AVM FRITZ!Box 7590 review


In Nederland zullen ze wellicht het meest bekend zijn bij klanten van XS4All (al hebben ze tegenwoordig ook radioreclames), maar in thuisland Duitsland waar ADSL nog altijd de standaard is zijn ze een echte grootmacht: AVM, de maker van de FRITZ!Boxen en andere netwerkapparatuur. Hoewel we ze de laatste maanden de nodige producten in het lagere segment uit hebben zien brengen zijn ze toch vooral bekend om hun moden/router combinaties bovenin de markt. En hun nieuwe topmodel, de 289 euro kostende 7590, is daarop geen uitzondering. Hij kan als pure router gebruikt worden, maar richt zich eigenlijk op iets meer.

289 euro voor een router is anno 2017 eigenlijk zo uitzonderlijk niet meer, al zien we voor dat geld meestal fysieke monsters met grofweg evenveel antennes als ik tenen heb en absurde AC-klassificaties. Niet de 7590, een AC2600 klasse router welke richt zich op het maximale uit je (A)DSL verbinding halen, het bieden van een volwaardige telefooncentrale met zowel VOIP, ISD als analoge telefoon ondersteuning, en de vele mogelijkheden in hun Fritz!OS software. Let’s roll.

Uitpakken, bouw, en features


Wat verpakking betreft blijft AVM nog trouw aan de oude stijl, kleurrijke doosjes met prima handleidingen, maar niet iets wat je direct overtuigd dat je net 289 euro hebt afgerekend. Wel krijg je de nodige kabels voor de meeste internet- en telefoonverbindingen meegeleverd, plus wat adapters tussen RJ11 en RJ45. Waarom de ethernetkabel geel is echter… tja.








Het design zelf is wel flink op de schop genomen. Mijn ‘oude’ 7490 oogde als een soort UFO die trots is op zijn lokale rood-shirt-dragende voetbalteam, maar de 7590 is daarop en enorme vooruitgang. Veel wit, het rood is tot een minimum beperkt, en de vorm lijkt toch een stuk beter verkoopbaar aan minder techliefhebbende partners. Glossy wit is op zich weinig gevoelig, maar ga er niet op krassen.







Weg is de gedeelde WAN/LAN1 poort, want ook AVM lijkt zich bewust van het feit dat veel mensen dit als een luxe router inzetten en niet enkel als modem.. Een losse WAN poort voor kabel- en glasvezelverbindingen 4tw! DSL en telefonieaansluitingen blijven verder aanwezig, en we zien zowel USB 3.0 achterop als aan de zijkant.






Onderop zien we dat een muurmontage mogelijk is.


Specificaties


De specs en features van de site. Dat is een enorme berg aan informatie overigens, zij het soms erg dubbelop, maar voor de compleetheid en het overzicht alle screenshots:











Focuspunten: optie om op alle internetverbindingen te werken, VDSL-supervectoring voor die VDSL gebruikers, en dan duiken we al vrij snel in de uitgebreide software features. Zoals MyFritz! (kort samengevat een eigen dyn dns dienst voor toegang van buiten), VPN opties, IPv6 opties en USB en media server opties.

Wat de WiFi betreft zien we eigenlijk een redelijk bekend plaatje voor een AC2600 model: 4×4 WiFi AC aangevuld met een WiFi N 2.4GHz netwerk. MU-MIMO wordt ook genoemd al missen we nog altijd de juiste antennes om dat goed te testen wat al aangeeft dat de praktische impact daarvan vooralsnog eigenlijk irrelevant is. Op featurevlak wederom wat nodige extra’s zoals band steering, een hotspot modus (captive portal), plus de optie om je Fritz!Box in repeater modus te zetten wat op zich leuk is maar… een 289 euro kostende repeater?

Het onderwerp Mesh wordt genoemd maar is een hele lastige, met de huidige Beta firmware kunnen we namelijk mesh modus activeren en uitrollen naar enkele andere AVM apparaten, maar op moment van schrijven krijg ik de hier aanwezige 1750E repeaters/AP’s nog niet in deze modus zodat ik het AVM mesh concept ook echt kan testen. Ervaring leert dat AVM wel weet wat ze doen, maar voordat we het werkend hebben en kunnen testen moet ik het buiten beschouwing laten.

