Je netwerk is versterkt, en klaar zou je denken? Dat kan, maar je kan ook de repeater wederom zelf benaderen door Fritz.repeater of het ip adres van de Fritz! in je browser in te vullen. Na het invullen van het wachtwoord (welke je uiteraard hebt ingesteld) kom je dan in het volgende scherm. Je kan dan direct zien hoe de Fritz! is ingesteld, hoeveel draadloze apparaten er op verbonden zijn, of er iets bedraad aan is verbonden, en welke apparaten hij binnen het netwerk kan detecteren. In dit geval zie je dat er 5 andere apparaten binnen het netwerk zijn aangesloten, en dat ik de Fritz! WLAN Repeater 1750E al in de bridge modus had gezet en zowel een 2.4GHz als een 5 GHz netwerk aan het uitzenden ben.
Even inzoomen voor wat leesbaarheid
Laten we alle geavanceerde instellingen maar even doorlopen. Uiteraard kan je hier de repeater een ander netwerk laten versterken. Ook kan je via de QR-code andere gebruikers en apparaten eenvoudig op je netwerk laten komen door deze te scannen in plaats van het wachtwoord telkens door te geven. Per netwerk kan je uiteraard wat aan het uitzenden (kanalen, standaard, kracht) sleutelen. Tevens kan je zien hoe druk de omgeving is op de 2.4GHz en 5 GHz band, waarbij je direct al kan zien dat er nog flink vrije ruimte is voor 5 GHz netwerken (Sterker nog, dat andere balkje ben ik zelf ook, niemand om ons heen heeft nog 5 GHz! Woohoo.
2.4GHz band is verre van rustig
5 GHz band is echter vooralsnog vrijheid blijheid
De ‘schedule’ en ‘Guest access’ feature ontbreken ook niet, iets wat ervaren Fritz!’ers vermoedelijk al hadden verwacht. In het schedule scherm kan je je draadloze netwerk gedurende bepaalde tijden uitschakelen om energie te besparen (en straling? Afhankelijk in hoeverre je wakker ligt van wifi netwerken). Het gastennetwerk is een prettige feature die uitstekend samen gaat met een Fritz!Box, gastnetwerk in je Fritz!Box wordt standaard direct overgenomen vanuit je router, oftewel ook daar geen zorgen.
Onder de ‘system’ header vinden we de gebruikelijke tools die zelden nodig zijn, zoals taal- en regioaanpassingen, updates (met auto-update feature indien gewenst), backup-opties, wachtwoord herstel, reboot en factory instellingen herstel, en de log feature. De log feature is overigens best prettig voor iets meer techie gebruikers, en maakt het makkelijker inzichtbaar als je trage apparaten op je netwerk hebt zitten. Voor de taalinstellingen valt op dat Nederlands ontbreekt, maar andere gangbare talen voor ons wel aanwezig zijn. De recente toevoeging van Pools geeft hoop dat Nederlands op termijn nog eens komt. Ook energy monitoring (energieverbruik) en push service zijn bekende Fritz! features, waarbij die laatste het mogelijk maakt e-mails naar jezelf te sturen bij bepaalde events. Een echte persoonlijke favoriet blijft echter de LEDs optie, waarbij je de Fritz! WLAN Repeater 1750E geheel ‘dark’ kan draaien, dus zonder hinderlijke LED lichtvervuiling bij gebruik in slaapkamers. De button lock van de vorige reviews lijkt echter te onbreken, geen idee wat de reden daarvoor kan zijn.