Eigenlijk valt er inhoudelijk weinig op deze koelers aan te merken. Het voornaamste ‘probleem’ zit hem in de toepassing van een Top-down airflow en het feit dat dit een veel kleinere markt is dan de gebruikelijke front-to-back towerkoelers. In de gemiddelde ATX toren werkt een dergelijke toren beter samen met de reeds aanwezige airflow in de behuizing, en als je naar de grafieken kijkt bij prestaties op een testbench zie je dat er alternatieven zijn, in die traditionele vorm, die praktisch vergelijkbare prestaties neerzetten voor een lagere prijs, of hogere prestaties voor een vergelijkbare prijs. Hoewel ik hem niet heb getest kan ik natuurlijk niet heen om het feit dat het huidige topmodel van be quiet!, de Dark Rock Pro 3, goedkoper uit lijkt te vallen dan de Dark Rock TF. Als je veel ruimte hebt zal een tower model toch op je verlanglijstje staan.
Je moet dus wel een doel hebben waarbij een Topflow koeler een nuttige toepassing is. Daar zijn genoeg voorbeelden van, al vallen de Shadow Rock Topflow SR1 en de Dark Rock TF voor één van de meest gebruikelijke vormen waarbij topflow geschikt is, HTPCs, vermoedelijk vaak af vanwege het feit dat ze verre van klein zijn. De Shadow Rock LP gooit daar echter weer hoge ogen, want voor bescheiden prijs krijg je een koeler die met 76mm lekker compact is, goed scoort op gebied van compatibiliteit, en tevens keurige prestaties neer zet die een i5 of i7 prima zullen temmen bij praktische taken zonder hoorbaar te worden. Precies dat laatste zal toch een grote rol spelen bij HTPC toepassingen. Echt stevig overklokken zal in een HTPC een uitdaging vormen, maar voor praktische HTPC toepassingen is hij erg interessant en dat hij er ook nog keurig uit ziet is zeker een mooie bonus.
De Shadow Rock Topflow en Dark Rock TF zou je als gevolg wel echte niche producten kunnen noemen, al zijn er een redelijk aantal behuizingen te vinden die net geen ruimte bieden aan typische torens, maar wel uit de voeten kunnen met net-wat-minder-hoge koelers als deze twee. In het geval van de Shadow Rock Topflow SR1 krijg je een ietwat grof blok welke veel ruimte biedt voor o.a. werkgeheugen, maar hou wel rekening met de forse afmetingen in alle andere richtingen. Het is echt een fors ding, en de praktische applicaties zijn absoluut beperkter daar door. Voor een paar euro meer dan de populaire mainstream torens krijg je hier echter vergelijkbare koelprestaties met een uitstekende geluidsproductie, en een kleinere doelgroep aanspreken mag een dergelijk product natuurlijk geen punten kosten. Verder is de Shadow Rock Topflow echt muis en muisstil, dus voor de doelgroep met een praktische toepassing echt geen klagen.
De vers-van-de-pers be quiet! Dark Rock TF is dan wel een beetje (erg) overkill voor veel CPU’s, het is wel met afstand de meest overtuigende Topflow koeler in de vergelijking met high-end koelprestaties, een werkelijk uitstekende (minimale) geluidsproductie, en een uitstraling elke geek zal doen kwijlen. High-end komt met een prijskaartje, maar de combinatie van het bovenstaande, het koelblok en de ventialtoren van topkwaliteit, het feit dat de prijs op het totaalplaatje van een S2011 build nog wel mee valt, en het feit dat iedereen van een kilometer ver kan zien hoe geweldig dit ding er uit ziet doet mij het ze wel een beetje vergeven. Dit ding is echt sexy, en daar betaal je absoluut een premium voor welke niet enkel in prestaties is uit te drukken, maar het is wel een beauty met een stevige dosis inhoud; een gewilde combinatie voor menig man.
Nogmaals, ze stoten de beste towerkoelers niet van hun troon, maar wanneer je topflow nodig hebt zijn alle drie meer dan valide opties. Enkel de installatie zou be quiet! nog een stapje soepeler kunnen maken, want hoewel ze het vrij goed doen kan het nog een beetje beter, maar ook een beginner moet er uit komen met een klein beetje aandacht. Al met al een drietal indrukwekkende koelers. Voor nu brb, ik ga nog even naar de Dark Rock TF staren.
Zowel de Shadow Rock TF SR1 als de Shadow Rock LP verdienen ‘recommended’
De be quiet! Dark Rock TF is echter toch echt de ‘wannahave’ van vandaag.
Je kunt deze producten vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijsvergelijker @ Hardware.info
Prijsvergelijker @ Tweakers.net
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: