ASUS Zenbook 13 Flip (UX363) Review
“Chic Werkpaardje”
Mijn eerste aanraking met Intel’s “Ultrabook” concept was een 13” ASUS Zenbook, inmiddels al weer ruim 8 jaar geleden. In een tijd dat de laptop markt gedomineerd werd door forse units aan de bovenkant van de markt, en prut netbooks aan de onderkant, was de elegante Zenbook een verademing: compact, chic, fijn om mee te werken en krachtig genoeg voor alledaagse taken.
Inmiddels zijn de Zenbooks niet meer weg te denken, en staat de zoveelste iteratie op mijn bureau: de Zenbook 13 Flip. Voorzien van de nieuwste 11e generatie Intel Core i7, een touch screen en een flippy-floppy optie, maar in de basis nog altijd vooral een apparaat om chic en compact te combineren. Kan het concept vandaag de dag nog altijd overtuigen?
Wat is er leuk aan de Zenbook 13 Flip?
Met een prijs van 1250 euro moet ASUS natuurlijk één en ander doen om te overtuigen. En ze beginnen goed want de Zenbook 13 Flip is zoals de familienaam al suggereerde een harstikke mooie machine. Lekker stevig dankzij de metalen chassis, ondanks het lage gewicht van zo’n 1,3 kg, en netjes voorzien van een geborstelde afwerking. Er zit weinig flex in de behuizing, en dat helpt de gevoelskwaliteit en type-ervaring enorm. Het is duidelijk een apparaat gemaakt om flink wat mails weg te werken.
Een beetje variatie in de posities is altijd fijn.
Het bescheiden verlichtte toetsenbord werkt dus fijn, en het touchpad mag er ook zijn, ik heb mij er in elk geval maar minimaal aan hoeven ergeren. En dat is ongeveer de hoogst mogelijke score voor een touchpad als je het deze losse muis liefhebber vraagt. Bonuspunten krijgen ze voor de numpad feature; een 13” laptop heeft geen plek voor een numpad en dit is dan een fijne oplossing voor wat incidenteel excel werk.
Voor een ultra dunne laptop zijn ook de aansluitingen uitstekend. Waar ik het op de M1 Mac met twee Type-C poorten moet doen krijg je hier twee Type-C poorten met Thunderbolt support, een losse HDMI poort plus nog een extra Type-A poort. Niet verkeerd voor een apparaat dat nog geen anderhalve centimeter dik is.
En het werken op de laptop zelf? Intel’s laatste i7 met XE graphics is een aardig stukje techniek, maar in een compacte, dunne, en constant stille laptop is er natuurlijk maar beperkt ruimte om te flexen. Daar merk je in de meeste dagelijkse taken niet veel van, daar zie je vooral dat de single core performance harstikke goed is, grofweg op het niveau van een i9-10980HK zelfs, dus best indrukwekkend. Je moet allen niet zware blender renders gaan uitvoeren, dan kom je zowel cores als thermal headroom te kort. En het positieve aan de XE graphics is dat er ook nog een spelletje mee te spelen valt, al moet je dan wel aan CSGO of LoL denken, niet aan Cyberpunk 2077 uiteraard.
Wat kan er leuker aan de Zenbook 13 Flip?
De originele header was “wat is er niet leuk aan de Zenbook 13 Flip”, maar er is eigenlijk puur objectief niet zo veel op aan te merken.
In de categorie “wat kan beter” kunnen we echter wel wat bedenken. Zo is het 1080p IPS touch screen op zich harstikke prima, met een 95% sRGB gamut wat voldoende is voor de meeste creatieve taken, plus een strakke fabrieksafstelling die creator-klaar is. De maximale helderheid is met nipt meer dan 300 nits echter niet bijzonder; genoeg voor in huis, maar echt niet ideaal voor werken in de buitenlucht. Ook de 1080p resolutie is niet helemaal je-van-het. Op zich is het voldoende voor een 13” scherm, maar we zitten ook in het segment van de nieuwe Macbooks, en die doen 400 of 500 nits (Air en Pro respectievelijk), en een iets hogere resolutie helpt het gevoel van scherpte absoluut. Zeker als je vooral met foto’s werkt, iets waar deze unit absoluut voor geschikt is.
De batterijduur valt in dezelfde categorie. In onze Netflix test haalt hij ruim 9 uur, en dat is een hele respectabele accuduur. Hou je het bij een beetje browsen en typen dan kom je makkelijk de dag door. Maar dan komt weer Apple’s nieuwste speeltje om de hoek kijken. Onze eigen M1 Pro was weliswaar nog iets duurder, maar daarmee halen we wel 20 uur. Dus dit is an sich prima, maar als je echt om de batterij geeft lonkt er wel iets. Aan de andere kant, hij tikte een half uur langer door dan de (weliswaar 4K) Dell XPS 13, dus nogmaals, “niet leuk” is het zeker niet.
Conclusie
Hoewel Apple duidelijk druk zet op compacte Windows laptops in het hogere segment, vooral op gebied van scherm en accu, zullen velen van jullie, net als wij, simpelweg niet zonder onze Windows apps kunnen. En gelukkig zijn er genoeg laptops te vinden die dat helemaal geen drama maken. Zo is ook deze nieuwste Zenbook weer een hele fijne machine om op te werken: lekker stevig, lekker draagbaar, fijne inputs, een fijn scherm, rappe prestaties in dagelijkse taken inclusief wat foto werk, en voorzien van meer aansluitingen dan de meeste andere laptops in zijn klasse.
Puur als chique type-writer is het belangrijk om de Dell XPS 13 niet uit het oog te verliezen, die is met zijn 16 bij 10 scherm de paar tientjes extra wel waard als je vooral veel lange verhalen typt. Vind je de scherm-flip feature echter wel handig, dan loopt dat verschil op naar ca 350 euro, en dan is de ASUS simpelweg de veel betere deal. Zeker gezien je hier wel direct een pen bij krijgt, waardoor het prijs verschil nog verder oploopt. En mocht je regelmatig in excel werken, met het numpad in je touchpad ingebouwd is dit één van de weinige 13” ultra portables waarmee ook excel werk daadwerkelijk prima te doen valt. Kortom, zo heeft ASUS een paar hele duidelijke argumenten waarom je deze zou willen als je een nieuwe ultrabook zoekt.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)