Als netwerkapparatuur je totaal niet interesseert dan is de installatie via de WPS methode het makkelijkste. Elke beetje router heeft een WPS knop, die druk je in, vervolgens druk je op de WPS knop op de 1160, en presto: je kan internetten.

Het volgende is dus strikt gezien niet noodzakelijk, maar wel prettig voor zij die alles in eigen hand willen hebben. De handmatige installatie begint met het verbinden met het nieuwe netwerk dat de 1160 uitzendt, duidelijk herkenbaar uiteraard, welke je met 00000000 als wachtwoord in komt. Je tikt het IP adres in de browser, of gaat naar fritz.repeater, en we kunnen aan de slag. Nederlands is nog altijd niet aanwezig, dus we gaan met de Engelse UI verder. Een wachtwoord invullen is wel aan te raden, echter als je dat niet doet dan neemt de 1160 vanzelf de beveiligingsinstellingen van je Fritz!Box, als je er ééntje hebt, over.



Bij de 1750E had het scherm met ‘kies het soort verbinding’ nog zin, daar kon je namelijk kiezen voor de Access Point modus. In het geval van de 1160 heb je die keuze niet, dus bij het scherm waar je het type verbinding kan kiezen (welke dus nog altijd aanwezig is) kan je in feite.. well… niets kiezen. Repeaten dus!


De volgende stap is kiezen welk netwerk we gaan versterken. Prettig is dat je niet alleen de SSID ziet, maar ook per SSID de beschikbare kanalen, MAC adressen, e.d. Het geeft een beetje aan dat AVM/Fritz! Inzet op mensen die graag wat meer info willen zien en precies willen afstemmen vanaf welke router of AP de 1160 gaat versterken. In mijn geval heb ik twee vaste AP’s, maar wil ik dat de repeater enkel en alleen met één van die twee punten verbind. Een positief puntje aldaar. Ook kiezen we welk 5GHz netwerk wordt versterkt. Positief voor mij: Nog altijd geen andere 5 GHz netwerken in de buurt, buren zitten allemaal nog lekker op de oudere 2.4GHz band.


De 1160 moet weten wat het wachtwoord is, en vervolgens kiezen we het soort verbinding. Nu wordt het interessant. Je kan kiezen voor ‘keep frequency band’, oftewel repeaten in de traditionele zin, crossband repeating (zoals besproken bij de specs, om verliezen tegen te gaan beide netwerken in te zetten), of ‘flexible’, de meest logische optie waarbij we de repeater zeggen dat hij zelf uit mag zoeken wat op dat moment het snelste is. Vermoedelijk zal dat veelal crossband repeating zijn. Na die instelling staat de router wederom klaar voor gebruik, en zien we in de interface enkel wat basic informatie: wie heeft verbinding met de repeater, hoe is de verbinding naar de router, en staan alle lampjes op groen.



Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.