ASUS TUF Gaming K7
De TUF Gaming K7 is ons derde mechanische toetsenbord van Asus en met ca 139 euro een nieuwe uitdager in het middensegment. Mechanisch is wellicht niet helemaal het juiste woord, want deze K7 maakt gebruik van ‘opto-mechanische’ switches. Optische switches dus, met wat mechanische ondersteuning. Iets vergelijkbaars troffen we in de Razer Huntsman aan afgelopen jaar.
Met zijn vraagprijs is het de voordeligste mech in het Asus assortiment, de Claymore en Flare zitten wat hoger net als de nieuwe Scope, wat ook past bij de nieuwe positie van hun TUF sub-brand. Echter is dat ook de prijsklasse van populaire opties van praktisch elk gaming merk en de vraag is dan uiteraard: Kan de K7 daar in mee?
Bouw en features
Wat design betreft doet Asus met hun TUF Gaming K7 geen gekke dingen: grotendeels plastic basis, laag metaal erop, en een frame dat niet veel groter is dan de volledige key layout die erop zit. Wat minimale TUF branding en een ietwat twijfelachtige ‘we’ve got your back brah’ (zonder de brah) terzijde, het is een redelijk strak bordje. De keuze voor grijs in plaats van zwart is in mijn optiek ook dik prima.
Kijken we rondom, dan zien we eigenlijk niets echt opvallends.
Alleen de polssteun heeft nog iets van een print erop om nog een beetje meer op te vallen. Ze hebben gekozen voor een zachte steun, dat voelt ook daadwerkelijk wel lekker, die je vervolgens magnetisch tegen je bord aan zet. Wel lijkt het totaalplaatje met de zachte steun verdacht veel op de Logitech G513 of de Razer Blackwidow, maar dat hoef je niet als negatief op te vatten. Ik merk wel dat die polssteun wat minder dik gevoerd is, en het frame ook wat dunner is, dan o.a. de Razer en Logitech alternatieven. Ook iets waar je weinig van merkt totdat je ze beide hebt, maar toch.
Veel valt er verder niet op te merken, wat mij bij wat kritiek brengt: in deze prijsklasse zijn fysieke media keys wel de standaard. Hier ontbreken ze, en zien we ook geen andere zaken als USB passthrough of iets dergelijks.
Switches en ervaring
Asus lijkt dus volledig in te zetten op de switches en de ervaring die ze geven. Optisch is in de basis een goede keuze: in theorie zijn die extreem duurzaam want ze hebben minder bewegende delen, daarbij zijn ze snel, en de mechanische opbouw eromheen geeft ze verder gewoon de fijne aanslag die je gewend bent van een Cherry bord. In dit geval heb ik de clicky switches, die net als op de Razer Huntsman best lekker aanvoelen. Ze zijn wel nog wat luider dan Cherry MX Blue, dus dit bord is enkel voor mensen die geluid geen probleem vinden, of je moet het linaire alternatief overwegen.
Vergeleken met de Razer Huntsman switches hebben die van de TUF duidelijk wat meer speling. Dat voel je als je aan de knoppen zit, maar niet als je gewoon zit te gamen. Het is dus geen probleem, maar voordat je denkt dat dit exact hetzelfde is als de Huntsman: nee.
Zelfs als Cherry-fan was de overstap naar deze switch echter eenvoudig. De aanslag is goed, de snelheid is goed, anti-ghosting en NKRO ontbreken niet en het bijkomende voordeel van een IP56 rating zodat dit bord (in tegenstelling tot traditionele mechs) wel tegen morsen kan mag niet onderschat worden. De totale aanslag is iets korter, de actuatie iets hoger, maar dat soort dingen merk je in de praktijk eigenlijk niets van tenzij je echt hardnekkig aan ‘die ene ideale switch’ vast wilt houden. De bekende ‘100 miljoen click’ marketing opmerkingen negeer ik standaard, maar de switches staan een aanbeveling zeker niet in de weg.
Software en RGB
Asus maakt inmiddels aardige stappen met hun Armory software waarin je redelijk eenvoudig de gebruikelijke zaken aan kan passen. We zien hardware profielen, macro’s (die je ook zonder software kan opnemen) en wat RGB effecten via Aura Sync. Het is nog geen Corsair iCue wat keyboard setting details betreft, maar hebben we veel meer nodig? Mwah. Het is niet hét argument om dit bord te kopen, maar de software staat de hardware niet in de weg.
Het resultaat met RGB? Not bad!
