be quiet! Silent Base 601 review
Vandaag brengt be quiet! een opvolger uit voor hun inmiddels toch wat oudere Silent Base 600, al moet ik toegeven dat het soms als gisteren voelt dat be quiet! hun eerste case uit bracht. Veel overeenkomsten zien we niet meer, maar hun jongste is wel duidelijk deel van de be quiet! familie. In onze videoreview hier bovenaan de pagina vertelt Nada (Mrs Foritain) je wat je moet weten over deze nieuwe midtower die rond de 130 euro moet kosten, of 120 euro voor de gesloten variant.
Om zij die moeite hebben met Engels niet in de steek te laten, en voor de liefhebber van tekst boven videos, voorzie ik dit stukje van een geschreven mini-review, specificaties, wat stills, etcetera. Mochten er vragen zijn, twijfel dan niet om even een reactie te plaatsen of ons via de in de video aanwezige links te contacteren. Uiteraard ben ik heel erg benieuwd naar jullie feedback op onze nieuwe (video) richting! Staan nog wat meer filmpjes op het kanaal voor de liefhebber.
Features en specs
Features en specs vanuit be quiet! zelf
Silent Base 601 features include:• Innovative airflow concept with improved angled noise-dampening air vents in the front and top
• 10mm high-grade, extra-thick dampening mats
• Two pre-installed Pure Wings 2 140mm fans
• Detachable fan bracket at the top for easy installation of fans or radiators
• Support for water cooling radiators up to 360mm in length
• PSU shroud for a clean look and easy cable management
• Removable side panels released with the push of a button – no screws needed
• Easily removable dust filters
• Optional side window made of tinted and tempered glass
Resultaten
Beter zichtbaar in de video vanaf 6:00
Samenvatting
De be quiet! Silent Base 601 is een prachtige case, dat staat geen moment ter discussie. Kwalitatief is het allemaal echt uitstekend uitgevoerd, de afwerking is echt prachtig, we zien de nodige innovatieve handigheidjes zoals de uitstekende manier van de panelen openen en sluiten, en we zijn blij dat be quiet! nu echt overstag is dat PSU shrouds toch echt handig zijn om mee te werken. Het is wel een forse case voor een mid-tower, wat ons toch een beetje doet vermoeden dat be quiet! specifiek richt op mensen met een grote hoeveelheid mechanische harde schijven want voor een systeem zonder mechanische schijven of forse waterkoeling voorin is de ruimte voor wel opvallend. Je kan er maar liefst zeven drives kwijt, en als je voor SSD’s gaat nog veel meer, maar daarbij moeten we wel zeggen dat je voor meer dan drie 3.5” drives wel optionele brackets moet bestellen.
Dat het daarbij vooral om de demping van geluid gaat mag duidelijk zijn, we zien een grotendeels gesloten constructie maar het zijn vooral de dikke lagen schuim op de panelen die echt opvallen. Het staat niet ter discussie dat de demping van mechanische schijven aanzienlijk is. Toch zien we een opvallende keerzijde, en dat is dat met de standaard configuratie de koelprestaties voor een performance pc met Intel Core i7-8700K, Silent Loop 240, en Radeon RX Vega verre van denderend zijn. Sterker nog zonder het voorpaneel open te gooien lopen de temperaturen dermate hoog op dat ik de test moest onderbreken. De temperatuurverschillen tussen de case gesloten, zonder voorpaneel, en geheel open zijn echt aanzienlijk groter dan we in de meeste cases zien, met als resultaat dat o.a. de videokaart dermate hard moet compenseren met ventilator snelheid dat onze build aanmerkelijk stiller is zonder panelen, dan met alle demping in plaats; beetje ironisch gezien de naam van het product. Het is een pijnlijk minpunt dat inherent best stille componenten dankzij een overdaad aan dempende oplossingen juist resulteert in meer geluid.
Het is een inkoppertje dat de combinatie van een 240mm waterkoeling bovenin (die warmte niet goed kwijt kan en feitelijk langs het gat voorin weer terug de case in blaast), slechts de standaard ventilator als intake, en de hitte van de Vega tesamen gewoon te veel zijn voor dit geheel, maar het is wel een setup die in menig andere case probleemloos functioneert en een setup waar wij stellig achter staan als iets wat in de praktijk ook voor komt; Crossfire test (vergeet het maar) hadden we onredelijk genoemd. De verandering naar een zuinigere GTX 1080 maakte gelukkig wel het verschil tussen ‘te heet’ en ‘acceptabel’ waardoor er echt wel wat van de prestaties te maken valt, maar dan nog was de resulterende geluidsproductie hoger dan verwacht. We hebben simpelweg significant betere koeling gezien we kunnen niet anders dan concluderen dat de luchtinlaat voorin erg beperkt is.
De vraag is dan natuurlijk: wat kan je hiermee? Zeker als je dit design aantrekkelijk vindt, wat we ons heel goed voor kunnen stellen, ben je mogelijk toch geneigd er voor te gaan, en dat hoeft ook zeker geen probleem te zijn. Het ligt voor de hand dat het toevoegen van een extra ventilator voorin, een videokaart die niet meer verbruikt dan een GTX 1080, maar bovenal een luchtkoeler die warme lucht direct naar buiten blaast wel een prima bruikbare combinatie gaan opleveren. Ongetwijfeld dat andere reviews op dit moment iets dergelijks zullen aantonen, maar het is ook belangrijk om te laten zien dat er wel degelijk beperkingen aan zitten.
Er valt dus zeker wel wat van te maken, want nogmaals kwalitatief, feature technisch en wat afwerking betreft klopt het plaatje echt prima voor de vraagprijs en als dit jouw smaak is dan zouden we hem ook prima kunnen -en willen- aanraden, maar wel met de duidelijke kanttekening dat je even goed na moet denken hoe je de airflow gaat regelen en er niet klakkeloos waterkoeling en een high-end GPU in knalt.
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Kom dan gezellig met ons kletsen op onze Discord server (gratis en geen installatie noodzakelijk). Een reactie mag natuurlijk altijd, of pest Ome Foritain (auteur, test-chef) of Tante Nadalina (baas, foto-heldin) op Twitter. Vergeet je ook niet te abonneren op ons YouTube kanaal!