Starten met Synology en Seagate


Het is vandaag, 31 Maart, Wereld Backup Dag! Een beter excuus om een video te maken over een NAS en backups is er volgens mij niet. De onderstaande video is bedoeld voor beginners die nog geen NAS hebben. Ik heb het over welke modellen de moeite zijn, de integratie tussen Synology NAS devices en Seagate harde schijven, en doorloop de installatie, kijk hoe je je foto’s overal ter wereld kan benaderen, en we gaan uiteraard een backup maken! (Seagate Ironwolf HDD review in separaat artikel)

Interesse? De Synology DS218+ met Seagate Ironwolf HDD’s is o.a. te koop bij Coolblue.nl


Samenvatting


Een korte samenvatting voor zij die geen video kunnen of willen kijken.

Een goede NAS kan te veel dingen om op te noemen. Voor de één is het simpelweg een doos waar je heeeeel veel data in kwijt kan, voor de ander een principiële kwestie van graag je data in eigen beheer houden, en voor weer een ander is het een ontwikkel-box met tal van virtuele machines en apps om mee te experimenteren. Een NAS proberen samen te vatten in één review is dan ook onbegonnen werk. Dus houden we dit stukje eenvoudiger: advies. Welke Synology pak je, en waarom?

Maar ho, waarom per sé Synology? De reden dat ik naar Synology neig is zowel objectief als subjectief onderlegd. Objectief omdat we ze al jaren met goede ervaringen en zonder gedonder gebruiken, dat de software enorm uitgebreid is en tegelijk gebruiksvriendelijk, en dat je er eigenlijk alles mee kan als je echt ver wilt gaan; het zijn objectief goede NAS devices en er is een reden waarom het woord Synology voor velen synoniem geworden is voor het woord NAS. Subjectief voor dezelfde argumenten: Iets waar je veel mee werkt en objectief goed is, wordt je ook subjectief gelukkiger van. Ik heb wel redelijk ervaring met alternatieven, maar het argument waarom ik zou moeten veranderen heb ik nog niet gezien.


Maar welke koop je? Ik richt mij hier vandaag op NAS devices voor beginners, niet voor gebruikers die al precies weten wat zij nodig hebben. Er zijn tenslotte veel verschillende modellen voor specifieke doeleinden. Voor beginners dan: Kostentechnisch lijken 1-bay NAS devices en modellen met J achtervoegsel interessant, maar uit ervaring met o.a. de DS218j kan ik niet anders dan die afraden. De Marvell CPU is dermate traag dat je zelfs met basale interactie met het OS van Synology al vertraging merkt. Als dat je eerste en enige aanraking met Synology is, dan ga je er niet gelukkig van worden. En een één bay is wel heel snel beperkt, dus ook die zien we meer als oplossing voor heel specifieke doeleinden en niet zo zeer beginners.

Als je een NAS puur voor de opslag overweegt is de DS218play een mooi, betaalbaarder alternatief voor de DS218+ die in onze video wordt gebruikt. Je zal de drives dan wel in het kastje zelf moeten schroeven, maar dat valt te overleven. De Realtek chip is vlot genoeg voor tal van basale taken als backups, foto bibliotheek en dergelijke. Je loopt alleen tegen beperkingen op bij meerdere gelijktijdige (zware) taken, transcoding taken voor hoge kwaliteit video streams naar je TV of PC, en andere ‘iets’ meer gevorderde taken.


Handige drive bays ontbreken op de basis modellen

De DS218+ is in mijn optiek dan ook de perfecte entry-level NAS. Iets duurder, maar een NAS met flink storage is sowieso nooit echt goedkoop, en dan krijg je wel wat praktische voordelen zoals mooie hot-swap drive bays, een vlotte CPU en genoeg (evt uitbreidbaar) geheugen. Ongeacht welke applicaties je gaat draaien, ook multi-tasking, en je loopt niet tegen beperkingen aan ook niet als je volgend jaar een nieuwe taak bedenkt. Je mist wel chiquere RAID opties die de vier-bay NAS devices hebben, maar een dikke 4-bay NAS met 4 HDD’s is wel een iets andere investering. Iets meer betalen voor een DS218+ waar je de komende jaren als je data op vertrouwt en dan genoeg kracht hebt om met een paar jaar nog wat nieuws toe te voegen? Ik zou het wel weten.


Ben je een power user of creatieve professional en verwacht je meer? Dan zijn de DS918+ en DS1819+ interessant. De DS918+ is een vergelijkbare alleskunner die verder gaat met zaken zoals SSD caching, en de optie tot meer storage, daarbij heb je de optie om die uit te breiden met extra storage units als ook die vier bays te krap blijken. Dat zal een ‘beginner’ niet snel overkomen, maar als je veel met video werkt gaat het rap.

De DS918+ heeft slechts één echt zwakke plek, en dat is het gebrek aan een 10Gbps netwerk poort. Met teaming kan je wel degelijk 2Gbps halen, dus voor de meeste netwerken en schijven zit je dan toch wel tegen de limiet aan van wat haalbaar is. Maar als je overweegt om naar 10 Gig lijntje te gaan dan is een DS1819+ die nóg meer bays heeft en de optie om een 10Gbps netwerk kaartje erin te prikken wel een serieuze overweging. Of een model uit de FS-lijn (Flash Station ipv Disk Station) gericht op SSD storage, maar volgens mij zijn we dan een beetje uit koers geraakt van de ‘beginner’ insteek vandaag.


De DS918+ heeft wel een dubbele netwerk poort, maar 10 Gig en uitbreidingsopties voor netwerken ontbreken


Daadwerkelijk korte Samenvatting

Kortom: DS218play voor basale storage needs, DS218+ als alles-kunner voor beginners zodat je niet snel tegen beperkingen aan loopt, DS918+ voor power users die nog niet verwachten naar 10 Gig networking over te stappen in de komende paar jaar.

Dank aan Coolblue voor het mogelijk maken van deze review. Interesse? Gebruik de onderstaande links om de besproken devices aan te schaffen:
Synology DS218+ met 2x 4TB Seagate Ironwolf
Synology DS218play
Synology DS918+
Synology DS1819+

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.