be quiet! legt veel nadruk op de flexibiliteit van de Dark Base Pro 900, en het is ook zeker geen feature waar je met rollende ogen overheen leest (ook die komen we nog geregeld tegen). Het concept ‘modulair’ is natuurlijk niet in 2016 uitgevonden, maar dat er genoeg ruimte is voor een fabrikant om indruk te maken met een goed uitgewerkt modulair concept staat niet ter discussie. Dat hoeft dan zeker ook niet meteen in de meest bizarre manier (denk aan een Aerocool Dreambox), maar kan zoals be quiet! hier doet uiterst functioneel. De Dark Base 900 Pro kan wel helemaal uit elkaar geschroefd worden (nadruk op ‘geschroefd’, zorg voor een schroevendraaier en een bak geduld), maar dat alles draait om drie specifieke issues die je tegen komt met systemen bouwen: 1) om te zorgen dat het venster aan beide kanten gebruikt kan worden kan je je gehele build omkeren. 2) om ruimte te maken voor dikke radiatoren kan je je moederbord en andere componenten omhoog of omlaag plaatsen, en 3) overbodige elementen kunnen verwijderen (veelal om ruimte te maken voor custom waterkoeling).
Het is simpelweg te veel werk om alle opties met foto’s te doorlopen, even los van het feit dat het verschil vaak lastig te zien is, dus dat doen we aan de hand van een deel van de schema’s. Zelfs op de schema’s is het soms lastig te zien wat het verschil is, dus houden we het hier relatief simpel, en voor alle details verwijs ik je naar de uitgebreide PDF van be quiet! van 22,5 MB aan inbouwopties. Het is echter zo eenvoudig als de eerste alinea suggereert: heb je een extreem dikke radiator? Dan schroef je je moederbord tray los en plaats je die één of twee sloten lager zodat je tot maximaal 84mm ruimte kan maken voor radiatoren (plus de ruimte tussen frame en bovenpaneel, dus je zou zelfs 84mm exclusief ventilatoren kunnen pakken. Dat gaat je dus wel ten koste van je onderste expansie sloten die dan achter je voeding verzakken, maar met waterblokken op je grafische kaarten is ook SLI prima mogelijk met ‘slechts’ zes sloten.
Als je de Dark Rock Pro 900 met het venster rechts wil is het flink wat meer schroefwerk. Dan moet je feitelijk het hele binnenwerk er uit schroeven en er ondersteboven terug inplaatsen. Dit gaat op voor het frame, je moederbord, de HDD trays, en ook de voeding moet worden verschoven. Daarna zal je ook de deur om willen zetten om linksom open te gaan, het be quiet! logo in het zijpaneel moet worden gedraaid, etcetera. Het is niet lastig, maar geduld is dan een schone zaak. De build zal dan ook ondersteboven zichtbaar zijn, iets wat onvermijdelijk is bij elke venster-rechts build maar hou daar rekening mee wanneer je moederborden of GPU’s overweegt met bepaalde logo’s en/of tekst. Ook hier kan je vervolgens weer wat schuiven met de hoogte van je bord, en zelfs ruimte maken voor radiatoren van 99mm. Je systeem kan dus zo twee kanten op, met drie hoogtes per kant.
Andere voordelen van de modulariteit zijn uiteraard het kunnen plaatsen van extreem veel koelopties zoals je hieronder kan zien, en als je iemand bent die extreem veel knutselt is het feit dat je de hele moederbord tray met backpanel kan uitnemen fijn als mini testbench wanneer je iets aan het testen bent, of bijvoorbeeld problemen wilt oplossen.