ASUS TUF Gaming Z490-Plus WiFi review
Wie had dat gedacht, dat ASUS de fabrikant zou zijn met het goedkoopste Z490 moederbord op onze stapel. Voor de duidelijkheid: de goedkoopste van de bijna 20 borden die hier inmiddels zijn aangekomen, niet van alle borden op de markt.
Met de TUF Gaming Z490-Plus Wi-Fi belooft ASUS een bord waarmee je niet onnodig geld uitgeeft, maar wel voldoende aansluitingen hebt voor je typische Game PC plus de stroomvoorziening om zelfs een dikke i9 te overclocken? Klinkt goed, maar is dat ook zo?
Benieuwd hoe de nieuwe Core i9 10900K het doet tegen de Ryzen 9 3900X in Gaming? Check dan deze video:
Techtesters en Z490 moederborden
Grofweg een week voor de lancering kwam bij ons, en menig ander, één elke i9 10900K binnen. Een week om de CPU te testen is krap, een week om de CPU en tig moederborden uitgebreid te testen nog krapper. De lancering ging ook nog eens gepaard met wat opstart problemen, namelijk dat de Turbo boost van de nieuwe CPUs op de meeste moederborden niet helemaal werkte zoals bedoeld. Kijken naar benchmarks wanneer de kloksnelheden van bios update tot bios update wijzigen en dan stellen dat één bord zogenaamd sneller is gaan we niet doen.
Voor onze Z490 moederborden namen we daarom de praktische aanpak: we keken naar wat is nu écht belangrijk is als je een moederbord overweegt. Dat wil zeggen dat een moederbord een goede stroomvoorziening moet hebben om de CPUs aan te kunnen, en bij voorkeur te overclocken. Inmiddels bleek dat zelfs de goedkoopste bordjes die wij hadden, o.a. deze TUF Gaming Z490-Plus en de Vision-G, zelfs met een i9 10900K met overclock nauwlijks warme VRMs hadden terwijl de CPU zelf eigenlijk al om LN2 vroeg. Ter info: onze 280mm Kraken Z63 gaat al voorbij de 80 graden op de CPU alvorens de VRMs in een stress-test de 60 graden benaderen. Onthoud daarbij dat je een CPU liever niet voorbij de 90 ziet gaan in extreme omstandigheden, en dat de componenten van de stroomvoorziening prima 90 a 100 graden kunnen draaien zonder problemen. Kortom: overkill.
Spotgoedkope bordjes moeten we nog testen, maar geen van de borden die je vandaag in de lijst zit is een slechte keuze wat VRMs betreft.
Vervolgens kijken we dan vooral naar de features en het design. Want ja, als je op het punt staat een moederbord te kopen zijn dat de drie pilaren waar je je op moet richten: Stroomvoorziening (in dit geval “heel dik”) OK, Features die bij jou passen, en een uitstraling die jou aanspreekt.
Design en Features
Voor een relatieve instapper is de nieuwe TUF toch een aardig speels bord. We zien wat heatsinks, we zien aardig wat covers op het bord om hem een dikke uitstraling te geven, en zelfs een kleine cut-out voor enkele van de SATA poorten. De kleine gele details moeten je liggen, maar hij wekt visueel niet direct de indruk dat het een prijsgericht bord is. Althans, behalve dat je met dit bord nog een ouderwets IO shield hebt.
Aan de feature kant is het wel allemaal .. hm.. ergens tussen voldoende en krap aan. Voldoende in de zin van twee M.2 sloten en 6 fan headers en een Type-Ch eader zijn voldoende voor de meeste builds, maar het houdt zeker niet over. Zo heb je geen twee volwaardige USB 2.0 headers wat onhandig is als je voor All-in-One of RGB ecosystemen van Corsair of NZXT wil gaan bijvoorbeeld.
En ook de rear IO is opvallend krap: 6 USB poorten totaal, geen bios flashback ondersteuning, en hoewel 1 Gigabit LAN voor de meeste wel voldoet valt het op dat dit het enige bord is zonder 2,5 Gbit/s of snellere netwerken. Wel krijg je WiFi 6, en is de audiochip een respectabele ALC1200A.
Overzicht Headers
Let op, hierbij tellen we alle aansluitmogelijkheden mee die je bij je aanschaf krijgt, dus inclusief extra’s. Denk aan de M.2 kaart van MSI, of de extra Fan en RGB kaartjes van Gigabyte en ASUS.
VRM
Deze TUF is wellicht het beste voorbeeld om mee aan te tonen dat je geen bizarre stroomvoorziening nodig hebt om een “gewoon goed” resultaat te halen. De 12+2 DrMOS power stage setup is niet spannend of sexy vanuit een marketing perspectief, maar het is wel ruim voldoende. Zelfs met 1,35V voor een 5,2 GHz all-core, en dat is vermoedelijk het maximale wat je wil doen voor een echte 24/7 overclock (zo niet al te veel) bleven we dus onder de 60 graden op de VRM. Gemeten met zowel de sensor als een externe sensor ertussen. Kortom: een echt overclock bord is het misschien niet, maar voor een realistische boost heb je alles wat je nodig hebt.
Conclusie
Van de ASUS TUF Gaming Z490-Plus moet je wat concessies verwachten als betaalbaarste ASUS oplossing. Gelukkig zien we die besparing niet te zwaar wegen op de stroomvoorziening, zelfs instap Z490 borden als deze kunnen nu een Intel Core i9 overclocken en dat is echt een compliment. Daarmee voorkomt ASUS discussies over één van de cruciaalste en lastig te begrijpen elementen van een bord, en kan jij je als koper volledig op de andere features richten met de vraag of die voor jou voldoende zijn.
Of die features voldoende zijn? Dat is wel dé vraag. Voor de meeste typische gaming rigs is dit vermoedelijk prima:, 2x M.2, voldoende fan en RGB opties, een goede audio chip, Type-C voor je behuizing en voldoende USB poorten voor je randapparatuur. Maar, het houdt zeker niet over. 6 USB poorten achterop is karig voor een ATX bord, geen dubbele USB 2.0 header intern is echt een overweging als je voor RGB-heavy AIO waterkoelers wilt, en als je snellere LAN headers wilt voor beyond-Gigabit ethernet netwerken heb je ook pech. Op zich geen probleem, maar wel met de kanttekening dat je voor iets meer geld bij de Aorus Z490 Vision G bijvoorbeeld wel een wat betere featureset krijgt.
Maar goed, zo kan je bezig blijven. Als je een “gewoon goed” bord zoekt dat niet té duur is voor je nieuwe overklokbare Intel Core i5, i7 of zelfs i9, en de aansluitingen voldoen, dan heb je hier echt een prima bordje aan.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)