Asus ZenBook Pro UX580GE review

Intel Core i9-8950HK, 16GB, GeForce GTX 1050 Ti


Het merk Asus zal niemand onbekend in de oren klinken. Van componenten tot routers en van randapparatuur tot smartphones, Asus maakt het allemaal. Daarnaast mogen we de laptops niet vergeten, waarbij Asus ons voorzien heeft van een review-exemplaar.

Sinds een paar jaar probeert Asus met de ZenBook Pro een alternatief te bieden voor high-end laptops zoals de MacBook Pro: krachtige hardware verpakt in een dunne aluminium behuizing. De grootste wijziging is het ScreenPad, een scherm op de plek het touchpad. Gimmick, of voegt het ook echt iets toe? Daar zullen we vandaag achter komen.


Specificaties


Asus heeft het reviewexemplaar voorzien van de meest krachtige hardware die beschikbaar is: een hexa-core Core i9-8950HK processor van Intel, 16GB aan DDR4 geheugen, 1TB PCIe SSD, 4k-scherm en een GTX 1050 Ti maakt de ZenBook, zeker op papier, een rap beestje. Het prijskaartje? 2999 euro.


Uiteraard is dit niet de enige variant van de UX580: voor 1899 euro is er een versie met Intel’s Core i7-8750H, 512GB SSD en Full HD scherm beschikbaar.

In de doos



De ZenBook Pro komt in een relatief compacte doos, zeker niet forser dan nodig lijkt te zijn. Maken we de doos open, dan zien we direct de laptop liggen. Aan de linkerkant zien we tevens een vrij typische powerbrick. Geen grote verrassingen dus.




Bouw en features


Met zijn 1.89 centimeter dikte en een gewicht van 1.88 kilogram is het zeker een van de compactere en lichtere 15 inch ultrabooks op de markt. De bouwkwaliteit is op het eerste zicht degelijk, waar weinig op aan te merken valt zolang je het scherm niet probeert te torderen. De behuizing is gemaakt van geborsteld aluminium in een opvallende maar chique tint blauw, gecombineerd met een roségouden rand en logo. Persoonlijk vind ik het gaaf uitzien, maar het is wel gevoelig voor vingervlekken.






Het openmaken van de laptop gaat niet altijd even makkelijk en is enkel mogelijk via de uitsparing in het midden. Tevens zien we in deze uitsparing twee verschillende status-lampjes: één om aan te duiden dat het apparaat ingeschakeld is en één als laadindicator. In het eerste opzicht lijkt het ScreenPad op een normaal touchpad, maar schijn bedriegt.




Het aantal aansluitingen valt in eerste instantie positief op: twee maal USB 3.1 Type-C met Thunderbolt 3 en twee maal USB 3.1 Type-A, evenals een HDMI-poort, audio-aansluiting en MicroSD-kaart slot. Opvallend genoeg ondersteunt de HDMI-poort maximaal HDMI 1.4, waarmee geen 4K-content op 60Hz afgespeeld kan worden. Tevens ontbreken een Ethernet-aansluiting en een Kensington slot, waar voor het eerstgenoemde wel een adapter beschikbaar is.










Bekijken we de rest van de zijkanten, achterkant en de onderzijde, dan krijgen we het gevoel dat de focus op vorm boven functie lag tijdens het ontwerpproces. Koeling voor de interne componenten is enkel afkomstig vanuit een kier tussen de scharnieren van het scherm. Tevens zien we aan de onderzijde nog 2 speakergrills.






Scherm en toetsenbord


Deze versie van de ZenBook Pro is voorzien van een glanzend 15.6″ 4K UHD 3840x2160p IPS scherm met touchscreen, iets wat naar mijn mening zeker mag voor deze prijs. Daarnaast geeft Asus aan dat het scherm vanuit de fabriek een kleurenkalibratie ondergaan heeft met een Delta E van minder dan 2. Tevens zou het paneel volgens de specificaties 100 procent van de Adobe-RGB-kleurenruimte kunnen weergeven.


Waar we normaliter met behulp van onze kalibratie-tool zulke claims controleren, was dit helaas wegens logistieke redenen niet mogelijk gedurende de testperiode. Subjectief gezien heeft Asus met dit scherm zijn zaakjes uitstekend voor elkaar. Het is een aantrekkelijk paneel om naar te kijken, waarnaast ook de kijkhoeken niks te wensen overlaten. Met bezels van slechts 7.3 millimeter levert het een 83% scherm/behuizing verhouding op, met een de bovenkant een matige webcam.

Bekijken we het onderste gedeelte van de laptop, dan zien we drie dingen: het ScreenPad, een vingerafdrukscanner en een toetsenbord. Het ScreenPad bespreken we in een afzonderlijk deel in deze review. Over de vingerafdrukscanner is weinig te klagen: deze bevindt zich op een goede locatie en werkt razendsnel.






