be quiet! Pure Base 600 review
Het moment dat dit online gaat is het moment dat be quiet! hun nieuwste behuizing uitbrengen: De Pure Base 600. Kenners van de processorkoelers van het Duitse merk weten dat ‘Silent’ hun middelste klasse aanduidt, ‘Dark’ de top en ‘Pure’ de voordeligste reeks van de drie is. Met de Pure Base introduceert be quiet! dan ook een nieuwe behuizing onder het bestaande segment met verder de Silent Base 600, Silent Base 800, en de Dark Base 900 topper. Het idee erachter is een betaalbaar ATX alternatief te bieden met nog altijd focus op bouwkwaliteit en flexibiliteit, stilte, en inbouwmogelijkheden inclusief waterkoeling. De be quiet! Pure Base 600 komt in geheel zwarte uitvoering en in zwart met zilveren accent, wij bekijken de laatste.
Met deze review, na ruim drie jaar dienst te hebben gedaan, zeggen we ook gedag tegen de tafel in onze woonkamer als basis voor alle productfoto’s. Geen onbeladen stap voor ons gezien die tafel voor een groot deel het karakter van de reviews bepaalde en vanaf de eerste serieuze review erbij was, maar ik denk dat we met onze nieuwe plannen nog mooiere dingen kunnen gaan doen, en vooral ook op hoger tempo. Hoewel er nog een aantal reviews zullen volgen waarvan foto’s eerder zijn genomen is deze be quiet! de eerste in onze nieuwe opstelling. Nieuw houdt in dat het weer even wennen zal worden, dus verwacht dat er ook nog wel wat gesleuteld gaat worden, laat ons vooral je mening en ideeen weten!
De features en specificaties van de be quiet! product sheet:
De Pure Base 600 is een echte mid-tower, ATX, niet overdreven groot of kleun, en gemaakt van staal met ABS plastic details. ATX past, kleiner uiteraard ook, en de inbouwmogelijkheden wat betreft componenten zijn die van een typische middenklasse kast. Met ruimte voor twee SSDs en drie HDDs (of evt nog eens zes SSDs of 2.5” HDDs in die plekken) zullen de meesten uit de voeten moeten kunnen. Hoewel we de externe bays veelal gedag hebben moeten zeggen houdt be quiet! ze wel aan.
Wat features betreft zien we twee Pure Wings ventilatoren, stoffilters, een drietraps fancontroller voor drie ventilatoren en niet in het specificatielijstje maar wel in de featureslijst: geluidsdemping op alle panelen. Alles duidt op compleet plaatje wat de traditionele mid-tower betreft, al is het niet zo dat daarmee grotere waterkoeling is uitgesloten: 280mm en 360mm radiatoren passen voorin, 360mm radiatoren passen ook bovenin, maar die grootere blokken gaan wel ten koste van je externe bays.
Helaas is er bij transport wat onvoorzichtig omgesprongen met de verpakking, dergelijk geweld doet een typische doos weinig tegen. We zetten de be quiet! Pure Base 600 op tafel en hebben er eerst even naar zitten staren. Het is lastig om super enthousiast te worden over het design, want het is redelijk recht-toe-recht-aan van een afstandje. Wel herkenbaar be quiet! overigens als je de SIlent Base 600 en 800 kent, en ik heb een flauw vermoeden dat het precies die eenvoud is die het goed moet gaat doen voor ze. Begrijpelijk sentiment overigens gezien de populariteit van no-nonsense design in behuizingenland. Richten we ons op de details dan is er wel genoeg om enthousiast van te worden; het geborstelde effect op de kunststof panelen oogt best netjes, afwerking van randjes en hoeken is keurig, en ook het frontpaneel met eenvoudige fancontroller is prettig. Hoewel je eventueel kan kiezen voor een geheel zwarte uitvoering vind ik het bescheiden zilveren accent zelf wel aantrekkelijk. Een alternatieve manier om enthousiaster te worden is het optillen van de behuizing, want dan voel je dat er meer dan genoeg staal in is verwerkt.
Bovenop zien we een nette solide afsluiting, de zijkanten uiteraard weinig spannend, zo ook de achterzijde. Basale zaken zoals thumbscrews en een stoffilter onder de voeding ontbreken natuurlijk niet, maar verder is het vrij typisch. Handleiding is wat aan de beknopte kant, dat kan evt iets toegankelijker voor beginners, en de schroeven zitten in eerste instantie in een doosje maar vervolgens wel weer allemaal in één grote zak.
Bij het verwijderen van de panelen valt meteen op hoe zwaar ze zijn, en dat er overal een dikke laag dempend materiaal opzit; de be quiet! Pure Base 600 komt als een degelijke kast over. Het binnenwerk is sinds de SIlent Base 600 er een stapje op vooruit gegaan; waar die nog wat oubollig overkwam doet deze kast het een stuk beter wat betreft indeling en bouw. Hoewel we geen PSU cover zien, en helaas geen rubberen grommets in de gaten, is dat op een gesloten case natuurlijk geen issue. De cage voor de externe bays is verder modulair en te verwijderen indien gewenst. Wanneer je een 280mm radiator plaatst kan je de slangen daar echter doorheen laten lopen, waardoor je zelfs met flinke radiator alsnog een optische drive kwijt kan (je verliest dan de onderste). Mocht je een 360mm radiator bovenin kwijt willen zal hij geheel weg moeten, maar gezien een radiator met ventilatoren bovenin dik boven het moederbord uitkomt vind ik dat geen heel praktisch plan.
Een feature die we vanuit de Dark Base 900 over zien waaien zijn de modulaire drivecages, deze kan je individueel verwijderen of verplaatsen, en bieden ruimte aan één 3.5” HDD met demping, of twee 2.5” drives. Achterop zien we dat we daar twee SSD’s kunnen plaatsen, iets meer dan 2cm voor kabelmanagement, maar verder weinig echt opvallende elementen.
