Ik moet toegeven dat ik even op zoek moest naar een beetje realistisch test moment voor dit product. Ik kon er wel een aantal bedenken, bijvoorbeeld in de auto (waar ik een 220V / 300W aansluiting heb, maar zelden lang in zit), op de boot (die ik dan weer niet heb, pure armoe), in onze campervan (yea right…), of natuurlijk in een vakantiehuisje (waar we voorlopig niet heen gaan vanwege de geboorte van onze 2e kleine). Echter als iemand die toch vooral op een vaste verbinding zit ben je niet direct de doelgroep. Gelukkig bleek de aanstaande (op dat moment aanstaande, inmiddels dus een kleine erbij in huis) geboorte een test-gelegenheid omdat de wifi verbinding in het ziekenhuis in het verleden al vaker waardeloos bleek. Sim kaartje er in, wizard doorlopen, en presto, internet op de laptop. So far so good dus, want hij werkte, en dat over een uiteindelijk 48 uren verblijf (waarbij wij uiteraard foto’s moesten delen, communiceerden met de familie, e.d.). ‘werken’ is het probleem dus niet.
Nu was onze eerste vraag of je niet even goed tijdelijk een hotspot kan opzetten wat menig telefoon kan. Snelheid zal dan niet optimaal zijn vergeleken met een router, maar voor incidenteel gebruik is de kans groot dat je hem in elk geval bij de hand hebt. Snelheid testen bleek helaas geen optie, want als lichte mobiele gebruikers die 99% van de tijd binnen WiFi bereik zitten hebben wij vooralsnog voldoende aan 3G verbindingen op onze simkaarten. Dat brengt een voordeel mee van deze FRITZ!Box, want vaak (inclusief zijn voorganger) ondersteunen 4G routers geen 3G, maar ook een nadeel voor de test: Telfort levert een whopping 14.4Mbps 3G verbinding terwijl 42Mbps theoretisch mogelijk is op 3G, en dat is een fractie van de 150Mbps die ze beloven op 4G. Die 150Mbps 4G verbinding van o.a. Telfort en KPN is tevens de maximale snelheid waar deze 6820 mee overweg kan. Het zal uiteindelijk toch vooral de vraag blijven hoe het bereik van je provider is.
Toch is het de praktische toepassingen waar ik wederom op moet blijven hangen bij het bespreken van het praktijk gedeelte, want deze FRITZ!Box is een beetje een vreemde eend en bij een router draait het natuurlijk al snel om de featureset. Met router-features zoals vele high-end routers (snelle –ac WiFi even uitgesloten, maar ik heb het dan over VPN, parental controls, geavanceerde routing opties) zet AVM de deur open voor veeleisende gebruikers. Echter met slechts één bedrade aansluiting en enkel een 2.4GHz netwerk houdt het niet over als je een veeleisende gebruiker bent. Anderzijds zal je, stel dat VPN nodig is, veelal toch een verbinding opzetten vanuit je systeem naar een vaste locatie, en is VPN in je router lang niet altijd nodig. Ook zou je verwachten dat als oplossing voor een huis op een locatie zonder optie tot vaste verbinding (best een realistische doelgroep voor vakantiehuisjes, etc), je ook telefonie zou verwachten in een AVM Fritz!Box, want we zagen dat de 7490 bijvoorbeeld uitstekende DECT en VOIP capaciteiten heeft. Daarnaast: AVM zelf uitstekende telefoons die je op FRITZ!Boxen kan gebruiken. Waarom je met een aangesloten AVM telefoon dan niet kan bellen over dezelfde verbinding als de SIM kaart, of eenvoudiger VOIP kan regelen, ontgaat mij. (VOIP is uiteraard wel mogelijk met elke applicatie op verbonden apparaten)
Ook voor minder permanente locaties lijken ze enerzijds iets te uitgebreid, en anderzijds wat opties te missen. Gebruik op een boot, zeker met ondersteuning voor 4G en 3G in de hele EU, lijkt een interessante optie. Boot eigenaren die ik ken maken tenslotte allemaal gebruik van een internet oplossing aan boord. Echter mist een manier om de 6820 ergens op te hangen, enkel staande plaatsing is mogelijk. Ook lijkt een optie tot WLAN bridge, bijvoorbeeld om gebruik te maken van de WiFi verbinding die op elke haven aanwezig is, te ontbreken. Dat in combinatie met het ontbreken van een optie tot externe antenne maakt het duidelijk dat AVM dergelijk gebruik niet voor ogen heeft. Gebruik in de auto behoort tot de mogelijkheden, maar met enkel een 220V AC adapter zal dat ook niet altijd een optie zijn, terwijl het energieverbruik van ca 6W in principe de deur open zet voor voeding via meer ‘mobiele’ alternatieven.