Conclusie
Vergeleken met de Razer Huntsman (nog wat duurder, vergelijkbare featureset) is de Asus wat goedkoper voor een product wat inhoudelijk best vergelijkbaar is. Ook vergeleken met de Logitech G513 doet de Gaming K7 het goed: grofweg vergelijkbare kwaliteit en featureset tenslotte voor minder geld. Ik vind de switches zelf ook wat fijner, of in elk geval toegankelijker voor zowel Cherry fans als mech-nieuwkomers. Combineer dat met een prima bouwkwaliteit en de TUF K7 maakt een goede start, en het is ook begrijpelijk dat Asus in hun eigen marketing op die twee concurrenten richt.
Ik zie echter ook uitdagingen. Zo stonden de G513 en de Huntsman bijvoorbeeld niet in mijn laatste koopgids voor toetsenborden omdat er veel alternatieven zijn voor scherpere prijzen. En dat gaat ook voor de TUF K7 op. Voor iets minder geld koop je momenteel een wat chiquere Corsair K70 RGB MK.2 of Cooler Master MK750. Twee borden die wel met media keys komen, kwalitatief nog een klein stapje hoger staan, en zeker Corsair’s software is Asus hun Armory pakket nog wel een stapje voor. Kortom: Pittig.
Wat zijn dan de harde argument om toch deze te pakken als je eventuele merk voorkeuren los laat? De IP56 rating tegen morsen is absoluut fijn, want morsen en mechanische borden gaat niet lekker samen, maar ook daar heeft de K7 wel enkele pittige concurrenten. Gigabyte’s eveneens optische K9 is met 109 euro een stuk goedkoper en kan hier kwalitatief prima tegenop, en Corsair’s K68 (Cherry met extra rubber laag, dus niet geheel waterdicht maar kan je wel op morsen) is ook zo’n 30 euro goedkoper en doet hier verder ook niet voor onder. Ben je merk neutraal, dan is de TUF K7 dus eigenlijk gewoon te duur voor wat wordt geboden.
Ik ben tegen de Hollandse trend om elk product op elke vorm van meerprijs af te rekenen, maar we zoeken dan wel iets extra om enthousiast van te worden. En bij gebrek aan die echte innovatie, net zoals bij praktisch elk ander toetsenbord op de markt, stevent ook deze K7 dus af op de ietwat cliché “leuk, maar vooral voor eigen fanbase” conclusie. In dit geval Asus fans, TUF fans, of ieder die al in het Aura Sync ecosysteem heeft geïnvesteerd. Daar valt mee te leven, maar levert in onze optiek niet meer dan de meest bescheiden stamp of approval op.
Wat ik mij in Asus’ positie af zou vragen is of TUF op dit moment wel genoeg slagkracht heeft om jou echt te overtuigen om dit soort ‘premium midrange’ producten te pakken, zeker wanneer ze met ROG al echt een enorm sterk merk in handen hebben en wanneer dit product eigenlijk nauwelijks goedkoper is dan bijvoorbeeld de ROG Scope (159 euro, review soon!). ROG is één van de weinige gaming sub-merken die echt succesvol is gebleken, maar dat vereiste wel veel tijd, een enorm productaanbod, en af en toe wat echte innovatie; stuk voor stuk zaken waar TUF als geheel nog op achterloopt. Ik denk even hardop: Als jij bereid bent 139 euro voor een toetsenbord uit te geven, pak je dan niet liever iets meer centen voor een ROG alternatief? Asus heeft jarenlang gewerkt aan een merk met emotie waarvoor velen (bewezen) graag wat meer over hebben, en snijdt dat ze nu niet een beetje in de vingers met dit bord?
Ik dwaal wellicht een beetje af door mijn dilemma, want de uitvoering van de TUF K7 is gewoon prima. Het is en blijft een fijn toetsenbord om mee te werken of gamen, en als dit bord jou het meest aanspreekt is er geen objectief argument om je tegen te houden en mag je mijn eigen kijk op branding naast je leggen. Antwoord op mijn vraag of dat genoeg is zal de tijd moeten leren, of zal wellicht van Asus zelf afhangen wat ze op de lange termijn met hun TUF branding gaan doen. Hopelijk weten ze door te pakken met TUF en maken ze het een echt alternatief ecosysteem voor wie ROG gewoon te prijzig is. Mocht de focus daar niet liggen zou ik voorstellen dit bord gewoon naar de ROG K7 te rebranden, dan zou het ROG legioen er een een prima instap-ROG alternatief bij om hun #ROGAllTheThings setup compleet mee te krijgen; ook geen slecht streven.
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– TechtestersLive op Twitch
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)