ASUS TUF Gaming B550M-Plus WiFi review
Het juiste moederbord uitzoeken is harstikke lastig. Een paar reviews komen simpelweg neer op “dit is heel slecht, niet kopen” een paar op “dit is amazing! … maar wel duur”, en de absolute massa komt neer op: “het is prima als dit bij jou past.” En met passen bedoelen we dat de aansluitingen voor jou voldoen, iets wat je zelf moet bepalen, en dat de stroomvoorziening een bepaalde CPU en overclock aan kan.
Het zal je niet verbazen dat de TUF Gaming B550M-Plus (WiFi, hij is er ook zonder WiFi toevoeging) in die laatste categorie gaat vallen, de kans is tenslotte klein dat fabrikanten nog moederborden durven uit te sturen die écht niet door een VRM stress heen komen. Vervolgens komt het dan al weer snel aan op merkvoorkeuren, bijvoorbeeld dat jij gewoon liever ASUS koopt. Met die instelling zetten we onze B550 reviews dan ook in, en vragen we ons af: Wanneer past deze TUF Gaming B550M-Plus WiFi bij jou, en wanneer wil je liever meer uitgeven.
B550 in a Nutshell
Een korte samenvatting van de B550 chipset in zijn algemeenheid, dit kan je overslaan als je al andere B550 reviews hebt gelezen. B450 was dé chipset voor PC bouwers die een betaalbaar doch goed moederbord zochten voor hun AMD Ryzen CPU, en X570 dé chipset voor high-end builds waarbij je PCI Express Gen 4 wilde hebben of meer-dan-gebruikelijke featuresets. Denk aan extreem dikke VRMs voor overclocking, multi-Gigabit ethernet, etcetera.
B550 borden vallen daar tussenin. Zo krijg je met B550 moederborden in tegenstelling tot B450 wél ondersteuning voor PCIe Gen 4, maar niet voor even veel devices als X570. B550 krijgt de optie voor één PCIe Gen 4 videokaart. Maar met de dood van SLI en Crossfire lijkt ons dat prima, zeker gezien de positieve keerzijde hiervan is dat een chipset fan niet langer nodig is en de meeste B550 borden dan ook geen fan op het bord hebben zitten. Ook de featuresets, oftewel het aantal aansluitingen en extra opties, de prijs, en de VRM designs zullen er grotendeels tussenin zitten. Uiteraard met wat onvermijdelijke overlap, maar omdat B550 nieuwer is dan X570 zal je zien dat sommige features waar recentelijk wat aandacht voor is geweest zoals snellere LAN headers en WiFi 6, soms makkelijker om B550 te vinden zijn dan op X570.
De belangrijkste reden om B550 te overwegen boven B450 is de ondersteuning in de toekomst. B550 biedt ondersteuning voor de 3000-series Ryzen CPUs, maar ook voor de aankomende Zen 3 CPUs, vermoedelijk later dit jaar als we de geruchten mogen geloven. Er is nog de nodige onduidelijkheid over Zen 3 en oudere chipsets, maar de ondersteuning van B550 is voor die serie al toegezegd. B550 verliest echter support voor oudere 1000- en 2000-series Ryzen CPUs, en op 3000-serie APUs zoals de 3200G en 3400G gezien die feitelijk op 2000-series gebaseerd zijn. Dat klinkt jammer, maar gezien de prijzen van B550 borden en CPUs zoals de Ryzen 5 3600 vinden we oudere Ryzen CPUs eigenlijk zo interessant niet meer.
De vraag in hoeverre X570 een extra investering waard is is relatief makkelijk te beantwoorden: je wilt ‘meer’. Meer dingen die de aankomende B550 borden niet gaan bieden. Vooralsnog lijken zaken zoals fysieke knoppen voor testbench gebruik bijvoorbeeld nog niet op B550 borden te zitten. Als je wilt overclocken heb je overigens niet per sé X570 nodig, menig B550 bord bied vergelijkbare functionaliteit.
ASUS TUF Gaming B550M-Plus WiFi
De goedkoopste van de drie ASUS borden is de TUF Gaming B550M-Plus WiFi, een bord waar overigens ook een iets goedkopere variant van is zonder WiFi, daar zal je normaliter zo’n 20 euro op kunnen besparen.
Visueel is het een aardig bordje, maar zeker geen ROG Strix bord uiteraard. Wel redelijk neutraal met slechts een klein geel-brons detail, maar toch vooral prima te combineren; gekke kleurstellingen behoren tot het verleden.
Hoewel de exacte prijs niet bekend is is het aannemelijk dat de TUF Gaming één van de goedkoopste borden in onze huidige lijst is. Dat zie je uiteraard ook terug in het aantal aansluitingen, waar hij op geen enkel plekje echt hoog in de lijst staat. Maar dat is ook niet erg, want de vraag is: voldoet dit? Voor menig PC zullen 2 M.2 sloten, 4 fan headers, 2 RGB headers en één aRGB header voldoen. Wat je vooral moet missen en bij o.a. MSI wel aanwezig is is een type-C header, mocht je een case overwegen met USB Type-C erop. Ook is het aantal SATA poorten iets beperkter, maar wie heeft nog meer dan 4 SATA devices tegenwoordig.
