be quiet! Light Base 900 FX Review


Van be quiet! hebben we de laatste jaren de nodige ingetogen, wat neutrale behuizingen voorbij zien komen. Met een focus op materiaalkwaliteit en stilte, niet per sé een design wat er direct uit springt. De nieuwste Light Base 900 FX doet dat echter wel en er wordt hier en daar gesuggereerd alsof be quiet! hiermee breekt met het verleden. Zelf denk ik dat dat wel meevalt: De inmiddels 10 jaar oude Silent Base 800, be quiet! hun eerste behuizing, was tenslotte ook best opvallend met zijn formaat, voet en kleurstelling.

En net als de Light Base 900 FX was de Silent Base 800 in de tijd net wat duurder dan de meeste pc bouwers aan een behuizing willen uitgeven. Maar onder de streep wisten ze ons te overtuigen dat, als je wel in staat bent dat te doen, je toch een heel leuk product in huis haalde. We gaan kijken of het be quiet! weer lukt ons met dat gevoel achter te laten.


be quiet! Light Base 900 FX Pluspunten


Of het een voordeel of een nadeel is moet je zelf bepalen, maar we kunnen niet over de be quiet! Light Base 900 FX beginnen te praten zonder het te hebben over het formaat. Het echt is een joekel van een case. Dual chamber cases zijn soms net wat lager dan typische ATX kasten, maar hier hebben ze gewoon een typische ATX mid-tower een stuk breder gemaakt. Dat betekent dat je praktisch oneindig ruimte hebt voor een typische build. Waterkoeling, luchtkoeling, mega GPUs, dat gaat allemaal prima passen en je hoeft niet op de millimeter na te gaan lopen of je kaartje wel past. Ik parkeer het formaat hier echter onder de voordelen gezien be quiet! een vergelijkbaar ogende doch kleinere 600 FX heeft als je iets kleiners wilt, de 900 FX is er dus nadrukkelijk voor de liefhebbers van een maatje meer.



Veel belangrijker: de kwaliteit en de afwerking van het geheel is echt top. Aan de buitenkant hebben we keurig dikke panelen, mooie details, de meest overtuigende diffuus RGB LED strips die we tot dusver op een behuizing hebben gezien. Intern zien we keurige filters in frames, alle metalen delen zijn harstikke degelijk, en we zien nette witte grommets.





Ook feature technisch is het allemaal uitstekend doordacht. GPU holder ontbreekt niet, je hebt tal van kabelmanagement opties, en je hebt maar liefst twee fan- en RGB hubs, ééntje bovenin en ééntje onderin, voor een totaal van 12 fan- en RGB fans of accessoires. De vier RGB fans die erbij zitten zijn netjes, het feit dat je hem vol kan knallen zonder extra accessoires bij te hoeven kopen is dat ook.





Het resultaat is een case die zich heel makkelijk laat bouwen. Dat gaat bijna altijd op voor XXL behuizingen, maar de details helpen hier wel, zo is het toch net wat makkelijker om het frame voor de radiator even los te kunnen halen.


Ook de prestaties zijn uitstekend. Nu was dit niet de meest uitdagende build om te koelen met een Ryzen 9 9800X3D en een RTX 4070 Ti, maar de processor komt niet boven de 75 graden uit onder de 240mm Light Loop (een 360mm was een visueel mooiere fit geweest, maar soms moet je werken met wat je hebt), en de Palit RTX 4070 Ti zit tijdens het gamen rond de 60 graden. Maar laten we eerlijk zijn, we hebben deze layout echt al vaker gezien, en geen enkele case met drie van die forse intakes gecombineerd met een outtake en een AIO heeft problemen met koeling, ook niet als je er een RTX 4090 in zet.

Het resultaat: een fors, lichtgevend monster.




Of als je dat liever hebt, een horizontale presentatie. Mocht dat je kastje beter passen. Of zeg maar gerust “kast”. Je kan hem eventueel ook ondersteboven zetten, met het glas naar rechts, gezien de voetjes gewoon vrij te verplaatsen zijn.



be quiet! Light Base 900 FX Minpunten


Uhm. Hij is best groot en niet goedkoop? Dat zijn je voornaamste overwegingen eigenlijk. Al het andere wat ik kan bedenken kan je onder het onwenselijk betasten van mieren parkeren: Grommets op de twee gaten bovenin hadden er ook wel bij kunnen zitten, de voetjes zelf zijn misschien wat eenvoudig (wellicht noodzakelijk ivm de optie ze makkelijk te verwijderen en te verplaatsen?), de kast is duidelijk gericht op ATX moederborden en andere formaten komen niet lekker uit de voeten, het zijn maar een beperkt aantal opmerkingen waar velen geen moment wakker van zullen liggen. Ik heb tijdens het testen uren naar deze kast en build gekeken, maar ik kan niet tot serieus klagen komen, terwijl klagen tenslotte het leukste deel van ons vak is. Het risico dat een review vervolgens bijna als gesponsord over kan komen (overbodig doch voor de goede orde: reviews zijn niet te koop) moeten we dan maar voor lief nemen, maar helaas: het is gewoon een uitstekend doordacht product.


Hier hadden grommets ook gekund.


Een ATX voeding komt het best uit met de interne indeling.


Een witte voeding is wel aantrekkelijker



be quiet! Light Base 900 FX Conclusie


Met een prijs van 220 tot 240 euro voor de FX variant met de vier ventilatoren, of 150 tot 180 euro voor de DX variant zonder ventilatoren, is de be quiet! Light Base 900 een echte premium behuizing. Functioneel is er geen goede reden waarom iemand meer dan een eurotje of 100 uit hoeft te geven voor een metalen doos die je systeem koel en stil (genoeg) houdt, maar het mag duidelijk zijn dat die categorie hier niet be quiet! zijn doelgroep is.

Ons uitgangspunt bij deze klasse cases is dan ook dat we beginnen met de veronderstelling dat deze a) jouw smaak is, en b) binnen jouw budget ligt. Met die veronderstelling kunnen we de conclusie vervolgens kort houden: in dat geval haal je met de be quiet! Light Base 900 FX één van de best uitgevoerde behuizingen van dit moment in huis. Op gebied van kwaliteit, features, inbouwopties en inbouwgemak laat hij weinig tot niets te wensen over en overtuigt hij zonder moeite dat je voor de meerprijs een merkbaar mooier, completer en luxer product hebt gekregen dan je normaliter zou verwachten in het “functionele” prijssegment. Persoonlijk zeg ik zelfs: één van de beste, meest overtuigende behuizingen van dit moment. Zorg alleen dat je er de ruimte voor hebt.


Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze product links (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.