Het toetsenbord heeft een travel van ruwweg anderhalve millimeter en tikt redelijk comfortabel weg. De feedback van het toetsenbord had daarentegen iets meer mogen zijn. Tevens zijn de toetsen helemaal vlak: iets wat niet iedereen kan bekoren. Gelukkig heeft Asus het toetsenbord wel voorzien van achtergrondverlichting met drie verschillende helderheidstanden, waarbij de toetsen mooi uniform verlicht zijn.

ScreenPad


Dan zijn we nu aangekomen bij het huzarenstukje van de ZenBook Pro: het ScreenPad. Op de plaats waar we normaliter een trackpad aantreffen, heeft Asus de ZenBook Pro voorzien van een 5.5 inch groot IPS touchscreen. Met een resolutie van 1920x1080p is het scherm tevens zeer duidelijk.


De ScreenPad heeft vier verschillende standen: als ScreenPad, als een extra bureaubladomgeving, als een normaal touchpad of volledig uitgeschakeld. De laatste twee standen spreken voor zich: als normaal touchpad is het scherm volledig uitgeschakeld en laat het zich bedienen als eender welk touchpad. De eerste twee standen zijn echter uniek voor de ZenBook Pro. Het wisselen van stand gebeurt met een druk op de F6-knop.

Nu de grote vraag: hoe werkt zo’n ScreenPad in de praktijk? In het eerste opzicht werkt het helemaal niet anders dan je van een touchpad zou verwachten. Schakelen we de schermfunctie uit, dan is het ScreenPad zeer moeilijk te onderscheiden van een normaal touchpad: prettig groot formaat, glad en haarscherp. Tevens levert het klikken prettige feedback op. Schakelen we het scherm opnieuw in, dan blijven deze eigenschappen nog altijd van toepassing. Uiteraard geeft de eigen software extra functionaliteiten aan het scherm.














In ScreenPad-modus werkt het scherm als een normaal touchpad met op de achtergrond een afbeelding en bovenaan het scherm een streepje. Vegen we naar beneden, dan komt er een menu tevoorschijn waarin verschillende ScreenPad-applicaties geopend kunnen worden, alsmede de optie om de ScreenPad Launcher op te starten.

Niet elke software werkt samen met de ScreenPad: daarvoor is een extra software of plug-in noodzakelijk. Voor Google’s browser Chrome is er bijvoorbeeld een extensie aanwezig om de bediendingsknoppen van een YouTube-video op het scherm te laten toveren. Veel andere extensies zijn echter nog niet beschikbaar, en het is maar de vraag of softwaremakers hier daadwerkelijk op zullen inspringen. Voor Microsoft Office is er een extensie aanwezig, maar deze geeft niet veel extra opties ten opzichte van de reeds aanwezige snelkoppelingen.




Als laatste is er dan nog de “Extension Display”-modus, waarbij het schermpje als tweede monitor gebruikt kan worden. Hierbij wordt het scherm in Windows gezien als een externe monitor, waardoor alle bijbehorende instellingen ook voor het tweede scherm beschikbaar zijn. Gelukkig kan bij gebruik als tweede scherm het display nog altijd als touchpad gebruikt worden. Zo kan in Cursor-mode bijvoorbeeld op het kleine scherm een YouTube-video bekeken worden, terwijl op het grote scherm andere taken worden verricht: handig! In feite werkt het scherm dan als ieder ander touchpad met een video op de achtergrond.


Prestaties


Asus heeft de ZenBook Pro voorzien van knappe hardware, maar komt deze ook tot zijn recht? In zekere zin: ja! Maar tegelijkertijd ook nee. Om dit te verduidelijken hebben we op de ZenBook Pro dezelfde benchmarks gedraaid als op voorgaande laptops.

We vergelijken de resultaten van ze UX580 met die van de Y530, XPS 15 en de Surface Laptop: alle drie laptops die ruwweg de helft kosten.
















De scores die de ZenBook laat zien zijn resultaten die zelfs voor een desktop PC niet zouden misstaan. Echter zeiden we hetzelfde ook bij de Y530, die op veel vlakken gelijkaardige of zelfs betere resultaten laat zien. De oorzaak: thermal throtteling. Zodra we eender welke benchmark uitvoeren, schiet de temperatuur voor elke kern over de 90 graden celsius en wordt de kloksnelheid teruggeclockt naar 2.6-2.7GHz: onder base-clock dus. Het dunne ontwerp van de ZenBook Pro komt de op papier uitermate krachtige i9-8950HK in de praktijk niet echt tot zijn recht. De GTX 1050 Ti biedt aan de andere kant precies de prestaties die we ervan verwachten. Gamen met Ultra-alles zal tegenvallen, maar de meeste games zijn prima te spelen op Full HD. Tot zover een degelijke laptop als de ZenBook Pro gebruikt zal worden voor gaming, maar zeker voor de niet al te fanatieke gamer is het prima te doen. De flinke meerprijs ten opzichte van bijvoorbeeld de Y530 is hij op dit vlak in ieder geval niet waard.