Niet typisch voor een router, wel belangrijk voor een Fritz!Box: de telefonie features. Antwoordapparaat, ingebouwde DECT centrale (en er zijn DECT repeaters te krijgen), plus de optie om zowel analoge als ISDN als IP telefoons te koppelen. In de software kan je ook VOIP diensten instellen, maar daarover straks meer.

[anchor=d][/anchor]

Responsive!


Voordat we in een zee aan features duiken, even een aardigheidje van de recente Fritz! Software, namelijk responsive design! Afhankelijk van je resolutie past de software zich aan om goed leesbaar en overzichtelijk te blijven. Dit is iets wat we graag vaker zouden zien, zeker vaker dan losse apps en softwaresuites die niet gelijk lopen wat features betreft.

Desktop breed:


Desktop smaller, of tablets:


En mobiele telefoons (of simpelweg een nog smaller scherm maken)


Features, features, features


Fritz!OS als routersoftware is bizar uitgebreid. De 7490 review, één van onze eerste router reviews, was dan ook pagina na pagina scrollen en dan nog hadden we niet alles in beeld gebracht. De 7590, maar ook de 7490 met huidige firmware updates, is nog gekker. De vraag is dan ook: wat ontbreekt er nu eigenlijk, en daar heb ik simpelweg geen antwoord op. Alle typische zaken, zoals je wifi namen en wachtwoorden aanpassen, gastnetwerken instellen, uitgebreide per device of per app opties voor ouders, port forwarding, upnp support, etc zit er gewoon in. We pakken het dan ook iets anders aan, we spreken een aantal opvallende elementen door, en daarna posten we de hele riedel aan softwarescreenshots inclusief het menu aan de linkerkant voor een volledig overzicht waar je als eventuele veeleisende gebruiker door kan scrollen om een specifieke setting te zoeken terwijl de rest er in één keer overheen kan scrollen zonder review inhoud te missen. (Let op, we hebben zowel een 7590 zelf in gebruik als één in beta firmware om mesh te testen, screenshots lopen soms door elkaar, maar de software is verder functioneel gelijk tussen de twee)

Wat valt op? Naast de hoeveelheid, uitgebreide filteropties, uitgebreide QoS opties, gastnetwerk mogelijkheden inclusief een ticket-systeem om mensen tijdelijke toegang te geven. DynDNS opties ontbreken ook niet inclusief de MyFritz! Diesnt zodat je geen andere nodig hebt, waarbij overigens nog wat extra features meegenomen worden. Op gebied van WiFi valt op dat je de hele omgeving uitgebreid kan scannen op welke netwerken actief zijn, op welke kanelen, en op welk signaalsterkte voor de ideale handmatige (of automatische) afstelling. Ook het bekende optietje om de ledjes uit te schakelen of te dimmen is erg prettig tegen lichtvervuiling in de nacht, iets wat we wel vaker zien tegenwoordig, maar voorheen iets waar Fritz wel mee opviel.


Twee specifieke onderdelen om even door te nemen voordat we naar de screenshot dump overgaan. Telefonie! Zoals de specs aangeven kan je er praktisch elke vorm van telefoonverbinding op kwijt, althans die wij tegenwoordig gebruiken. Ik heb zelf de VOIP dienst van mijn glasvezelprovider erop draaien, gekoppeld aan Fritz! Fon telefoons. Gedeelde telefoonboeken, antwoordapparaat, call logs die je ook op je telefoon buiten huis in kan zien, op kantoor mn wekker instellen op de huistelefoon voor de volgende ochtend? Schoonmoeder blokkeren? We komen terug bij mijn eerdere punt: de grote vraag is wat er ontbreekt, en ik kan dat niet beantwoorden.

