Let op: Resultaten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte chip, maar ook de behuizing waarin je ze gebruikt. Hou altijd je temperaturen in de gaten als je gaat overklokken, ook met zeer krachtige koelsystemen. Reviews als deze dienen dan ook voornamelijk als een product-prestatie-vergelijking, en zijn geen garantie dat je bepaalde temperaturen of overklok met een koeler kan bereiken.

De aanduiding (DF) staat voor “Dual-Fan”




Naarmate de lijst langer wordt zal de uitleg dat ook moeten worden. De Shadow Rock LP bevindt zich weliswaar in de ‘verkeerde’ helft, maar we hebben het hier wel over een low-profile koeler. De Noctua NH-L9x65 is nog een stuk compacter, maar wel duurder en koelt minder, en de Cryorig C1 presteert dan wel een stuk beter met grofweg dezelfde hoogte, maar is weer twee keer duurder en breder. Hetzelfde beeld keert terug met een bescheiden overklok, waarbij ik wel moet toevoegen dat een Intel Core i7 overklokken met deze koeler in een gemiddelde behuizing misschien wat hoog gegrepen is als je de processor zwaar wilt stresstesten, zeker in een HTPC of andere toepassing waar een low profile koeler doorgaans voor wordt gekocht.

De Shadow Rock Topflow SR1 toont wat meer spierballen vanwege de dikkere heatpipes, flink groter koelblok, en de grotere ventilator. Hiermee komt hij een beetje in het midden van de gangbare mid-range towerkoelers die kort door de bocht genomen gemiddeld wat voordeliger zijn, maar ook wat hoger zijn. Laten we echter niet vergeten dat de Shadow Rock Topflow zeker geen low profile koelertje is en in elke andere richting uitsteekt, dus voor een HTPC behuizing nog altijd een uitdaging. Wel genoeg koeling om een i5 of i7 wat te overklokken in elk geval.

Vervolgens maken we een aantal grote stappen alvorens we de Dark Rock TF tegen komen die de concurrentie aan gaat met praktisch alle betere luchtkoelers in de vergelijking, en zelfs met de AIO waterkoelers. Het zijn echt uitstekende prestaties waar weinig over te klagen valt, al zou je kunnen stellen dat dergelijke prestaties misschien beter passen bij een Intel Core Extreme of AMD FX9xxx processor dan een ‘nietige’ i7-4770k. Niet onverwacht blijft de NZXT Kraken X61 (let wel op: momenteel 140 euro) op een veilige marge, en ook de Noctua NH-D15 blijft nog buiten schot (En vermoedelijk zal de Dark Rock Pro 3 een vergelijkbare voorsprong halen als ik deze naast de Dark Rock TF zou zetten), maar een top-down alternatief staat niet in deze vergelijking. Tevens staan er enkele goedkopere tower koelers aan de deur van de Dark Rock TF, waaronder be quiet! hun eigen Dark Rock 3 en de Noctua NH-U14S, maar dan zijn het weer een beetje appels en peren gezien de hoogte van die producten. Een eerlijkere concurrent is dan eerder een AIO gezien de beperkte hoogte van die oplossingen, mits je uiteraard ruimte hebt om een radiator te plaatsen. Daarnaast komt er dan uiteraard nog wat bij…

Daarbij komt namelijk nog een element kijken: De geluidsproductie. Precies op dat gebied doet be quiet! goede zaken, uitstekende zaken zelfs. Op dit vlak kan je eigenlijk alle drie de koelers op dezelfde manier samenvatten: Onhoorbaar op lage toeren, en enkel de grootste zuurpruim zal ze te luid vinden want zelfs op volle toeren want ze zijn nauwelijks aanwezig. Stuur je ze, wat overigens gebruikelijk is, op je moederbord via PWM aan dan zal je ze normaliter enkel tijdens zware stress hoeven te horen. Laat het duidelijk zijn: be quiet! behoort tot de top als het op goede (stille) ventilatoren aan komt.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.