De specificaties van de Dark Rock TF:


Als eerste valt op dat de Dark Rock TF wel een Topflow koeler is, maar zeker geen Low profile model is. Met een hoogte van net geen 131mm komt hij aardig in de buurt van de compactere torens, en lijkt de focus vooral te liggen op behuizingen waarbij een Top-down airflow gunstiger is voor de prestaties. Uiteraard is deze koeler compatible met recente AMD en Intel sockets, waaronder S2011(-3) wat gezien de TDP vermelding van 220W een logische combinatie zou zijn. Socket AM1 ontbreekt.

Het gewicht van 810 gram is overigens niet bijzonder zwaar, iets wat deels een gevolg is van het grotendeels aluminium koelblok. Contactoppervlak en heatpipes worden hier niet gespecificeerd als zijnde koper, maar het is bijna onmogelijk in te beelden dat ze niet van koper zijn.

Zoals de merknaam doet vermoeden ligt de focus op stilte. De heatsink is voorzien van dempende elementen, en ook de gekozen ventilatoren (twee stuks) zijn de bekende topmodellen van be quiet! Deze Silent Wings ventilatoren hebben een gespecificeerde levensduur van 300.000 uur, wat het vermoedelijk (Een vorm van) Fluid Dynamic Bearings maakt. Op de verpakking gaat wat aandacht naar de 6-polige motor die de ventilator stabieler, stiller, en zuiniger zou moeten maken.

En uiteraard is het een Dark Rock, oftewel alle koperen en/of aluminium delen zijn geheel zwart uitgevoerd.

De specificaties van de Shadow Rock Topflow SR1:


Wederom een flinke jongen met 126mm, maar een tikkie lichter met ca 650 gram. Wederom een lang lijstje met geschikte sockets, en we zien dat deze oudere koeler nog compatible is met inmiddels lang vergeten sockets zoals Intel 775, AMD 939, etcetera.

Waar de Dark Rock TF zes heatpipes had heeft de Shadow Rock TF er ‘slechts’ vier, maar zijn deze wel 8mm dik. In tegenstelling tot de zwarte Dark Rock zijn ze hier van een laagje nikkel voorzien, oftewel zilverkleurig uitgevoerd.

De Shadow Rock TF SR1 krijgt één ventilator mee. Deze Shadow Wings ventilator heeft een rifle bearing, oftewel een luxe variant van de sleeve bearing. In de regel hebben deze ventilatoren een levensduur van ca 40.000 uur, maar be quiet! claimt maar liefst 200.000 uur. Optimistisch? Een andere manier van meten (lagere temperaturen zorgen voor een langere levensduur)? Of een bijzonder soort rifle bearing? De tijd zal het leren, maar veel kan ik niet met die informatie. Uiteraard betreft het een PWM ventilator die tot maximaal 1500 RPM gaat.

Specificaties van de Shadow Rock LP:


De Shadow Rock LP is duidelijk een ander beestje met een gewicht van minder dan 400 gram, en een hoogte van net geen 76mm. Socket compatibility is nog altijd uitstekend, al ontbreekt de LGA2011-3 in dit geval, iets wat gezien de TDP van 130W wel te begrijpen is; dit product lijkt zich primair te richten op de meer gangbare processoren zoals de Intel Core i5, i7 (quad), of de AMD APU’s.

Wederom aluminium fins, maar wel een koperen base en heatpipes, iets wat zeker niet standaard is bij <40 euro producten. De Pure Wings ventilator is ook voorzien van een rifle bearing, maar in dit geval met een 80.000 uur levensduur.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.