Het andere ‘grote’ punt is de NAS feature, want die is ook erg uitgebreid en biedt ook de mogelijkheid om uit te breiden met WebDav servers. Tot zover dergelijke features gaan is dat best chic, al heb ik er zelf niet heel veel ervaring mee gezien het geen vervanger is van een stevige NAS in huis en ik denk dat wanneer je een 300 euro modem/router overweegt je je lokale storage ook wel redelijk stevig uitgevoerd zal hebben. Wel alvast de kanttekening die we bij prestaties ook even aanhalen: voor een dergelijk dikke router met deze feature focus is de USB prestatie ronduit teleurstellend.


En, leuk, nieuw in recente firmwares: hij kan ook in het Nederlands ingesteld worden! Mocht iemand dat willen testen, veel plezier 😉



Screenshots!


Astu, have fun:





































Mochten er vragen zijn over specifieke features, laat het even weten.

Testmethode


Met een nieuwe testomgeving tot onze beschikking hebben we ook een nieuwe vaste methode opgezet voor router reviews: één vaste plek voor de router, op ca 80cm van de muur vrij geplaatst.

Wat meten we in router reviews:
– Stabiliteitstest: Twee laptop clients, één draadloos en één bedraad, die beide vele honderden gelijktijdige verbindingen opzetten om een crash of dataverlies te forceren. Dit om uit te sluiten dat een fanatieke torrenter de router kan overbelasten. Dit resulteert in een ‘pass’ of ‘fail’, in het laatste geval wordt dat specifiek besproken.
– Het gemiddelde stroomverbruik over 10 minuten met alle instellingen ‘uit de doos’
– Het gemiddelde stroomverbruik over 10 minuten met WiFi netwerken uitgeschakeld. Oftewel: heeft het zin om gebruik te maken van eventuele besparingsfeatures.
– Indien opslag mogelijkheden beschikbaar zijn testen we de download en upload snelheid van de desbetreffende opslag optie, veelal een USB poort, in MB/s. Dit doen we met een externe USB 3.1 behuizing met een SSD waardoor de beperkende factor de aansluiting op de router is.

En dan waar het de meeste mensen om zal gaan: De WiFi snelheid. We testen de gemiddelde download snelheid op de 2.4GHz en 5GHz frequentie op drie verschillende locaties rondom de router:
– Op 5 meter van de router met line-of-sight
– Op 30 meter van de router met line-of-sight
– Op 10 meter diagonaal van de router met dik betonnen plafond tussen beide.

Om kleine nuanceverschillen in antenneopstellingen de ruimte te geven optimaal te presteren herpositioneren we de client antenne een aantal keer binnen een beperkte straal.

Elke individuele draadloze test is an sich redelijk vlot uit te voeren, echter gezien de vele invloeden op WiFi signalen zijn uitschieters en schommelingen eerder regel dan uitzondering. Elke test wordt daarom meerdere malen uitgevoerd over een langere perioden om tot een betrouwbaar resultaat te komen, en daarbij worden noemenswaardige uitschieters buiten de berekening gehouden.

De test clients zijn voorzien van een TP-Link AC1200 USB 3.0 adapter, een 2×2 adapter waarmee in theorie 867MHz op 5GHz 802.11ac verbindingen en 300Mbps op de 2.4GHz band mogelijk is. Daarmee testen we bij luxere routers dus niet alle, maar twee van de aanwezige datastromen gelijktijdig en mensen met zeldzamere 3×3 en 4×4 clients zullen het doorrekenen zelf moeten doen. Daar speelt echter nog een belangrijke reden: we zien met de 2×2 test consistente herproduceerbare resultaten, 3×3 resultaten zijn bij ons tot dusver minder consistent tussen verschillende modellen routers en dat goed testen zou de test verder erg compliceren (meerdere verschillende client antennes per device en locatie). Een 4×4 setup zou een PCIe insteekkaart vereisen; praktisch te lastig om met een testbench en monitor door het pand te rennen dan met een laptop 😉

Praktische snelheden met dergelijke 2×2 clients in normale omgevingen, rekening houdend met andere netwerken in de omgeving, liggen uiteraard lager dan de theoretische, en het is niet redelijk om van een twee stream 5GHz –ac netwerk daadwerkelijk 800+ Mbps te halen. Een ruwe indicatie is dat je op 5GHz –ac tot ca 430 Mbps stabiel mag verwachten of op 2.4GHz ca 100 Mbps tot ca 120 Mbps stabiel neer zal zetten, en dat zijn de uitgangspunten voor de korte bereik testen. Pieken en uitschieters in de 500-600 Mbps range komen redelijk frequent voor zelden langdurig houdbaar.