Wel apart is dat ASUS kiest om het tweede M.2 slot van een heatsink te voorzien, niet het bovenste (Gen4) slot. Nu komen alle huidige Gen4 SSDs met een heatsink, maar toch apart.
Belangrijker vindt ik dat de audio chip wel gewoon goed is, ook gamers zullen daar echt om geven. Om nog een stap verder te gaan heeft ASUS nu ook een nieuwe feature die wel echt interessant is: AI Mic. Deze software toevoeging brengt je in staat om achtergrondgeluiden uit je microfoon opname te filteren. Hier komt op zeer korte termijn (deze maand) een video van ons over met alle details, maar de eerste ervaringen zijn veelbelovend. Mocht je met kinderen thuis zitten te conferencen bijvoorbeeld?
Tevens fijn dat in tegenstelling tot de MSI borden, ASUS wel voor 8 USB poorten achterop kiest. Ook zit er 2,5 Gigabit LAN op, geen zekerheidje nog tegenwoordig, en je kan de bios flashen zonder CPU te plaatsen: heel fijn als je dit bord rond de Zen3 lancering overweegt.
Overzicht Headers
Let op, hierbij tellen we alle aansluitmogelijkheden mee die je bij je aanschaf krijgt, dus inclusief extra’s. Denk aan de M.2 kaart van MSI, of de extra Fan en RGB kaartjes van Gigabyte en ASUS.
Stroomvoorziening
De stroomvoorziening van ASUS valt ook in de “het voldoet” categorie. 8 DrMos 50A power stages is op zich aardig, het is ongeveer wat je van een mid-range Z390 moederbord mocht verwachten, maar we moeten opmerken dat de VRMs van de Mortar een paar graden kouder blijven. Deels door de iets betere power stages, deels door de grotere heatsink.
Niet dat er iets mis is met deze opstelling, zelfs een Ryzen 9 3900X met PBO komt nauwelijks voorbij de 70 graden en veel meer rek zit er niet in zo’n Ryzen 9. Een Ryzen 9 3950X, zeker met OC, lijkt mij iets te hoog gegrepen, maar wie koopt dit bord voor zo’n CPU? Zen3 zal nog efficienter zijn dan de huidige generatie, dus of je vandaag de dag een Ryzen 5, Ryzen 7 koopt, of zelfs een 3900X, of een Zen3 tegenhanger ergens volgend jaar, dit voldoet wel.
Conclusie
En zo komen we weer tot de zin uit de introductie: als dit wat features betreft biedt wat jij wil heb je hier voldoende aan. Een beetje slaapverwekkend om weer te horen over een moederbord, maar dat is dus de realiteit van menig (niet-slechte) uitvoering. Voor een typische gaming rig met één of twee NVMe SSD’s, een stevige videokaart, een Ryzen 5, 7 of 3900X, plus wat RGB tierelantijntjes en een berg USB apparatuur heb je gewoon niet meer nodig, en dat is echt zo’n beetje het beste compliment wat een mid-range moederbord kan verdienen. Wil je meer? Dat kan, dat kost je ook meer. Spannend? Nee. Moet dat per sé? Nee.
ASUS doet er zoals altijd wel iets bovenop, zo hebben ze nog altijd de wat beter werkende software en nu AI Mic als extratje tegen geluidsoverlast om je heen, zaken die een paar graden verlies op VRM temps prima compenseren zolang ze ver, ver weg van problematische zones blijven. Maar ik vermoed dat je toch al lang en breed had besloten wel of geen ASUS te kopen. Liefhebbers van het merk kunnen in elk geval rustig slapen, want op bios en software vlak hebben ze nog altijd argumenten in huis, wat een geruststelling is wanneer je straks ziet dat er wellicht wat alternatieven zijn met even veel (of meer) aansluitingen voor hetzelfde geld. Het is nu eenmaal een feit dat jouw user experience vaak belangrijker is dan een nóg dikkere VRM, dus ik zie zelf ook liever dat fabrikanten meer tijd in die software stoppen dan alleen maar duurdere componenten op een bord plakken. Ik hoop dat meer fabrikanten ASUS op dat vlak het vuur aan de schenen gaat leggen, concurrentie is tenslotte gezond, maar vooralsnog is dit (al jaren) de realiteit.
Twijfel je tussen deze en de iets duurdere Strix-F, ga gemakshalve uit van een paar tientjes verschil, let dan vooral op het aantal fan headers (6 om 4) en de iets dikkere VRM. Meer is niet per sé noodzakelijk, maar als je een Ryzen 9 (zeker een 3950X) echt wilt kietelen kan die iets dikkere uitvoering geen kwaad. Let op, dat is dan wel een ATX bord.
Update: Inmiddels begrijpen we dat dit bord ca 170 euro moet kosten, en de Strix B550-F 200. Die laatste zou onze voorkeur hebben voor dat soort verschillen, maar nogmaals, is ook niet Stri(x)t noodzakelijk.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)