Bekijken we vervolgens de SSD, dan zien we hier uiterst nette resultaten. Met een AS SSD Total Score van 3482, oftewel een sequential read/write van respectievelijk 2100/1700 MB/s, is het simpelweg een rap beestje te noemen. Niet verrassend natuurlijk voor een PM961 van Samsung, een OEM versie van de 960 EVO.

Als laatste bekijken we de accuduur van de ZenBook Pro. Gedurende het meermaals testen met gemiddeld gebruik, waaronder browsen en tekstverwerking, komen we net iets verder dan een uur of drie. Zeker in deze prijsklasse, en gezien de grootte van de accu (71Wh), valt dat tegen. Om het in perspectief te zetten: mijn eigen Dell Inspiron 15 7559, ook met 4K-scherm, gaat zelfs na twee jaar dagelijks gebruik nog ruim vier uur mee op één lading. Met alle instellingen op de spaarstand, het ScreenPad uitgeschakeld en geen activiteit kwamen we bij enigszins in de buurt bij de geclaimde 9.5 uur van Asus, al is het werken met de laptop dan niet meer praktisch te noemen. Het inschakelen van de ScreenPad verkort de accuduur flink, gezien deze wordt aangestuurd door de GTX 1050 Ti welke dus altijd aan staat wanneer het ScreenPad gebruikt wordt.

Software


Windows 10 Pro, eigenlijk wat we mogen verwachten op een “Pro”-laptop. De hoeveelheid bloatware is oké, al hebben we zeker minder gezien. Standaard voorziet Asus tevens de laptop met een trial van McAfee, en treffen we verschillende games en applicaties aan die Microsoft al heeft geïnstalleerd. Candy Crush, Minecraft, Netflix, Microsoft Office, WPS Office, LinkedIn: allemaal al aanwezig.

Naast de standaard aanwezige applicaties van Microsoft treffen we ook enkele Asus-applicaties aan. Denk hierbij aan “Asus Battery Health Charging”, een applicatie waarmee ingesteld kan worden tot hoever een accu opgeladen wordt. Of “Asus Giftbox”, een plek waar applicaties voor de ScreenPad gedownload kunnen worden.

Het updaten van deze Giftbox was niet het meest gebruiksvriendelijke om uit te voeren. Na het downloaden van een executabel werd eerst gevraagd de applicatie handmatig te verwijderen alvorens het programma opnieuw te installeren.

Verder stonden de verschillende applicaties voor het ScreenPad opmerkelijk genoeg óók in het Windows Startmenu. Echter zijn ze vanuit het menu niet te openen, enkel via het ScreenPad.

In de praktijk


Nu hebben we de laptop bekeken volgens verschillende testen, maar hoe werkt hij nu in de praktijk? Ook hier beginnen we met de ScreenPad. In de praktijk merken we er eerlijk gezegd vrij weinig van. Verschillende gimmicks zijn in het begin wel grappig, maar bij het overschakelen naar een “normale” laptop wordt het niet echt als een gemis gezien. Gedeeltelijk komt dit ook door het feit dat er (nog) niet veel plug-ins beschikbaar zijn voor het schermpje. Erg positief aan het schermpje ervaarde ik de Google Chrome extensie, waarmee op een intuïtieve manier YouTube-video’s bediend kunnen worden. Helaas is deze plug-in nog niet beschikbaar voor andere browsers.


Helaas zijn er ook nog een aantal verbeterpunten aan het ScreenPad. Om te beginnen de grootste tekortkoming: de stabiliteit. Gedurende de testperiode besloot meermaals het schermpje te stoppen met werken, waardoor het herstarten van de laptop noodzakelijk was. Verder voelen bepaalde features nogal geforceerd. Het numpad bedienen via het touchpad voelt bijvoorbeeld niet intuïtief aan en vereist extra handelingen, al moet gezegd worden dat het een goede oplossing is wanneer de plaats voor een fysiek numpad ontbreekt. Waar voorheen het selecteren van een volgend nummer met behulp van een mediatoets één handeling vergde, zijn er met de ScreenPad minstens drie handelingen noodzakelijk. Spotify vereist tevens een Premium account: zonder is de applicatie op het ScreenPad geblokkeerd.

