be quiet! Silent Base 802 review
Vandaag brengt be quiet! een hele nieuwe case uit in de Silent Base-serie: de 802. En wat zou nou een beter moment zijn om er eens een blik op te werpen, dan de dag waarop hij voor iedereen verkrijgbaar komt. Althans, ik zou het wel weten. Deze ATX-behuizing beschikt over veel ruimte en een verwisselbare boven- en voorkant, hij komt beschikbaar voor €169,90.
Bouw en afwerking
Wat als eerste opvalt is dat deze kast flink van formaat is. Zo heeft hij met zijn afmetingen van 55 x 28 x 54 (h x b x d) cm een inhoud van zeker 80 liter, wat best wel ruim te noemen is. Ook is gelijk te merken dat de case erg degelijk is. Nu moet je bij het uitpakken wel eerst de twee langwerpige voeten vastklikken, eenmaal op hun plaats ziet de case er gelijk robuust uit. Standaard levert be quiet! drie 140mm fans mee, wat mij voldoende lijkt voor een degelijke build.
Van de metalen panelen tot de uitschuifbare stoffilters, het voelt allemaal goed en stevig aan. Weliswaar zijn de voeten van kunststof, het is zeker geen slap plastic en kwalitatief goed in orde.
Op de bovenkant vinden we naast twee magnetisch verwisselbare covers ook nog de I/O’s: 2x USB 3.0, 1x USB 3.2 Type-C, audio, twee knoppen voor power en reset en als laatste een knop om de fancontroller mee te bedienen.
De twee grote zijpanelen zijn los te halen door twee knoppen aan de achterkant in te drukken, erg handig. Deze case is overigens ook zo om te bouwen dat de hardware aan de andere kant van de kast komt te zitten, waarbij het glazen paneel ook te verwisselen is met de gesloten kant. Het gesloten paneel is net als een paar binnendelen voorzien van isolerend materiaal, wat laat zien dat het merk serieus bezig is met het dempen van geluid.
Aan de binnenkant ziet alles er erg netjes uit, zo is er rondom het moederbord erg veel ruimte, zijn de kabeldoorvoeren netjes weggewerkt en kunnen er eventueel zelfs een 5-tal drive-bays bijgekocht worden die rechts van het moederbord geplaatst kunnen worden. Ook is de PSU-shroud deels modulair waardoor er extra fans ter koeling van de shroud geplaatst kunnen worden.
Vervolgens is er achter het moederbord ook flink wat ruimte te vinden, zo is hier nog meer plek voor tot drie 3,5″ en zeven 2,5″ drive-bays en is hier ook een fancontroller geplaatst. Deze fancontroller kan trouwens tot zes fans aansturen via het knopje bij de I/O’s, waar gekozen kan worden tussen stand 1 (zacht briesje) t/m 3 (orkaan light) of automatisch via PWM.
Voor waterkoeling heeft be quiet! de zaken ook in orde, zo kunnen er twee 360mm radiatoren geplaatst worden plus nog een 120mm, en kan je bovenin een rekje uitschuiven om er makkelijk een vast te maken. Dit zijn de details die laten zien dat een case goed doordacht is.
Waar je bij sommige cases tegenwoordig de keuze krijgt tussen een variant met gesloten- en een mesh-voorpaneel, biedt be quiet! met deze case beide opties. Zo wordt er voor zowel de boven- als voorkant een gesloten én meshpaneel meegeleverd, zodat je zelf elk moment kan kiezen tussen airflow of een stille werking. Bovenop is de cover magnetisch te bevestigen, aan de voorkant kan deze makkelijk omhoog geschoven worden om hem los te maken, en klik je de ander zo vast.
Specificaties
In de praktijk
Voor het overzicht, deze ronde gebruiken we de volgende onderdelen:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W
Vanwege het relatief grote formaat is er veel ruimte waardoor het installeren van de onderdelen alleen maar makkelijker wordt. Voor kabels is genoeg ruimte en rondom het moederbord is vrijwel overal plek om deze door te voeren.
Tijd voor wat benchmarks. Voor het belasten van de CPU gebruik ik zowel een flinke Blender render voor CPU stress als Assassins Creed: Odyssey voor de prestaties in games. In beide gevallen kijk ik naar de CPU, GPU en Case temp, en de geluidsproductie. Deze lijst wordt automagisch aangevuld naarmate er meer cases getest worden.
Om de mogelijkheden van de Silent Base 802 goed te laten zien is deze met zowel de standaard gesloten voor- en bovenkant getest, als de meegeleverde set om de voor- en onderkant van mesh te voorzien. Het verschil is als ‘open’ en ‘closed’ te zien:
Als laatste meten we ook nog de geluidsproductie in combinatie met een relatief luide koeler. Indien de behuizing goed het geluid weet te dempen is dit resultaat lager, wanneer hij weer wat meer geluid produceert betekent dit dat er wellicht een goede airflow is, maar ook wat luidruchtiger zal zijn. Deze test kijkt dus voornamelijk naar de demping van een behuizing.
Met CPU stress ziet het er goed uit. De temperatuur van de case en GPU is bijzonder laag met zowel gesloten als open front, en qua geluid is er enig verschil te zien tussen de open en gesloten variant, wat natuurlijk te verwachtten is. Met gaming is hetzelfde patroon te zien, waar de open variant relatief koel is maakt de gesloten versie minder geluid, maar beiden met overall goede koelprestaties en weinig geluid.
Showcase
Eindresultaat is erg netjes, al zeg ik het zelf.
Tijd om de gesloten panelen te verwisselen met de mesh-variant.
Conclusie
Onder de streep levert be quiet! met de Silent Base 802 een erg compleet plaatje. De afwerking is erg goed op orde, kwalitatief is alles stevig en het totaalplaatje ziet er gewoon goed uit. Verder is de case goed doordacht, functies zoals uitschuifbare rekjes voor radiatoren en de mogelijkheid om het interieur om te draaien laten zien dat het merk weet wat ze doen, en krijgt de case een erg premium gevoel.
Daarbij is de fancontroller een welkome toevoeging, zeker in dit prijssegment, en zijn de meegeleverde fans in combinatie met de case in staat om goede koelprestaties met weinig geluid voor elkaar te krijgen. Daarbij krijg je standaard zowel een mesh- als gesloten set meegeleverd voor de boven- en voorkant van de kast, zodat je zelf kan kiezen of de focus op stilte of airflow ligt.
Toch moeten we uiteindelijk ergens kritisch op zijn, al moet ik toegeven dat dat bij deze case erg lastig is. Alles is namelijk in orde, en met de case kan je heel veel kanten op met zowel de binnen- als buitenkant. Wat ik dan als nadelig zou kunnen zien is de prijs, die is met €169,90 namelijk zeker niet gering. Nu verschilt het natuurlijk per persoon wat je uit wilt geven aan een computerbehuizing, het blijft veel geld.
Blijft over de vraag, is hij het geld waard? Daar kan ik heel kort over zijn: ja. Het totaalplaatje van de be quiet! Silent Base 802 is erg goed in orde en je krijgt genoeg kwaliteit en mogelijkheden voor wat je betaald. Zoek je veel ruimte voor onderdelen, drivebays en vind je opties zoals verwisselbare panelen goed klinken, dan zit je met deze case goed.
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
– Onze Nederlandse Discord server voor chat, advies en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Onze internationale Discord server voor chat, advies en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters Instagram