Voordat ik naar de router / Internet functionaliteit ga kijken eerst even een blik op de telefonie mogelijkheden. Juist deze functionaliteit lijkt een grote rol te spelen wanneer je een Fritz!Box boven een andere router verkiest. Hoewel snel en stabiel internet een topprioriteit zijn, moeten we realistisch blijven en snappen dat je daar niet direct 200 euro of meer voor uit hoeft te geven. De uitgebreide telefonieopties zijn een duidelijk onderscheidende feature, want dit vind je niet zo maar in alle topmodellen terug. De Fritz!Box kan zowel met VOIP providers om gaan, als de telefonie beheren van je provider-verbinding in huis, zoals Ziggo, UPC, Caiway, etcetera.
De Fritz!Box 7490 bevat een DECT centrale waar je andere DECT telefoons op aan kan sluiten. Maar mensen die Fritz! een beetje kennen weten dat de onderlinge samenwerking tussen hun producten één van de charmes is. Ik heb zelf dan ook twee Fritz! telefoons Fons aangesloten op de Fritz!Box. Wederom niet het goedkoopste spul, maar wel verdomde degelijk en prettig in gebruik. Je kan totaal 6 Fons aansluiten per Fritz!Box met DECT, uiteraard meer als je simpelweg VOIP toestellen gebruikt.
Je bereikt de telefoniecentrale door in je browser naar fritz.box te gaan, of het IP adres van de Fritz!Box in te typen. Uiteraard kom je dan in het ‘overview’ scherm. Hier zien we een overzicht van de verbinding, het netwerk, en de telefonie. Uiteraard moet ik hier en daar wat verbergen, kunnen niet hebben dat iedereen mijn vrouw straks gaat lopen bellen!
We zien wat groene bolletjes om aan te geven dat alles wat aangesloten is werkt (ik heb glasvezel, dus DSL is ‘disabled’). Ook zien we hier direct een overzicht van recente gesprekken, inkomend, uitgaand en/of gemist. Rechts zien we dat er op 13-12 een bericht is ingesproken. Dit kan je dus allemaal vanuit je browser bekijken, en uiteraard beluisteren.
Klikken we op de lijst dan krijgen we meer details te zien. Eventueel de naam van de persoon indien die in het adresboek staat, welke handset heeft opgenomen, en hoe lang het gesprek heeft geduurd. Als je meerdere telefoonnummers instelt (wat kan), zie je ook op welk nummer je bent gebeld. Tevens kunnen we direct mensen aan het telefoonboek toevoegen, wat je dan direct in je Fritz! Fon terug ziet. Het hele telefoonboek is uiteraard ook te beheren. Sommige screenshots zijn vlot na installatie, dus het telefoonboek is nog wat saai.
Het antwoord apparaat zit ook in de Fritz!Box en je kan je eigen berichten inspreken, bepalen hoe lang hij over moet gaan alvorens hij op neemt, etcetera. Ook kan je een alarm instellen; hoe laat, welke dagen, op welke telefoon het alarm af gaat. Perfect om die luie tieners uit bed te laten trillen. Fax functionaliteit is ook aanwezig als je een dinosaurus bent en daar nog gebruik van maakt.
Één van de Fritz! ‘dingetjes’ mag duidelijk zijn is het toevoegen van opties. Ook de afhandeling van gesprekken is goed in te stellen. Je kan nummers beperken (geen 0900 nummers toestaan bijvoorbeeld, of gewoon heel 020 niet bereikbaar maken als je Feyenoord fan bent), maar ook specifieke of groepen mensen blokkeren. Wil je enkel dat de telefoon af gaat als een specifieke persoon of groep belt? Prima. Uiteraard kan je ook doorschakelen. Praktisch alle functies kunnen ook aan een timer gebonden worden, oftewel tijdens kantooruren de telefoon naar je mobiel doorzetten.
‘Opties’ zie je ook wanneer je naar de instellingen kijkt van je eigen telefoonnummer. Kijk gerust naar de screenshots als er iets tussen zit wat je wenst te gebruiken, ik moet toegeven dat ik de helft niet eens van begrijp wat je er mee kan. Een mooi voorbeeld daar van is dat je de kwaliteit van alle gesprekken kan bekijken; welke codec, hoe veel pakketjes gingen er in/uit, zijn er verloren pakketjes, lag, etcetera. Madness!
Per telefoon kan je ook nog eens flink wat instellen. Uiteraard kan je ringtone kiezen, maar vooral handig is de ‘Do Not Disturb’ functie. Zo schakelt onze huistelefonie uit gedurende de tijden dat de kleine soms slaapt. In mijn geval gaan ze direct naar voicemail. Uiteraard kan je ook instellen dat je in de avond/nacht niet wakker gebeld kan worden. Andere dingen die kunnen zijn meeluisteren met het antwoordapparaat, en als je in gesprek bent kan je kiezen of je ‘call waiting’ wilt of gewoon aan wilt geven dat je in gesprek bent. Je kan je fototje op het scherm aanpassen, en ook de geluidsweergave aanpassen. Zoals ik al zei, ik blijf opkijken van de mogelijkheden.
Gedetailleerde informatie over je DECT verbinding is ook beschikbaar, maar die feature lijkt zo obscuur dat AVM hem niet eens vertaald heeft uit het Duits. Als iemand mij kan vertellen wat dit allemaal is hoor ik het graag!
Wat daarentegen weer wel lekker praktisch is is de e-mail feature. Niet alleen kunnen je telefoons e-mail sturen en ontvangen, maar je kan bijvoorbeeld ook e-mail naar jezelf laten sturen wanneer je gesprekken mist, voicemails hebt, of als je wederhelft weer verdacht veel met dat onbekende nummer zit te bellen. Vervolgens kan je die telefoon ook weer gebruiken om RSS feeds mee te volgen of Web Radio mee aan te sturen op je apparaat welke media van de Fritz!Box streamt. Volg je het nog? Waar ik echter het meest gecharmeerd van ben is het feit dat het gewoon werkt. Features zijn leuk, maar het moet wel werken.