Verplaatsen we ons iets verder omhoog, dan komen we bij het toetsenbord. De verschillende standen van de achtergrondverlichting bieden genoeg keuze om in vrijwel elke omstandigheid een juiste lichtsterkte te bieden. Daarnaast tikt het toetsenbord vrij lekker weg, al had de feedback ietsjes meer mogen zijn. Daarnaast merken we meer flex in het frame dan ik op voorhand had verwacht bij een laptop van dit kaliber. Rechtsonder van het toetsenbord vinden we een vingerafdrukscanner die razendsnel zijn werk doet.


Gaan we nog verder omhoog, dan komen we een prachtig scherm tegen. Mooie kleuren, goede kijkhoeken en reageert vlot op invoer van het touchscreen: prima! De webcam erboven stelt echter teleur. Een VGA-camera, oftewel een resolutie van 640 bij 480 pixels is echt niet meer van deze tijd, zeker niet voor een laptop in deze prijsklasse.

Het geluid aan de andere kant is prima te noemen. Tuurlijk, een dunne laptop kan nooit krachtig lage tonen vertonen, maar het systeem van Harman Kardon is krachtig en duidelijk: top!

Hoe zit het dan met warmte en geluidsproductie? Zoals te verwachten heeft deze compact vormgegeven laptop het niet echt eenvoudig om de hexa-core Core i9 koel te houden. Onder zware last zijn de ventilatoren dan ook zeker aanwezig, al blijft het geluid nog enigszins binnen de perken. De onderkant wordt echter naar verloop van tijd toch aardig warm, waarbij het eerder een desktop wordt in plaats van een laptop.

Als laatste puntje: uitbreidbaarheid. De laptop is te openen met een zeer kleine Torx-schroevendraaier. Aan de binnenkant vinden we vervolgens een verwijderbare M.2 SSD en WiFi-kaart, die trouwens prima prestaties levert. Helaas zijn de geheugenbanken vast gesoldeerd en dus niet vervangbaar. In het achterhoofd houdend dat Asus de ZenBook Pro met maximaal 16GB RAM levert, kan dat te weinig zijn voor een echte “Pro”-gebruiker.



Conclusie


Met gemixte gevoelens sturen we de ZenBook Pro terug naar Asus. Aan de ene kant is het een ontzettend gaaf apparaat, aan de andere kant zijn we toch teleurgesteld en niet enkel omdat we voor dergelijke bedragen hoge verwachtingen krijgen.

Eerst: Waarom is het echt een gaaf apparaat? Om te beginnen: het ScreenPad is gewoon een ontzettend tof ding. Gecombineerd met high-end specificaties als een Core i9-CPU, 1TB SSD en een 100% Adobe-RGB-kleurenruimte 4K scherm met touchscreen, samen gewikkeld in een ontzettend mooie behuizing zou gewoon een dikke 10 moeten krijgen. Heb je hem net opgepoetst dan maak je iedereen er flink jaloers mee.

Maar na enkele weken gebruik komen er best veel kanttekeningen naar voren, eigenlijk te veel concessies die bij zo’n prijskaartje niet passen. Zo valt de accuduur van de laptop behoorlijk tegen, de webcam is behoorlijk ondermaats en de behuizing mag absoluut nog wat steviger; grote concurrenten komen met minder flex. Daarnaast kan de dikke, prijzige Core i9-8950HK zijn warmte niet fatsoenlijk kwijt waardoor hij bij wat zwaarder werk niet sneller blijkt dan sommige laptops met slechts een Intel Core i7 (vermoedelijk zal de Core i7 versie van deze laptop dan ook de logische keuze zijn).

Het grootste kritiekpunt is dat de software van het ScreenPad niet altijd even stabiel is, en het is in mijn optiek onacceptabel dat je een laptop met deze prijs af en toe maar even moet rebooten omdat je touchpad vast is gelopen. Toekomstige kopers dienen altijd plusjes en minnetjes af te wegen voor hun eigen doeleinden, maar dat laatste hakt er hard in ongeacht wat jij met deze Zenbook wilt doen.

Al met al heeft Asus met het ScreenPad een leuke uitvinding, en één die met een beetje liefde (of vermoedelijk: wat updates) aardige dingen zal laten zien, de kansen liggen voor het oprapen. Maar zo ver lijken we nog niet te zijn, en zo kunnen we eigenlijk niet anders dan concluderen dat de Zenbook Pro UX580 op dit moment nog niet klaar is voor een warme aanbeveling, althans niet totdat de Screenpad met hopelijk slechts een update tot een stabiel plusje wordt omgebogen.



Enkele hogere resolutie foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Matthijs
Matthijs is een nieuwe kracht binnen het Techtesters team. Hij heeft een voorliefde voor computers en gadgets, en hij studeert Informatica aan de Universiteit van Hasselt.