Totdat wij over kunnen gaan naar een 4×4 test client houdt dit in dat in deze directe vergelijking het voordeel van een 4×4 router over een 3×3 model niet altijd direct duidelijk zal zijn, dit is absoluut belangrijk te onthouden en voor ons belangrijk om aan te geven dat deze data bedoeld is ter onderbouwing van de ervaring, en niet als een absolute waarheid geïnterpreteerd dient te worden. Voor prestatie vergelijkingen in de toekomst zullen we dan ook enkel routers in dezelfde klasse naast elkaar zetten om misverstanden te voorkomen.

Op dit moment kunnen wij MU-MIMO nog niet behoorlijk testen en blijft MU-MIMO dus verder buiten beschouwing. Dit is een grote wenst maar het aanbod aan MU-MIMO clients blijft zeer beperkt. Het geeft echter wel aan dat we, inmiddels na maanden MU-MIMO router’s zien passeren, toch wat kritisch mogen zijn over het concept. Mooi dat het in theorie is, zolang het lastig is om in test te krijgen, en nog lastiger is om als consument in de praktijk te krijgen, lijkt het niet veel meer dan een mooi marketing verhaal.

Naast de prestaties noteren we : aansluitingen, antenne layout (datastromen), en controleren we de aanwezigheid van enkele populairste router features: DFS voor optimale 5 GHz prestaties in drukke omgevingen, gasten netwerk, ouderlijk toezicht, QoS, VPN en MU-MIMO, tot zover dat laatste echt zinvol is.


[anchor=h][/anchor]

Prestaties


We kunnen hier vrij kort over zijn. De Fritz!Box 7590 zet de beste prestaties neer op de 2,4 GHz band die we tot dusver hebben gezien, wat gezien het aantal devices dat daar nog op zit niet onderschat mag worden. Snelheid top, bereik uitstekend, dus geen klagen daar.


5GHz prestaties zijn met onze 2×2 clients ook gewoon uitstekend. Niet het hoogste wat we ooit hebben gezien, maar die topsnelheden zijn veel meer omgevings en moment afhankelijk, en deze resultaten zien we ook vaker niet dan wel. Wederom goede snelheid, goed bereik en weinig verval op afstand en door de muur.

Dat het stroomverbruik een tikkeltje hoger is dan typische routers was gezien de featureset wellicht wel te verwachten, maar het blijft binnen perken en wanneer je de features nodig hebt neem je ze vast voor lief. USB prestaties vallen echter wel gewoon tegen: een router met zo veel NAS-achtige features in deze prijsklasse moet gewoon drie tot vier keer hogere snelheden neer kunnen zetten. Nu denk ik dat USB storage als feature sowieso een praktisch niet heel spannende is, maar wil je er gebruik van maken hou dan rekening met de maximale snelheid.

Stabiliteit blijft een lastig punt zoals altijd. We krijgen hem niet op zijn gat met onze ‘flinke’ belasting, maar de kracht zit in de uptime op de lange termijn. Het feit dat ik de 7590 enkele weken heb draaien ter vervanging van de 7490 en dat ik de nodige Fritz!Boxen in beheer heb is zonder gezeur is leuk, maar geen basis om keiharde conclusies op te trekken; dat gaat namelijk voor meer merken en modellen op.


