Tot dusver is het natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar als het op de prijs aan komt dan hebben we het toch niet over de goedkoopste apparaten. Drie factoren spelen hierbij een rol.
Om te beginnen is AVM / Fritz! niet de goedkoopste. Dit zie je in de gehele productreeks terug. De investering zie je lang niet altijd terug in hogere snelheden dan alternatieven, maar in mijn persoonlijke ervaring heb ik vooralsnog geen gezeur gehad met Fritz! apparatuur en dat is voor mij alleen al reden genoeg om niet over de prijs te vallen. Als review onderwerp is lange termijn kwaliteit een lastig issue om te testen en daar mooie data bij toe te voegen, maar de keren dat ik de vele Fritz!Boxen, Repeaters, of deze Powerline adapters binnen mijn beheer heb moeten herstarten in de laatste jaren (vooral veel Fritz!Boxen vanuit de zakelijke hoek) is niet te vergelijken met goedkopere routers en repeaters. Dat is lastig te kwantificeren omdat ik die data simpelweg niet op sla, maar dat stukje vertrouwen welke de producten mij hebben gegeven is voor mij vaak reden genoeg om wat meer uit te geven als er budget voor te vinden is, zeker bij zakelijk gebruik waar een storing een meervoud kost dan de apparatuur zelf. De giga hoeveelheid features zet de AVM ook als een uniek beestje op de markt, je zal niet overal gebruik van willen maken, maar de kans dat je iets mist lijkt mij praktisch nihil. Kleine handigheidjes zoals het uitschakelen van de knoppen of de LEDs lijken op het eerste gezicht ook niet spannend, maar geregeld komen ze goed van pas. Uiteraard krijg je ook nog een stukje integratie met je andere Fritz! apparatuur als je bijvoorbeeld al een Fritz!Box of Fon hebt, wat zeker niet onderschat moet worden want het werkt verdomde goed, maar is ook lang niet voor iedereen van toepassing of een meerwaarde.
Het tweede punt is dat andere netwerkapparatuur bijzonder goedkoop is in verhouding tot deze producten. Een eenvoudige repeater koop je voor een paar tientjes en dan ben je klaar. Om een powerline netwerk op te zetten met een draadloos netwerk aan het andere eind heb je minstens twee apparaten nodig, waarbij de gunstigste van deze roundup de 540E set is, waar je voor 90 euro (een kleine 5-10 euro verschil met een losse 540E ) een enkele 510 adapter er bij krijgt. Nu zijn de prestaties over lange afstanden met powerline wel gunstiger dan een repeater, en is de installatie wat prettiger omdat je normaliter niet in je halve huis een optimale repeater-plek hoeft te vinden, maar risico van storingen van buitenaf bestaan helaas nog altijd en zijn niet uit te sluiten. Uiteraard is de 510E set wat voordeliger, maar deze geeft je op de andere locatie dan 1 bedrade aansluiting. Ideaal voor een vaste machine of ander apparaat, maar lang niet zo veelzijdig als de 546E of 540E (set).
De grote vraag zal vooral blijven wat het kost om een kabel te trekken. Ik mag dan positief zijn over deze oplossingen, maar feit blijft dat niets in de buurt komt van de prestaties van een degelijke kabel. Dat in combinatie met een beetje degelijke access point zal, indien zelf vlot een kabel trekken mogelijk is, goedkoper zijn, en betere prestaties geven. Als dat echter niet kan dan is een powerline oplossing het duurdere alternatief ten opzichte van de repeater, maar prestatie-technisch wel gunstiger. Voor de “Ik doe enkel mijn mail en de krant op mijn iPad” gebruiker zal het de meerprijs boven een repeater niet waard zijn, maar wanneer je wel goed gebruik kan maken van wat extra snelheid dan zijn powerline adapters de betere alternatieven en die paar tientjes vermoedelijk wel waard.