ASUS Zephyrus G15 review


We gaan door met AMD Ryzen Mobile 4000 laptops, tenminste als je de video’s niet al had gezien. Met de ASUS Zephyrus G15 wil ASUS een all-round slash gaming laptop neerzetten die iets boven de echte budget modellen hangt (denk aan de eerder besproken MSI Bravo, of ASUS hun eigen TUF lijn), maar wel iets onder de echte topmodellen. Dus iets chiquer voor een iets hogere prijs, waarbij we uitgaan van grofweg 1500 euro voor een model met 8-core AMD Ryzen 7 4800HS, 16 GB geheugen, een GeForce GTX 1660 Ti, en een 1TB SSD. Nada bespreekt alles wat je moet weten over deze laptop in de onderstaande video, of scroll verder voor een beknopte samenvatting:


Samenvatting


In eerste instantie is de nieuwe G15 vooral een mooie laptop, waarbij de nieuwe AMD CPU dit soort machines spontaan echte workstations maakt; je hebt tenslotte dikke desktop CPU performance tegenwoordig. Hij is fysiek aantrekkelijk, netjes afgewerkt, redelijk dun en er valt ook lekker mee te werken gezien het toetsenbord uitstekend voelt in zowel typen als gamen. Daarbij is de accuduur fenomenaal, een game laptop waarmee je met licht gebruik de 10 uur aan gaat tikken was tot deze generatie echt ongekend. Door de jaren heen zijn game laptops dunner en mobieler geworden, niet langer de bakbeesten van vroeger, maar 2020 is het jaar waarin we met game laptops opeens hele dagen kunnen werken. Bonuspunten ook voor de optie om een 65 W Type-C lader erbij te kopen waardoor je voor licht (niet game) gebruik, denk een weekendje weg, een veel compactere lader mee kan nemen. Het is bovenal een krachtige alleskunner: extreem krachtige CPU, goede game ervaring dankzij de GTX 1660 Ti Max-Q waar je alle games op leuke settings mee kan spelen. Dan heb ik het over zowel lichte titels op hoge framerates, of de grote AAA titels boven de kritieke 60 FPS.




Het grootste probleem voor ASUS is eigenlijk hun eigen TUF A15, daarvan staat onze video ook al online, en deze zal vandaag of morgen ook samengevat op de site verschijnen. Die is weliswaar iets dikker, mist de wat chiquere RGB uitvoering, maar is eigenlijk niet minder degelijk en biedt in theorie betere specs voor elke euro. Je verliest weliswaar wat fancy extra’s, denk aan de Type-C oplaad functie, maar als je puur om prijs versus prestaties geeft is hun TUF wat sterker, zeker nu de ooit “mwah” TUF bouwkwaliteit is omgeslagen naar iets dat in de middenklasse niet misstaat. Had de G15 nu een beter beeldscherm gehad hadden we een meerprijs direct geaccepteerd, maar onze 144Hz G15 doet het niet beter dan de 144Hz TUF A15; teleurstellend kleurbereik, en zeker geen rappe response. Gelukkig komt er echter ook een 240Hz G15 aan, met een scherm dat niet alleen sneller is maar ook 100% sRGB gamut belooft. Daarmee zou de G15 wél bruikbaar zijn voor creatieve types, plus daadwerkelijk beter voor gamers.

Ik zeg echter “in theorie”, want vooralsnog is het wachten op beschikbaarheid en straatprijzen. De G15 is er echter zeker één om in de gaten te houden, want los van wat druk vanuit de TUF is de Zephyrus G15 een harstikke chique laptop. Ik zou alleen de 240Hz versie in de gaten houden, want dan heb je naast wat fancy features ook iets wat écht het verschil maakt tussen een instapper en een échte middenklasse game notebook.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.