Conclusie


Het is lastig fouten te vinden in de AVM Fritz!Box 7590. Ik kon voorheen wel wat grapjes kwijt over de peuterspeelzaal uitstraling, maar met de nieuwe looks doet AVM dat toch goed. Geen bizarre uitsteeksels, en de prestaties tonen ook aan dat die niet noodzakelijk zijn, maar gewoon een net kastje dat niet te veel opvalt. Dat laatste beetje rood had ook weg gemogen, maar ik snap ook dat ze hun huisstijl niet eenvoudig loslaten; ik geef het nog een jaar. Dat de kleurrijk-van-buiten-goedkoop-bruin-van-binnen verpakking nog altijd compleet misstaat bij een product in deze prijsklasse en van dit technische kaliber is volgens mij meer feit dan mening, maar die werken we toch de prullenbak ik gezien ik mij met tig Fritz!boxen in de laatste tig jaar nog nooit reden heb gezien om er één terug te sturen, en dat binnen de 5 jaar garantieperiode die erbij zit.

Domme grapjes over de verpakking terzijde, inhoudelijk is het een beest met een fenomenale 2,4GHz prestatie, uitstekende 5GHz prestatie, extreme featureset en naast router is het ook gewoon een retestabiele modem. Dan kan ik piepen dat hij misschien iets meer verbruikt dan een zuinige AC2600 router met de helft van de features, maar die features zijn waar je dit ding voor komt, of het nu om de telefonie of beheerfeatures gaat. Uitstekend als de software werkt, zeker nu hij ook responsive is, kunnen we ook nog de kanttekening plaatsen dat hij zelfs in de ‘basic’ modus niet de meest leek-vriendelijke is (of eigenlijk dat leken alsnog redelijk wat details te zien krijgen), en dat dankzij de vele opties het voor een avm-leek soms heel even zoeken kan zijn, maar ook die opmerking voelt niet echt op zijn plaats gezien, en we beginnen in herhaling te vallen, je dit ding juist overweegt om gebruik te maken van alles wat er in die software zit. Klagen dat een uitgebreid apparaat een beetje uitgebreid is is klagen dat een sportauto wel heel snel te hard rijdt; één van de weinige auto-metaforen die de plank goed raakt.

De uitdaging vanuit het perspectief van AVM is echter wel duidelijk. Uitstekende prestaties zijn fijn, maar zijn ook te vinden voor flink lagere bedragen dan de ca 289 euro die deze modem/router je kost. Er zit zeker meerwaarde in die krachtige combinatie boven een losse modem en losse router wat betreft verbruik, prestaties en beheeropties; een router achter je modem zetten en goed instellen zal de leek ook niet eenvoudig doen, en zijn uiteindelijk redenen waarom wij ook nog een 3490 op een ADSL lijn hebben draaien. Echter mogen we zeker niet vergeten dat pure routers in deze prijsklasse (of iets eronder) hun eigen voordelen hebben, denk bijvoorbeeld aan een tweede 5GHz netwerk wat in andere situaties weer voordelen geeft. De 7590 werkt even goed met een kabel of glasverbinding, zeker glasverbindingen met een VOIP feature komen lekker tot hun recht, maar ga je hem puur als router benaderen, wat gezien de vele kabelverbindingen in Nederland ten opzichte van AVM thuisbasis Duitsland best relevant is, dan ontbreekt hij niet aan alternatieven.

Als laatste willen we het concept ‘mesh’ nog even aanhalen. AVM heeft namelijk aangegeven geen aparte mesh hardware op de markt te brengen, maar dat hun routers en repeaters/accesspoints zoals de 1750E mesh gemaakt kunnen worden. Zoals je in sommige screenshots ziet heb ik op één van de 7590’s hier de beta software geïnstalleerd waarin deze ondersteuning moet zitten. De naam zegt het echter al, dat is best beta en is tot zover we kunnen testen nog niet geheel klaar voor een uitrol. Hopelijk kunnen we daar snel op terugkomen, want het idee dat je nu een goede basis koopt die je eenvoudig en betaalbaar kan uitbreiden naar een mesh netwerk in huis is erg aantrekkelijk. Echter totdat ik dat goed werkend zie herhaal ik de bekende woordjes ‘eerst zien…’.

Hoe dan ook, los van eventueel mesh potentie, denk ik dat ik hier de nieuwe ultieme dsl modem- / router- / telefoniecentrale- in één in handen heb, waarbij hij voor zij op zoek naar twee van die drie elementen bovenaan het verlanglijstje mag komen te staan.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.