele goede afwerking te hebben. Het SoftTouch materiaal is wederom een grote plus, en doet de hele case erg luxe aanvoelen. Mochten sommige foto’s wat verkleurd lijken, dit komt door mijn (helaas) wat getinte verlichting (En het is rotweer buiten 😉 ), en dat sommige foto’s in de avonduurtjes zijn gemaakt. De Phenom is gewoon erg strak wit zoals je op de meeste foto’s ook wel ziet. In de praktijk is de Phenom een heel erg mooie case is, eigenlijk nog indrukwekkender dan ik had verwacht, ik had direct geen spijt er van.
De case staat op mooie voetjes, welke eventueel te verwijderen zijn, en het frontpanel (nou ja, front-zijkant-panel) komt met stevige knoppen. Je vind naast de headset aansluitingen 2 USB 3.0 poorten. Niet gek veel voor een frontpanel, maar wie van plan was in zo’n mooie case constant allerlij apparatuur in die aansluitingen te laten zitten is natuurlijk niet goed wijs. Ook het logo komt er mooi uit: staal, glimmend, en zoals ik eerder al aan gaf vind ik het BitFenix logo geen verkeerd logo om in het zicht te hebben.
Aan de achterkant valt direct op dat het moederbord er onderste boven in zal komen. 5 Expansion slots laten zien dat je eenvoudig een SLI of CF opstelling kan gaan plaatsen (behalve wanneer je 3 slots GPUs wil gebruiken, maar die zijn wat zeldzamer). Ook kan je goed zien hoe breed de case is; het ventilatierooster onder in het achterpaneel is voor 140mm ventilatoren gemaakt en lijkt op de foto alsof het een klein roostertje is. Ook kan je de schroefgaten voor 120mm ventilatoren goed zien.
Gezien de wat aparte interne plaatsing van de voeding sluit je de stroomkabel achter in de case in een verleng-stuk aan. Verder kan je zien dat de duimschroeven met een soort rubber zijn omringd, wat ze handig in het gebruik maakt en wat gewoon een leuk detail is (al is het wat overbodig).
Aan de bovenkant van de case bevindt zich een zwart verwijderbaar rooster, waar je 2x 120mm ventilatoren onder kwijt kan, het rooster is erg fijn om stof in je case zelf te voorkomen. Je voelt bij dit rooster, en de bovenkant van de case in zijn geheel, wederom dat het allemaal lekker stevig en degelijk van kwaliteit is. Uiteraard kan je hier je 240mm radiator plaatsen ook.
Tijd om de panelen van de case af te halen. Het gewicht van de zijpanelen, ondanks dat ze niet zo groot zijn, is toch aanzienlijk. Het is een tijd geleden dat ik zulke stevige panelen tegen kwam. Een goed teken voor o.a. geluidsdemping, maar stevig staal is gewoon een feature die op zichzelf al te waarderen is, zeker pluspunten daar voor. Op het zijpaneel vind je uiteraard de frontpanel aansluitingen, maar ook de eerste inbouw opties voor 2x SSDs vind je op het zijpaneel (aan de kant van het frontpanel).
Bij het bekijken van het binnenwerk valt meteen op dat het zeker geen standaard layout is, en als je de mITX versie hebt gezien ziet dit er al geheel anders uit. De mATX variant heeft een praktisch geheel open indeling ter bevordering van de airflow. Het binnenwerk zelf ziet er net als de buitenkant gelikt uit. Netjes gespoten, alle panelen voelen erg stevig, en het het lijkt alsof je je nergens aan open kan halen. Zeker een goede indruk. Het paneel aan de zijkant, op de foto in de voorgrond, verwijder je voor het inbouwen. Je kan daar 3 SSDs of 2.5”HDDs op kwijt, maar je ziet ook de gaten voor 2x 3.5”HDDs.
Aan de onderkant vind je een flink rooster. Je kan daar ventilatoren kwijt, dan wel 2x 120mm, of 1 grote fan van maximaal 230mm als dat je voorkeur heeft. Je ziet ook hier echter de 3.5” HDD schroefgaten al zitten.
Aan de voorkant zit ook een flink rooster, en een aantal gaten om eventueel verschillende maten ventilatoren te plaatsen. Vergeet echter niet dat een standaard maat ATX voeding op die plek komt te zitten. De specificaties melden ook niets over koelopties voor in de case, dus ik vermoed dat het of simpelweg hetzelfde paneel is als mITX versies (waar in je voor in wel ventilatoren plaatst), of dat je met gebruik van afwijkende maten voedingen je daar nog iets mee kan doen. Voor mijn doel, met een ATX voeding, is het in ieder geval een mooie intake voor de voeding.
Verder krijg je er uiteraard wat accessoires bij. Naast het hitte-schild voor onder de case (kom ik straks op terug en staat niet op deze foto), krijg je nog een aantal leuke zaken zoals de 5.25” -> 3.5” Adapter, ondanks dat de Phenom geen externe bays heeft zal je straks wel een interne zien, en krijg je ook een USB 3.0 naar 2.0 adapter mocht jouw moederbord geen interne USB 3.0 header hebben. Verder krijg je wat tie-wraps, een handleiding, en een flinke zak schroeven. De handleiding zeker even lezen gezien de wat apartere indeling, en de zak met schroeven bevat naast de benodigdheden om van alle inbouwopties gebruik te maken, ook dempers voor HDDs, iets wat wel mag voor de prijs, maar toch te waarderen is. HDD dempers en dikke panelen zijn in ieder geval een goed voorteken voor de geluidsproductie.
Al met al erg positieve indrukken. Het is gewoon een erg mooi kastje, gemaakt van mooie materialen, met een goede afwerking. So far so good…