De Colossus arriveert in… een doos. Jawel.
Eenmaal uit de doos is het herkenbaar een BitFenix beestje. Laat ik het direct maar duidelijk maken: Dit is weer zo’n behuizing waar ik het gevoel heb dat de fotos hem eigenlijk geen eer aan doen. Het SoftTouch materiaal wat je aan de voor en bovenkant vindt ziet er heel mooi uit en geeft de hele behuizing een erg luxe look. Het is duidelijk zachter, en ook mooi mat.
Het zal niet ieder z’n smaak zijn, maar je kan er niet om heen dat het een indrukwekkende behuizing is. Het geheel is flink zwaar te noemen, en dat voel je ook duidelijk wanneer je een paneel vast pakt. Je voelt duidelijk dat alle onderdelen goed stevig in elkaar zitten, en dat er niet bezuinigd is op de bouwkwaliteit.
Het oog valt natuurlijk het eerst op de dikke witte lijn die door de behuizing gaat, deze zal straks uiteraard oplichten. Echter ook in de uit-stand is het best aardig om te zien. Het mooie logo en de stalen voetjes helpen de Colossus luxe uit te stralen.
Waar de Phenom de optical drive had opgegeven, krijgt de Colossus een deurtje mee en is het plaatsen van een 5.25” optical drive of fancontroller weer mogelijk. Het deurtje is aardig dik met van boven en binnen grote roosters om de airflow van de front ventilator in tact te houden. Het mechanisme van het deurtje voelt redelijk, al zou ik wel voorzichting zijn om de deur niet met regelmaat een enorme zwieper te geven, de scharnieren lijken niet heel groot in verhouding met de deur. Verder zien we aan de bovenkant het bekende uitneembare rooster waar 2x 120mm fan of een 240mm radiator onder past.
Op het zijpaneel vinden we de aan/uit- en reset schakelaar, de USB poorten, en de audio-mic poort. Het knopje voor de verlichting bevindt zich aan de andere zijkant, net onder de witte balk.
Aan de achterzijde zien we aan de onderkant waar de voeding straks in gaat, dat het mITX bord plat ligt, en de ruimte voor een dubbel-slot grafische kaart en een 120mm of 140mm ventilator. Ook zal je opvallen dat alles van mooie duimschroeven is voorzien, werkt wel zo prettig.
Wanneer we beide zijpanelen er af halen valt direct op hoe zwaar die panelen zijn. Stevig staal is altijd een plus. Aan de binnenkant zien we de witte kunststof balk, volgens mij zit daar zelf geen licht in, maar wordt het licht vanaf de voorkant er door heen gestraald.
Eenmaal aan de binnenkant zal het een Prodigy of Phenom fan wel bekend voorkomen. De voeding gaat onder het horizontaal geplaatste moederbord, direct er naast heb je 5 bays om je HDDs in te zetten, en aan de voor en achterzijde kunnen we wat koeling plaatsen. 120 of 140mm achter, en alles t/m 230mm aan de voorkant. Standaard zitten er dus 2 120mm modellen in.
Net boven de HDDs zit de ruimte voor de optical of voor de fancontroller. Daar boven zit weer de ruimte voor 2x 120mm fans, die je onder het rooster aan de bovenkant kan plaatsen. Let wel op, het plaatsen van een standaard hoogte ventilator in het voorste van de 2 plekken in de topcover gaat niet als je een standaard dikte 5.25″ drive gebruikt, die zitten elkaar deels in de weg. Een fancontroller kan dan wel, maar dan moet het wel een type zijn wat enkel een frontje is, en niet dezelfde ruimte in beslag neemt als een optical. De BitFenix Recon past bijvoorbeeld wel, de NZXT Sentry Mix 2 bijvoorbeeld niet (icm met 2x 120mm ventilator boven in dus).
Mocht je willen kan je de HDD bay er uit halen, dit geeft je dan een stuk meer ruimte aan de voorkant, en hinderd de airflow minder, en geeft je ook de ruimte om enorme grafische kaarten tot 330mm te plaatsen. De boveste 3 drives schuif je er eenvoudig uit, als je de onderste twee wilt verwijderen moet je die er vanaf de onderzijde uit schroeven. Dat laatste is echter enkel nodig als je bijvoorbeeld ook aan de voorkant een groot radiator (240mm bijvoorbeeld, maar dan moet de 5.25″bay er ook uit) wilt plaatsen. Voor een show-pc vast leuk, maar praktisch gezien natuurlijk niet zo handig, je verliest dan praktisch al je HDD ruimte. Een 240mm rad boven in, een dikke grafische kaart, 2 SSDs en 2 3.5″ HDDs is bijvoorbeeld geen enkel probleem zonder aanpassingen, en praktisch meer dan de meeste mensen ooit zullen gebruiken.
Ook de extras natuurlijk even op de foto zetten. Je krijgt een prima handleiding, een USB3.0->2.0 stekker mocht jouw moederbord geen interne USB3.0 header hebben, en voldoende schroefjes. Verder zijn de kabels zwart uitgevoerd (Het AC’97 deel knip je er toch af?), en de LEDs worden gevoed door 1 SATA-power aansluiting van je voeding (Oftewel ,dezelfde stekker die je vanuit je voeding in je SSD of HDD gaat).
Je kiest de Colossus natuurlijk niet omdat je enkel een pc wilt met 5 HDDs, dat kunnen de meeste behuizingen wel. Het gaat om de verlichting. Met een knopje aan de zijkant van de case kan je de LED-strip in actie zetten. Je kan kiezen tussen Rood, Blauw, en Groen, en deze kleuren eventueel ook laten pulseren (als je zoiets leuk vindt). Uiteraard ontbreekt de optie om de verlichting uit te zetten ook niet.
Verlichting op de foto zetten valt niet mee, en ik heb geprobeerd een video te maken maar dat kwam er ook niet lekker uit. Maar goed, daar gaan we dan!
Wat je op de foto wel kan zien is dat het een erg regelmatige verlichting is, het is echt een light-bar, en niet een lijn met enkele duidelijk herkenbare led-puntjes. De hoeveelheid licht die er van af komt is ook flink te noemen. Het zal een kwestie van smaak zijn, maar als je een liefhebber van verlichte pcs bent zal de Colossus en zn key-feature je zeker niet teleur stellen.