Ik zei het in een andere review al. Deze header is soms best pittig om in te vullen, maar als je met een unieke case bezig bent is het antwoord soms ook juist heel kort: Welke alternatieve optie??

Wat ik BitFenix moet geven is dat zij veel producten op de markt zetten die net even anders zijn. De Prodigy, Phenom, en nu Colossus zijn zeker uniek te noemen, en als een alternatief al vergelijkbare afmetingen of inbouwopties heeft, heeft BitFenix altijd nog het SoftTouch materiaal en wat andere features in de pocket. In het geval van de Colossus is die feature natuurlijk de verlichting, en zodra je oog daar op is gevallen is er geen alternatief tenzij je zelf aan het modden gaat.

Je zou de Shadow kunnen aanhalen, gezien die ook verlichting heeft die aan te passen is, of een reeks aan windowed behuizingen met LED ventilatoren. Maar echt vergelijkbaar is het natuurlijk niet. Om de vergelijking met de Shadow toch maar even te maken, de kwaliteit van het binnenwerk en de panelen is bij de Colossus een stuk beter, en het prijsverschil lijkt in dit geval absoluut terecht.

600,288

Nog even de Shadow er bij pakken…

600,614

Beide hetzelfde logo, en ze hebben allebij ‘leds’, maar daar houdt de vergelijking ook wel bij op. Je ziet dat de Colossus een meer gelijke lichtbalk heeft, en dat bij de shadow de daadwerkelijke lampjes wat beter te herkennen zijn.

De echte concurrentie voor de vermoedelijke doelgroep zal dan toch vanuit BitFenix hun eigen kamp komen, en dan vermoedelijk voornamelijk van de Phenom. Beide modellen komen voort uit de Prodigy, maar met zijn handsgrepen (Wel handig voor LANs) en mesh voorkant is de Prodigy toch wel een iets ander beestje. De Prodigy varieert afhankelijk van de kleur en indeling van ca 65 tot 75 euro, de Phenom ontloopt die wat prijs betreft amper. Het SoftTouch materiaal maakt de algehele uitstraling van de Phenom en Colossus toch wat luxer om te zien, al zal dat ook een stukje smaak zijn.

Wanneer je dan ziet dat de Colossus mITX begint bij ca 83 euro is dat natuurlijk wel een stapje omhoog. De case voelt en oogt wat luxer dan de Prodigy, dus dat is nog wel begrijpelijk, maar ten opzichte van de Phenom kan je bijna niet anders dan concluderen dat je die meerprijs simpelweg betaald voor de verlichting. Dat is overigens niet heel kritisch bedoeld, want LED-strips kosten ook niet weinig, en om het zo mooi weg te werken als in de Colossus zal je een flinke hoeveelheid werk moeten verzetten. Als het een feature is die je wilt zal je voor die 20 euro niet ver komen. Nu mag ik natuurlijk niet vergeten dat de Phenom geen 5.25″ bay heeft, en een optical drive of fancontroller daar uitgesloten is. Zodra dat wensen zijn valt de Phenom natuurlijk af.

Als ik naar de kwaliteit kijk, de afwerking, de features en de algehele indruk, denk ik dat 82-83 euro niet te veel is voor wat je krijgt. Een super-budget deal is het niet te noemen, maar je krijgt wel een harstikke mooie case voor dat geld.

We mogen de mATX versie van de Colossus natuurlijk niet vergeten. Want in feite krijg je daar al het moois van de mITX versie ook terug, maar met de optie om mATX bordjes te plaatsen, en met een gunstigere indeling voor de koeling van de grafische kaart. De Colossus Micro-ATX kost je 8-10 euro meer dan de mITX, maar de besparing op het moederbord (mATX bordjes zijn in de regel een stuk goedkoper voor vergelijkbare features) haalt dat verschil wel weer terug. En nogmaals, van buiten, afmetingen e.d. zijn beide varianten niet van elkaar te onderscheiden.

Er zijn natuurlijk nog wel wat verschillen. Zo is de mITX opzet voor het oog wat netter, met echte HDD trays in plaats van montage aan de onderkant en zijpanelen, en ook builds met 5 HDDs en bijvoorbeeld 2 SSDs passen enkel in de mITX variant. Ook het verwerken van de kabels verloopt iets fijner, al maakt het praktisch weinig uit als je de pc eenmalig bouwt. Wanneer je geen grafische kaart plaatst en het bij bijvoorbeeld een AMD APU houdt zijn dit wel fijne opties en is de mITX variant gunstig, maar als je een flinke grafische kaart kwijt wilt verlies je in de mITX Colossus een deel van die mooie HDD plekken. Zodra je een lange grafische kaart pakt is het erg lastig om een echt voordeel te vinden van de mITX variant ten opzichte van de mATX variant.

Vergeet ook niet dat de mATX variant ook mITX bordjes kwijt kan natuurlijk, dus ook als je een huidig systeem over wil zetten is dat geen echte reden om voor de mITX variant te gaan.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.