De FRITZ!Boxen staat bekend om hun uitgebreide softwarepakket. De 3490 is hier ook geen uitzondering op. Soms kun je door de bomen het bos niet meer zien. Gelukkig is er een gestructureerd menu waar je stap voor stap langs kunt werken. Ik begrijp het ook volledig dat je misschien als lezer denkt: ‘wat een stortvloed aan informatie en screenshots’. Ja, dat is het ook zeker. Wel ben ik van mening dat ik het zichtbaar moet maken tijdens mijn review. De software van AVM – FRITZ!Box is dermate onderscheidend dat het gezien mag worden. Bij een fysiek product is het vrij lastig om de software te laten zien, dus een review verleent zich hier prima voor.
Ik begin met de schermafbeelding waar ik het vorige hoofdstuk mee beëindigde. Dit is het overzicht waar alle activiteiten zichtbaar zijn. De WLAN en LAN zijn momenteel actief. De huidige firmware is rechts bovenin af te lezen. Er is ook een hoop informatie te vinden te vinden over dataverbruik van de afgelopen dagen, weken en maanden. De snelheidsinstellingen van de binnenkomende verbinding kan je hier ook instellen, mocht je dit overgeslagen hebben tijdens de setup of opnieuw willen instellen. Je kunt de 3490 ook als extender of access point gebruiken om het signaal verder uit te zenden.
Restricties, blokkeren, gemodereerde toegang of volledige toegang tot alles op het internet. Met de 3490 kan je de wereld van het internet volledig betreden, maar ook volledig dicht timmeren. Waar heb ik het over? Ouderlijktoezicht en filters! Je kunt profielen aanmaken die tot specifieke websites toegang of geen toegang hebben, bepaalde tijden instellen dat de gebruiker online kan gaan, of gewoon heel ‘het internet’ volledig offline gooien tussen een bepaald tijdstip. Dit maakt de 3490 niet alleen interessant voor thuis, het kan ook nog eens handig zijn voor de plaatselijke friettent? Doe mij maar een patatje special, een berenklauw en een klein potje WiFi. Ik zelf ben nog niet zover dat ik echt van de optie gebruik maak. Wel kan ik me voorstellen dat ouders graag grip hebben op het internetgebruik, dus wil je dit echt beheren: de 3490 is je vriend.
De poorten naar de 3490 kunnen open en dicht worden gezet. Met port-forwarden kan je snel een eigen Teamspeak of Minecraft server opzetten. DDNS is ook aanwezig net als VPN om van buitenaf toegang te krijgen tot je netwerk. Je kunt vanuit de 3490 (en iedere FRITZ!Box) een MyFRITZ! account aanmaken. Met een account is het beheren van je router en overige FRITZ! apparaten een stuk gebruiksvriendelijker. In het app hoofdstuk ‘MyFRITZ!’ vertel ik dadelijk meer over het gebruik van de app.
Ik heb het al eerder aangegeven en toch doe ik het nog een keer. Ervaar je tegenvallende LAN prestaties en haal je niet het maximale uit je verbinding? Controleer dan of de green modus (energiebesparingsmodus) niet aanstaat, anders worden de LAN poorten tot een snelheid van 100Mbps beperkt.
Door naar het onderdeel media. Op de 3490 zitten twee USB 3.0 poorten die op meerdere manieren te gebruiken zijn. Een oudere printer zonder netwerkopties kan omgetoverd worden tot netwerkprinter. Het delen van een USB apparaat of externe HDD behoord ook tot de mogelijkheden. Combineer dit met de ingebouwde NAS feature en je komt al een aardig eind. Natuurlijk is het niet vergelijkbaar met een volwaardige NAS, wel is het een zeer aangename feature. Met de 3490 is dit erg goed te doen, maar ben je wel wat meer beperkt met de ingebouwde CPU. De snelheidstest van de USB poorten was een tegenvaller. Deze kwamen niet voorbij de 15MB/s, hier deel ik dezelfde mening als de FRITZ!Box 7490 review van Foritain, een zware belemmering voor de NAS feature.
De USB power instellingen hebben hier een vergelijkbare energiebesparingsmodus als de LAN poorten. De USB poort op de zijkant staat standaard op USB 2.0 ingesteld, even aanpassen en gaan met die banaan!
Dan komen we aan bij de WiFi instellingen, zeker niet onbelangrijk. De 3490 heeft 2.4GHz, 5.0GHz en –AC ondersteuning. Aangesloten apparaten met 5.0GHz ondersteuning worden automatisch toegewezen aan het 5.0GHz signaal. Een iPhone 6 Plus of Samsung Galaxy 6 worden bijvoorbeeld automatisch aan het 5.0GHz signaal gekoppeld. Hier is wel een kanttekening dat het automatisch selecteren van kanalen niet perfect is. Waar je zou zeggen dat het minst bezette kanaal geselecteerd wordt, doet de software juist het tegenovergestelde. In mijn 4020 review ervaarde ik dit al, en hier komen we hetzelfde probleem tegen. Misschien nog iets voor een toekomstige firmware update. Heb je het hoofdstuk ‘in de praktijk’ gemist? Dan raad ik je aan om nog even terug te scrollen voor de resultaten. Wel is de DFS (Dynamic Frequency Selection) voor de 5.0Ghz band op de 3490 een dikke pluspunt!
Wil je niet dat bezoekers op het vaste WiFi netwerk zitten? Dan kan je een gastnetwerk aanmaken. Hier komen we ook een hoop filters, restrictie en blokkade opties tegen. Geen gekke websites (kucht) in huis. Met de QR-codes kan je iemand nog sneller toegang geven om verbinding te maken met je netwerk. Iedere keer als je aanpassingen maakt krijg je een nieuw overzicht, wat je kunt uitprinten met de WiFi gegevens, zodat de QR-code ook weer up-to-date.
Als laatste onderdeel de algemene instellingen. Dit zijn de instellingen die we vrijwel in iedere router tegenkomen. Toch verzorgt AVM / FRITZ!Box hier ook alles tot in de diepste details. Met uitgebreide logoverzichten, die niet alleen een verbinding weergeven, maar ook het koppelen- en ontkoppelen van apparatuur. De energiebesparingsmodus is al een paar keer te spraken gekomen. Bij de instellingen komen we een overzicht tegen met staafdiagrammen die een indicatie geven over het stroomgebruik. In mijn geval is dit gewoon optimaal stroomvreten, want we willen performance! Wil je wel energie besparen dan kan ik me voorstellen dat het een aangename feature is.
De actieve LEDS kunnen ook aangepast worden naar voor geïnstalleerde schema’s. Hier heb ik stiekem de hoop dat AVM nog met een optie komt om alle LEDS gewoon uit te schakelen. Een handmatige back-up, de FRITZ!Box updaten en geregistreerde gebruikers beheren is ook nog onderdeel van het softwarepakket. Kijk je liever niet om naar het updaten van de firmware dan kan dit gewoon automatisch.