Het inbouwen van alle drie de koelers is grotendeels vergelijkbaar, en alle drie zijn ze van een vergelijkbaar niveau wat moeilijkheid betreft. Complex is be quiet! zeker niet, maar het is ook niet om over naar huis te schrijven als zijnde perfect.

De Dark Rock TF installatie begint het met plaatsen van schroeven in de backplate, en deze onder je moederbord te leggen. Vervolgens wat zwarte plastic clips er over, en daar over komt weer een schroefje over heen.




Op het koelblok schroeven we de geschikte clips, in dit geval voor een Intel socket. Die plaatsen we op het moederbord, en met het meegeleverde steeksleuteltje zetten we het geheel gelijkmatig vast, niet één hoek muurvast zetten alvorens naar de volgende te gaan dus. Complex is het niet, maar het zijn een paar stappen en vooral het gebruik van de steeksleutel kost even wat tijd en maakt installatie op een moederbord welke al in een behuizing zit wat lastig; je hebt tenslotte aardig wat ruimte om de koeler nodig voor je handen.


Na installatie hangt de koeler aardig over het werkgeheugen, maar standaard hoogte geheugen als deze set Corsair Vengeance LP heeft meer dan genoeg ruimte. Een setje Ripjaws zal ook nog moeten lukken, maar echt hoge types RAM zoals Vengeance (Pro) zal niet gaan.




Ook het eerste PCI-E slot is vrij, wat gebruik op (standaard layout) ITX borden een optie maakt. Het is natuurlijk wel een flinke koeler, dus moederborden met ongebruikelijk hoge elementen rondom de socket is wel iets om over na te denken. Ook zien we dat de heatpipes aardig boven het I/O panel komt, waar in standaard tower behuizingen wel eens een ventilatorpositie kan zitten. Uiteraard is daar een topflow koeler niet voor, maar hou er even rekening mee. Positief is wel dat de koeler ook aan de bovenkant van het moederbord niet uitsteekt. Wel een topmodel, wel flinke afmetingen, maar een redelijke prestatie op compatibiliteit.






Ook de Shadow Rock LP installatie is niet echt complex, maar je moet wel even opletten. Wederom wordt gebruik gemaakt van kunststof elementen om geleiding tegen te gaan, maar je zou het zo kunnen vergeten. Backplate achter het moederbord, schroef er op, metalen clip er over en met schroeven vastzetten.





Koelpasta is bij de Shadow Rock LP dus al aanwezig, maar je moet wel even het stalen plaatje voor de montage plaatsen als je de koeler ook daadwerkelijk vast wilt zetten. Dit doe je vervolgens met een standaard kruiskop door de ventilator en koelblok heen. Een stapje eenvoudiger dus dan met de steeksleutel.



De Shadow Rock LP is duidelijk meer gemaakt op case-compatibiliteit. Relatief strakke toepassing van de heatpipes, geen PCI-E overlap, en eigenlijk is enkel de RAM compatibiliteit iets om rekening mee te houden. Standaard hoogte geheugen past precies, maar als je het ooit wilt vervangen of upgraden zal je de koeler moeten verwijderen (in dat geval zal je ook verse koelpasta moeten regelen). Als je die intentie hebt kan je beter echt low-profile geheugen kopen, dan kan je dat in elk geval nog moeite-vrij vervangen.









Het is eventueel mogelijk het koelblok een andere kant op te draaien, maar dan nog valt hij over het werkgeheugen.


De Shadow Rock Topflow installatie valt weer in dezelfde categorie. De noodzaak om kleine onderdelen te gebruiken zorgt dat je zowel oplettend als voorzichtig moet zijn dat je niet per ongeluk zo’n doorzichtig ringetje kwijt raakt.


Verder is het hetzelfde verhaal. Backplate met schroeven, ringetjes, clips op de koeler zelf. Enkel schroef je de Shadow Rock TF vanaf de achterzijde gelijkmatig vast. Je moet dus wel bij de achterkant van je moederbord kunnen, maar het vastschroeven is vervolgens wel eenvoudig.






Met de Shadow Rock op het moederbord kan ik eindelijk wat normale plaatjes schieten. Wederom zien we dat het eerste PCI-E slot vrij is, en voor werkgeheugen is er een zee van ruimte ondanks dat de koeler er wel vol over heen hangt. Ca 50mm is beschikbaar, waardoor Corsair Vengeance geheugen ( 48mm) bijvoorbeeld past. Overigens zou ik aanraden die paar millimeter speling ook wel aan te houden, en niet hoger te gaan dan dergelijke modules. De Shadow Rock steekt wel een aardig stukje verder uit voorbij het werkgeheugen, wat hem iets breder maakt dan dit (slim) mATX bordje.









Hoewel de Shadow Rock Topflow SR1 zichtbaar lager gepositioneerd is dan de Dark Rock TF, verdient de afwerking toch wel een complimentje. Het grove koelblok is aan het einde voorzien van een strakke aluminium plaat, keurig afgewerkte heatpipes, en een glimmend be quiet! logo.


Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.