ASUS ROG Swift PG43UQ Review
Wilde je een 4K scherm met een 144Hz refreshrate, dan liep je tot dusver tegen de beperkingen van de huidige DisplayPort aan. Dankzij Display Stream Compression (DSC) is het nu echter mogelijk om 4K en 144Hz wel te combineren zonder kwaliteitverlies, en ASUS heeft nu de eerste paar schermen met deze tech uitgebracht. De forse 43” ROG Swift PG43UQ is niet alleen om die reden interessant om eens te bekijken, maar het is ook nog eens één van de weinige DisplayHDR 1000 monitoren op de markt. Oftewel de helderheid moet écht knallen.
In de onderstaande video bespreekt Nada deze monitor. Geen tijd of zin om een video te kijken, scroll verder voor de Nederlanstalige samenvatting.
Samenvatting
Wil je alle details weten kijk dan de video, hier vatten we alleen de punten samen die je écht moet weten.
Het belangrijkste dat je moet weten, of eigenlijk zelf moet bedenken wat je er van vindt, is het feit dat 43” best groot is. Inkoppertje, maar onderschat het niet op je bureau. Zoek je een scherm waar je op armlengte vanaf gaat zitten, dan is de kans groot dat geen enkel 43”scherm echt geschikt is. Deze maat is in mijn optiek vooral bedoeld voor iemand die achterover zit, of in elk geval een PC en Console combineert. Op een paar meter naar een 27” of 32” monitor kijken is tenslotte ook geen pretje. Het enige wat ik persoonlijk denk dat ASUS wel had kunnen doen om gebruikers van iets-dichtbij beter te voorzien is een curve toevoegen, al lijken de meningen daarover verdeeld.
In de veronderstelling dat je graag zo’n groot scherm zoekt voor meerdere doeleinden gaan we verder. Bouwkwaliteit is dik prima, de metalen stand is uitstekend, je hebt alleen wat tilt en dus geen swivel of hoogte verstelbaarheid. Wat je wel krijgt is een VESA mount. Wil je iets heel dicht tegen de muur plaatsen, hou er dan rekening mee dat dit een wat dikker scherm is dan je moderne luxe TV.
Het ROG Lampje zien we ook weer. Leuk extratje, maar niet veel meer dan dat:
Dit scherm focust op twee pilaren van een dikke game ervaring: snelheid en HDR. Wat snelheid betreft worden we hier niet heel warm of koud van, 144Hz op 4K klinkt fantastisch, maar de hardware die je nodig hebt om de dikste games op hogere framerates te draaien op 4K bestaat simpelweg nog niet (en zal ook volgend jaar nog prijzig zijn). Zelfs met een 2080 Ti ben je blij met 60 FPS in de grootste titels. Met lichtere hardware en lichtere games kom je natuurlijk een stuk verder, dus het is maar net wat jij graag speelt. Wel echt positief is dat je zowel met AMD als Nvidia hardware variable refresh rate hebt (vanaf 48 FPS), dus zolang je jouw games en settings in de buurt van de 50-55 FPS weet te houden heb je wel een soepele ervaring.
Black Ops 4 speelt lekker, maar niet zó lekker als op een kleiner, sneller scherm.
Maar zelfs op dat moment is het nog verre van het snelste scherm op de markt. Dit soort grote VA panelen kwamen nimmer in de buurt van de mainstream 1440p/144Hz (of 165Hz) IPS, VA of TN alternatieven en hetzelfde gaat op voor deze. Zelfs in de optimale overdrive settings is er nog wel wat motion blur subjectief al zichtbaar, en helemaal als we een 1000 fps recording maken. Is het problematisch? Tenzij jij echt snellere schermen gewend bent niet, en zelfs de nodige potjes Black Ops 4 kwamen prima tot hun recht, al blijft het lastig om op zo’n groot scherm van dichtbij alles in de gaten te houden.
Waar dit scherm wel echt tot zijn recht komt is de helderheid en de resulterende HDR weergave, want op dat vlak zijn er weinig concurrenten. De achtergrondverlichting van dit scherm is echt extreem, met bijna 900 nits buiten de HDR modus. Daarmee slaat hij een enorm gat met zijn budget broer, de XG438Q, en praktisch elke andere monitor op de markt. De HDR weergave mist wat verfijning omdat zwart niet geheel zwart is zoals bij OLED of FALD monitoren, maar “knal er gewoon meer licht uit” is een prima manier om HDR duidelijk overtuigender te maken. Alleen de (duurdere) PG35VQ en PA32UCX doen het wat dat betreft beter.
Immersion games, zeker met HDR, denk aan God of War, Shadow of the Tomb Raider, de hele Ubisoft line-up, komen wel erg lekker tot hun recht.
Fabriekskalibratie is verder best prima, resultaten in de video overigens, niets uitzonderlijk (muv de helderheid), maar alles van de kleuren tot de uniformiteit zijn gewoon redelijk in orde. Niets weerhoudt je ervan om ook buiten games wat creatieve uitdagingen aan te gaan in elk geval. En ook ASUS hun inmiddels toch uitstekende OSD dient zich prima voor gaming en non-gaming: veel opties, prima controle met joystickje achterop of de bijgehorende software suite.
Specificaties
Conclusie
De ROG Swift PG43UQ is een aparte. Groot, extreem veel helderheid, redelijk rap. Of vooral groot en helder eigenlijk, want hoewel de DSC tech interessant is zullen we nog even weg zijn van de hardware om echt 4K-144Hz te knallen, vooral in die grote AA titels die hier juist zo profiteren van de lekkere HDR weergave. Dat en voor échte snelheid heb je gewoon kleinere, snellere monitoren, dus je koopt dit toch vooral voor de immersie games die meer profiteren van helderheid en knallende kleuren, en waar razendsnelle flicks niet relevant zijn.
Zoek je zo’n ervaring, omdat je graag op een afstandje zit, of omdat je een bizar dikke setup hebt met een lekker groot tweede scherm ernaast voor een beetje PC plus Console gamen, dan is dit best een leuk ding: stevig, goede OSD opties, softare controlled OSD, VESA optie, mee dan prima fabrieksinstelling. Goedkoop niet, maar de meerprijs boven bestaande 43” alternatieven wel waard.
De enige vraag is of je voor dit geld geen 55” OLED wilt kopen (of de aanstaande 48” OLED). ASUS heeft wel gelijk in hun marketing met dit scherm dat veel TV’s serieuze input lag hebben waarmee gamen echt een stuk minder fijn is, maar de high-end LG’s OLED hebben dat niet, plus hebben betere zwartwaardes voor meer contrast, en kosten pakweg hetzelfde. Dus hoewel er geen directe concurrentie is uit de monitor hoek zijn de betere TV’s serieuze alternatieven. Aan de andere kant, ASUS zet iets neer wat 43” is, een maat waar je geen OLED gaat vinden, plus pakt twee zorgen met OLED goed aan: de PG43UQ heeft geen burn-in issues en een matte afwerking wat in een ruimte met veel lichtinval (zeker zonlicht) echt een voordeel is.
Zo komen we er op uit dat dit nog geen echt ultiem scherm is, daarvoor willen we hem nog sneller zien en een FALD Backlight (in de wetenschap dat hij dan minimaal 3K gaat kosten…) maar in deze prijsklasse is het een scherm zijn specifieke doelgroep op zoek naar een forse unit met daadwerkelijk lekkere HDR toch goed bedient:
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)