ASUS ROG Swift Pro PG248QP Review
Het lijkt soms alsof elke nieuwe high-end monitor een OLED monitor is, maar de ASUS ROG Swift Pro PG248QP gaat een compleet andere kant op. Dit is een 24” monitor (ja ze bestaan nog) met een weinig imposante resolutie van 1920×1080 pixels, maar met een enorm opvallende feature: een 540Hz refresh rate. Dat maakt deze monitor in theorie de snelste monitor van dit moment. Maar is het ook wat?
ASUS ROG Swift Pro PG248QP Pluspunten
Laten we het niet onnodig spannend maken: ja, de PG248QP is echt wat. We hebben tal van snelle monitoren staan, inclusief 240Hz OLED modellen en 360Hz modellen, maar de PG248QP heeft een indrukwekkende moving image clarity. Als je echt snelle bewegingen op het beeld zet dan zie je side-by-side dat deze monitor die beelden gewoon net wat scherper weet te houden. Combineer dat met een extreem lage input lag en gewoon uitstekende responsetijden en zo pakt hij terecht de kroon van de snelste gaming monitor van dit moment. Klinkt simpel, maar zo simpel is het nu eenmaal.
ASUS heeft er ook weer wat moois omheen gebouwd. De voet is stevig en super tof met zijn verstelbaarheid, zo kan je hem open of dicht zetten afhankelijk van je voorkeur en hoe jij graag je toetsenbord positioneert. Vooral voor de fanatieke esporter een fijn pluspunt en ik vermoed dat de Esports “Pro” zoals de naam doet vermoeden ook de doelgroep is . Daarbij zitten nog wat handige extras zoals de cameramount bovenop, een enorm fijne OSD en software om de OSD aan te sturen, tal van game enhancers in de OSD, native G-Sync en ook de ULMB modus is goed. De meeste monitoren bieden geen tot een matige black frame insertion feature, hier is hij daadwerkelijk bruikbaar. Het blijft niet mijn ding, maar de meningen zijn hier nu eenmaal over verdeeld.
Opvallend is ook dat het helemaal geen onaangenaam TN paneel is. TN staat bekend om matige kleuren en kijkhoeken, maar dat valt echt enorm mee. Gamen is natuurlijk de primaire bedoeling met dit ding, maar paneeltechnisch is dit echt geen scherm dat alles opgeeft om maar extra snel te zijn. Gewoon wat werk doen, of zelfs een fototje editen, is prima te doen met de kalibratie direct uit de doos: die is meer dan redelijk. En de kijkhoeken komen meer overeen met een instap IPS paneel dan een traditioneel TN paneel.
ASUS ROG Swift Pro PG248QP Minpunten
Doen we gewoon wat langer ons werk op de PG248QP dan merken we meteen dat het formaat en vooral de resolutie echt wel wat ouderwets aanvoelen. 1080p houdt gewoon niet over als het op netto werkruimte aan komt en het voelt echt als behelpen vergeleken met een moderne 1440p monitor, en het voelt bijna antiek vergeleken met een 4K monitor. Je kan weliswaar prima een indicenteel fototje bewerken, maar als je meer dan incidenteel dat soort dingen wil doen kan je voor hetzelfde geld beter naar een 1440p model kijken waarbij de extra pixels echt enorm veel winst geven. De term “ouderwets” gaat ook een beetje op voor het 24” formaat, maar met deze resolutie heeft een groter scherm ook niet veel zin dus daar gaan we verder niet over vallen.
De combinatie van 24” en 1080p heeft echter ook zijn impact op het gamen zelf, want zodra je meer immersie style games gaat spelen dan voelt het ook gewoon wat ouderwets. Tal van moderne AAA games profiteren nu eenmaal van een groter scherm en tal van games profiteren van meer scherpte dan 1080p weet te bieden. Een PG27AQDM (27”, 1440p, 240Hz, OLED) kost iets minder, maar oogt in games zoals Cyberpunk 2077, Horizon, Starfield, et cetera een stuk imposanter.. Je betaalt een duidelijke prijs voor de extra snelheid in de aller snelste games, en dat is een iets minder indrukwekkende ervaring in langzamere games.
DisplayPort, 2x HDMI, een USB hub en een 3.5mm header: prima
En dan is er natuurlijk de prijs. ROG monitoren zijn niet goedkoop en hoewel dat soms wel begrijpelijk is, vaak zijn ze net wat beter of completer dan de rest, of gebruiken ze panelen die niemand anders nog toegang tot heeft, het doet allemaal niets af aan het feit dat je voor deze monitor 1000 euro kwijt bent en dat je voor minder geld dus ook zo’n 27” 1440p 240Hz OLED kan halen, ook van ASUS ROG zelf. 32” 4K 240Hz OLEDs zitten ook in de buurt van dit paneel, een PG27AQN (1440p, 360Hz) kost ook niet veel meer als je liever geen OLED wilt. Kortom, je hebt keuze zat en de PG248QP moet het echt hebben van dat laatste stukje extra snelheid.
ASUS ROG Swift Pro PG248QP Conclusie
Alles bij elkaar maakt de PG248QP één van de meest recht-toe-recht-aan monitoren om te reviewen. Er is één duidelijke reden om hem te kopen en er zijn verschillende redenen om dat niet te doen. De doelstelling is duidelijk: snelheid in esports titles boven alles. Je betaalt een forse prijs voor de PG248QP. Zowel in keiharde centen, als in je all-round ervaring en in je ervaring met games die zich op immersie in plaats van esports richten. Daar krijg je de snelste bewegende beeldervaring van dit moment voor terug, dus als dat alles is waar je om geeft valt daar wat voor te zeggen, maar het maakt dit wel een echte niche monitor voor een doelgroep die alles wil opgeven voor dat kleine stukje voordeel in je multiplayer games.
En het is echt maar een klein beetje als je ziet hoe goed een PG27AQDM bijvoorbeeld al is, een monitor die voor iets minder maar marginaal minder snel is, maar in alle andere situaties een betere beeldervaring weet te bieden. Of de PG27AQN: marginaal trager in je shooters, vele malen beter in alle andere taken en applicaties. Maar, als je vooral die snelheid zoekt: voor een TN paneel weet ASUS echt een prima ervaring te leveren, de bouw en featureset er om heen passen er uitstekend bij, en de voet komt lekker uit als jij jouw toetsenbord ook als een echte sweatlord scheef op je bureau hebt hangen.
Kortom, voor de meeste mensen en zelfs extreem fanatieke gamers zijn er alternatieven die een betere balans bieden. De PG248QP is daar voor iedereen voor wie elke milliseconde telt en elke kill het verschil kan maken tussen centen winnen of centen verliezen. Super niche dus, maar dat nemen we een product niet kwalijk zolang die niche dan ook echt goed wordt bediend. En dat is hier gewoon het geval. Editor’s Choice voor zij die alles ondergeschikt vinden aan de snelheid en niet wakker liggen van een eurotje of 1000 en zeer waarschijnlijk wederom een eurotje of 1000 over een jaar of twee zodra de overtreffende trap weer uitkomt.
Meer Techtesters? Je vindt ons op:
– Techtesters YouTube
– Techtesters Patreon
– Techtesters op Instagram
– Nada op Twitter
– Stephan op Twitter
Onze productlinks (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.