Breken we de be quiet! Pure Base 600 verder af dan zien we die opvallende elementen wel: zo zien we geluidsdemping ook op het voorpaneel en bovenpaneel, en het bovenpaneel kan je er voor de helft inprikken zodat er langs alle kanten ruimte blijft voor ventilatie; handig als je daadwerkelijk koeling bovenin wilt zetten, al vind ik hem in geheel gesloten variant toch wat strakker.
Het inbouwen brengt normaliter weinig opvallends met zich mee. ATX bordje erin in de vorm van de MSI Z170A Gaming Pro Carbon, natuurlijk gecombineerd met de be quiet! Silent Loop waterkoeling, en voor de show even de Gigabyte GTX 1070 G1 Gaming erbij als ‘lange’ grafische kaart. Nu hebben wij de waterkoeling geheel intern geplaatst wat ten koste gaat van de 3.5” bays, maar als je daar gebruik van wilt maken kan je de ventlatoren ook voor het frame kwijt; zo verlies je die bays niet. Nadeel is dan wel dat je voor installatie eerst die HDD cages moet verwijderen en een beetje moet prutsen als je ook de bovenste 5.25” bay intact wilt houden door de pomp door die voorzijde te sturen. Ok, het kan, maar ik neig toch meer naar airkoeling. De Gigabyte G1 Gaming is een leuk voorbeeld omdat deze net langer dan 280mm is waardoor deze die cages ook in de weg zou zitten. Echter zien we dat we die prima onder en boven de hoogte van de grafische kaart kwijt zouden kunnen.
Minder ideaal is eventuele waterkoeling bovenin, daarvoor is de ruimte wel erg krap. Of het waarschijnlijk is dat iemand die combinatie wil maken betwijfel ik verder, zeker in de huidige gesloten vorm (maar laat ik een gok doen en stellen dat er vast een windowed variant aan gaat komen). Natuurlijk is het begrijpelijk dat ze hun net uitgebrachte waterkoelers niet willen uitsluiten, en als je per sé water wilt is het leuk dat deze indeling er op prima slimme manier ruimte voor maakt, maar ik ontkom niet aan het gevoel dat deze behuizing gecombineerd gaat worden met mid-range hardware en luchtkoeling, even los van het feit dat een Silent Loop 280 bijna het dubbele kost van deze be quiet! Pure Base 600.
En als eerste product op de ‘nieuwe’ tafel moeten natuurlijk een beetje spelen met licht en wat extra plaatjes voor de leuk erbij doen hè:
Het klinkt onaardig om be quiet! voorspelbaar te noemen, maar ik vind het een compliment dat je van te voren al een goede verwachting kan hebben van wat je koopt. Voorspelbaar in de zin van een product verwachten met degelijke bouwkwaliteit, afwerking, en focus op stilte is m.i. ook helemaal niets mis mee. Hoewel we wat delen van het Dark Base DNA zien zoals een stukje van de modulariteit (erg fijn dat je enkel het aantal HDD cages hoeft te plaatsen als je HDDs wilt), enkele opvallende zaken zoals het iets-op-te-tillen toppaneel en verder een kwaliteitsniveau dat in zijn klasse zeer goed genoemd mag worden, blijft de be quiet! Pure Base 600 echter primair een bescheiden of zelfs onopvallende behuizing. Met of zonder zilveren accent, een fijne keuze overigens, maakt dan weinig uit: de design-eenvoud blijft en zal je moeten aanspreken.
Het is dergelijke eenvoud die echter veelal wordt gezocht en voor die doelgroep moet het product dan overtuigen dat hij meerwaarde biedt ten opzichte van goedkopere alternatieven. Kijken we dan naar zaken zoals een fancontroller, geluidsdemping op alle panelen, stoffilters en paneelkwaliteit en dan mag dit kastje die ca 80 euro zeker wel gaan kosten. Ook voor zij die de traditionele 5.25” bays niet los kunnen laten zullen hier gelukkig uitkomen; veel concurrenten hebben ze inmiddels al niet meer op hun nieuwste varianten zitten. Echter zonder het deurtje van de Silent Base 600 en 800 zal je de externe bay dan niet kunnen verbergen, dus als dat nog strakkere gewenst is blijft er duidelijk markt voor de luxere broers. Los van dat deurtje om die bays te verbergen doet de Pure Base 600 voor mij echter niet onder voor de Silent Base 600, want vooral intern heeft be quiet! een flinke sprong gemaakt en externe kwaliteitsverschillen merk je in de praktijk niet. Hoewel de mogelijkheden van de Pure Base 600 best ruim zijn kom ik toch uit bij het gevoel dat deze behuizing het meest op zijn plek is in een mid tot semi-high-end build, zonder fratsen en toch met luchtkoeling, om zo tot een strak, degelijk en vooral fluisterstil totaalplaatje te komen. Als dat je doelstelling is dan heb je aan de be quiet! Pure Base 600 een keurige basis voor je nieuwe build. Voor be quiet! zelf is de Pure Base 600 m.i. ook een uitstekende basis voor een luxere variant, want de kwaliteit is er wel en ze zijn slechts een PSU cover, wat rubber grommets, en een tempered glass zijpaneel verwijderd om ook show-focussed cases zoals de Phanteks P400S en de NZXT S340 Elite onder druk te zetten. Een dergelijke variant is nog niet aangekondigd overigens, maar one can hope.
Enkele hogere res foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
[wpdevart_facebook_comment curent_url=”http://www.techtesters.eu/be-quiet-pure-base-600-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]