De Colossus is een mITX behuizing (althans, deze uitvoering), maar echt klein is hij niet. Dit maakt het inbouwen eigenlijk een eenvoudige taak. Iets eenvoudiger eigenlijk nog dan de mATX variant, al zal dat je in de praktijk weinig uit maken.

De voeding plaats je met een eenvoudig bracket. Je schroeft het bracket op de voeding, en zet hem vervolgens met duimschroeven vast in de case. Zoals je hier kan zien is de ruimte tussen een 140mm voeding en de behuizing niet heel groot, dus ik zou 140mm als richtlijn aanhouden.

600,477

600,549

Het plaatsen van het moederbord is ook een eitje. De ruimte er boven is groot genoeg dat een gemiddelde schroevendraaier er prima tussen kan, dus het vastzetten is ook geen issue. Gezien de plaatsing kan je eenvoudig grotere tower koelers plaatsen en monteren, je hebt namelijk veel ruimte, en kan de koeler van 3 kanten goed benaderen.

600,513

600,551

Harde schijven gaan in de brackets. 3.5″ HDDs zitten tool-less en in rubbertjes om geluiden te dempen. 2.5″ drives schroef je in dezelfde brackets, al kan je er ook eenvoudig 2 in het 5.25″ bay plaatsen wanneer je geen optical gebruikt. Een fancontroller die niet diep is en 2 SSDs lijkt mij een mooie bezetting voor die 5.25″ bay.

600,459

600,506

Zoals ik net al zei, als je het doet, doe het dan goed. Beetje extra verlichting er bij kan dan geen kwaad als we toch een licht-monster aan het maken zijn. Ventilatoren koop je normaliter natuurlijk in 1 kleur, dus het was even denken welke kleur deze Colossus zou gaan krijgen. Rood en Blauw is wat gangbaarder, dus is het uiteindelijk groen geworden. Insert een 140mm ventilator achter, en 2 120mm ventilatoren voor de bovenkant, om het groene monster wat completer te maken. Gezien het een BitFenix case is, en ik een positieve ervaring had met de 120mm Spectre Pro LED, waren zijn groene broertjes besteld.

600,347

Nu staat een 140mm ventilator volgens mij toch beter aan de achterzijde, de stock fan had van mij ook best 140mm mogen zijn, maar goed.

600,533

600,676

600,770

600,557

Aan de bovenkant het rooster er af, en 2x 120mm geplaatst. (Als je echt dunne ventilatoren gebruikt kan je ze kennelijk ook “op” die plek leggen, in plaats van ze er onder te hangen, dit zou een optical dan niet in de weg zitten).

600,624

600,509

600,503

600,496

600,500

Ik was niet ontevreden, zelfs na het terugplaatsen van het rooster aan de bovenkant komt daar nog een mooie hoeveelheid licht door heen. Hoe dan ook fijn dat je de verlichting zelf eenvoudig nog verder uit kan bouwen, iets wat ongetwijfeld een populaire handeling zal zijn met deze behuizing.

600,613

600,523



In de mATX Phenom was het kabelmanagement wat onhandiger, nou ja, niet onhandig, maar niet ideaal. Het was namelijk wat rommelig. In de mITX indeling kan je gezien de horizontale plaatsing van het moederbord eenvoudig vanaf beide zijkanten werken, wat het geheel wat prettiger maakt. Ook zit er voldoende ruimte aan de zijkanten van het moederbord om kabels eenvoudig van de voeding naar de andere componenten te laten gaan, of te laten verdwijnen onder de onderste HDD.

600,658

600,586

De ruimte aan beide kanten van het moederbord maakt het sturen van de kabels best eenvoudig.

Dedicated kabelmanagement ruimte is er echter niet, en zodra het het zijpaneel met de kabels plaatst zal je deze gewoon samen moeten binden en ze ergens ‘laten hangen’, maar in tegenstelling tot de mATX versie kan je al deze frontpanel aansluitingen in elk geval maken met dat paneel er alvast op. Eenvoudiger en niet hinderlijk is het zeker, maar nog niet ideaal als je er zelf een window in wil modden. In dat geval zal je vermoedelijk een mooie oplossing willen bedenken voor de collectie kabels.

In deze setup, met een flinke hoeveelheid HDDs, is het gebruik van een SATA-power oplossing als de SilverStone CP06 best handig, want elke kabel die je jezelf bespaard is een winst in deze behuizingen (Colossus, Phenom, Prodigy). Verder zal je vermoedelijk afhankelijk van je build ergens een pocket hebben waar je wat kabels in weg kan werken. Mocht je echt een volle behuizing hebben zal je inderdaad met een bundeltje kabels in je behuizing blijven zitten, maar zonder dat je in de behuizing kan kijken maakt dat ook niet zo gek veel uit.

600,550

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.