Wat is een Powerline adapter vraag je je misschien af. De korte uitleg is dat deze apparaten je elektriciteitsnet gebruiken om de data over te brengen. Geen ouderwetse netwerk kabels trekken dus, maar op de locatie waar je router staat prik je een Powerline adapter in het stopcontact en sluit je deze aan met de router met een kabel, vervolgens elders in huis prik je een tweede Powerline adapter in het stopcontact en *BAM* Internets! Het handige daar aan is uiteraard dat je praktisch overal wel stopcontacten hebt, en dus zonder fysiek werk of eigenlijk enige moeite overal verbinding kan maken. Slimme mensen over de hele wereld werken al ruime tijd aan een uitleg voor dit fenomeen en hoe deze techniek in godsnaam mogelijk is, echter het is nog altijd een wonder hoe deze hocus pocus werkt. “Echte magie” is dan ook de meest logische verklaring. (Alle gekheid op een stokje, voor wat meer informatie check deze links: )
http://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_1901
http://en.wikipedia.org/wiki/HomePlug
Zoals vaker is het de vraag “wat moet ik er mee”. De basis is eenvoudig, praktisch overal in huis heb je wel stopcontacten, en met deze producten kan je al deze aansluitingen omtoveren tot een netwerkaansluiting. Hoe je dat vervolgens in wilt vullen is uiteraard aan jezelf. Je kan een computer elders in huis op deze manier bekabeld aansluiten, bijvoorbeeld omdat die computer geen WiFi heeft, of omdat hij buiten het bereik zit van je draadloze netwerk. Dat zijn uiteraard de meest voor de hand liggende doelen, maar je zou ook een niet-draadloze netwerk printer elders in huis kunnen plaatsen, of in mijn geval: je IP-Televisie aansluiting naar je TV sturen zonder extra kabels te hoeven trekken.
Zoals je verder in deze review zal leren is dat hoewel de techniek uiteraard complex is, het gebruik van powerline adapters bijzonder eenvoudig is. In de meeste gevallen hoef je niets in te stellen, en is het werkelijk “Plug&Play”. Ook het toevoegen van een extra adapter binnen je netwerk is een drukje op de knop, en klaar. Het richt zich dus ook zeker op de grote markt van niet-experts.
Het is overigens ook geen gloednieuwe techniek, dergelijke apparaten bestaan al jaren, en de techniek zelf wordt ook al jaren voor andere doeleinden ingezet. Echter zal ik vast niet de enige zijn die powerline adapters na ervaringen met producten van het eerste uur geheel had afgezworen. Laten we eerlijk zijn: De eerste powerline adapters waren waardeloos, zelfs in vergelijking met de matige WiFi standaarden in die tijd was het vaak niet vooruit te branden voor internetverbindingen. Daarnaast speelt er nog een probleem: “Wij Nederlanders” kopen graag aanbiedingen en/of goedkope producten met de veronderstelling dat het “toch allemaal hetzelfde is”, en als ik bij iemand weer zo’n meuk-setje tegen kwam waarbij je misschien net 1-5 Mbit/s aan over hield dan was mijn geduld ook direct verdwenen, en werden er of kabels getrokken, of een degelijk WiFi netwerk aangelegd.
Het was dan ook zeker niet zonder enige (correctie: hevige) weerstand dat ik deze producten eerder dit jaar weer eens had opgepikt, nadat iemand mij wederom probeerde te overtuigen dat het “tegenwoordig anders is”. Deze herkansing had twee uitkomsten. 1) Een stukje schrijven over deze techniek en enkele producten, of 2) 2-3 Jaar gevangenis voor het neerknuppelen van iemand met een forse powerline adapter (Vergis je niet, ze zijn best stevig). Dat ik aan het korte eind trok moge duidelijk zijn, gezien je nu een review leest en geen krantenartikel.