ASUS ROG Swift PG35VQ Review


35”, 3440x1440p, 200Hz, Full Array Local Dimming backlight, HDR1000 certified, G-Sync Ultimate, en een prijskaartje van 2500 euro. Op papier is er geen scherm zoals deze PG35VQ, maar hoe bevalt dat in de praktijk? Dat vertellen we je in deze onderstaande video:


Samenvatting


Antwoord op die vraag is eenvoudig: echt enorm goed. Zoals ik al zei, er is geen scherm zoals deze en zodra je er mee gaat werken heb je dat ook goed door. Veel gaming monitoren doen HDR op een ‘ok, leuk’ manier, maar dankzij zijn lokale dimming is de HDR ervaring hier gewoon heel erg goed. Dat klinkt niet als een argument om een dure monitor te kopen, dat klopt, maar vergeet niet dat praktisch elke andere monitor gewoon niet in de buurt komt van de enorm hoge piek helderheid van boven de 1100 nits, noch in de buurt van het contrast dankzij de local dimming, en dan zijn de kleuren ook nog eens zeer goed. FALD monitoren zoals deze, die de achtergrond simpelweg dimmen op plekken waar iets donkers wordt weergegeven, is overigens geen OLED vervanger wat puur contrast betreft, maar in tegenstelling tot OLED schermen voor monitoren is de PG35VQ wel in staat om snel te werken, en dat is voor fanatieke gamers belangrijker.

Speel je HDR games, dan is dit echt een klasse apart en is de PG35VQ samen met de PG27UQ eigenlijk het enige voorbeeld van hoe HDR games moeten zijn: degelijke HDR1000, G-Sync Ultimate HDR, beide mooie naampjes voor wat feitelijk gewoon één van de zeldzame echt goede HDR presentaties is in een gaming monitor. Speel je andere immersion games, dan nog is de PG35VQ nog snel, en is het hoge contrast alsnog een extra toevoeging. Desondanks moet je je afvragen in hoeverre je game ervaring dan nog echt anders is met ‘slechts’ een 120 Hz Ultrawide die je onder de 1000 euro kan vinden, of in hoeverre het ‘3x beter’ is zoals de prijs doet vermoeden. Eerlijk is eerlijk, als je redelijk met je geld om wilt gaan is de PG35VQ upgrade dan heel lastig te verdedigen.


Laat er dus geen misverstand over bestaan dat dit een echt early adopter scherm is. Je koopt dit om de nieuwste technologie in huis te hebben, om te zien wat de massa over een paar jaar allemaal zal ervaren, en daar betaal je flink voor. Vermoedelijk iets te veel volgens de redenering van de meeste gamers, maar ik weet dat er ook genoeg zijn die dit soort bedragen zonder knipperen kunnen missen.

Begrijp me ook niet verkeerd, de meerwaarde van de stap voorwaarts die dit paneel maakt is er duidelijk. Naast FALD backlight maken we ook de stap naar 200 Hz wat wederom een technische sprong is. Dat we nog geen DisplayPort 2.0 hebben en we dus feitelijk constant moeten kiezen tussen twee van de drie core features (HDR, 200Hz, Volledige kleurdiepte) moet je maar op de koop toenemen, net als dat ook met 512 zones voor backlight dimming het halo effect in sommige beelden nog onvermijdelijk is. Resultaat: in sommige games zet je FALD liever uit, voor anderen moet je via Nvidia Control Panel even je snelheid of kleurdiepte aanpassen naar eigen smaak. Is het ideaal? Nee, maar als dit mijn scherm zou zijn zou ik die paar tellen voor de instellingen er graag voor over hebben.

Goed, hij is knap, maar hoe zit het met de basis? Fysiek doet elk ROG scherm eigenlijk aan die verwachting. Asus krijgt geen credits voor originaliteit, de PG35VQ wijkt niet af van de lijnen die ze al jaren voeren, maar dat vind ik ook niet erg. Fysiek behoren ze tot de stevigste op de markt, met een enorm stevige poot en al het plastic is lekker dik. Indien gewenst hang je hem aan een VESA adapter, zorg alleen dat je arm sterk genoeg is want de PG35VQ weegt een klein vermogen. De extra RGB elementen zullen niet voor iedereen interessant zijn, maar het geeft ROG monitoren wel even wat extra. Zo zit er een RGB logo achterop, een ROG logotje bovenop de poot, en de bekende projectie naar beneden waar je eventueel met wat handigheid je eigen logo van zou kunnen maken. Eén ding is echter zeker: Fysiek behoort dit echt tot de betere schermen.


Ook niet nieuw, maar dik prima, is Asus hun bekende joystick plus wat extra knoppen combinatie om de scherm instellingen te beheren. Ook dit is al jaren hetzelfde, en ook dit vind ik geen bezwaar: hun on-screen display (OSD) werkt namelijk gewoon erg goed en schakel je over naar de verder prima AOC Ultrawide dan krijg je echt kriebels van een so-so OSD, zeker als je er regelmatig in moet zijn zoals hier het geval is. We zien ook weer de bekende on-screen crosshair opties wat in sommige games enorm fijn is, maar ik vraag mij wel af waarom de PG35VQ niet de optie heeft om het scherm volledig via software aan te sturen. Ook Asus heeft die kennis in huis en in andere schermen toegepast, maar die ontbreekt hier. Een onnodig minpuntje.

De testresultaten zijn verder gewoon uitstekend, de meeste instellingen maken dit scherm prima capabel om er ook creatieve taken op te doen en veel meer dan dat zou een realistische gebruiker er ook niet mee doen; prima dus. Contrast is fenomenaal, afstelling wat kleur en grijs betreft is dik prima, kleurtemp, gamma zijn ook prima, en enkel de uniformiteit val op als wat gewoontjes gezien dit bij VA panelen eigenlijk altijd wat tegen valt. In de praktijk merk je daar weinig van in tegenstelling tot backlight bleed, iets wat hier gelukkig niet aanwezig is, net als dat je weinig van de goede doch niet uitzonderlijke kijkhoeken merkt zolang je maar heel grofweg midden voor het scherm zit.



Conclusie


Ik zou nog wel even door kunnen gaan met wat kleine voor- en nadelen afwegen, maar dan komen we elke keer bij dezelfde conclusie terug dat de PG35VQ een constant getouwtrek is tussen echt unieke features aan de ene kant, en de prijs en duidelijke kanttekeningen aan de ander. Enerzijds valt er dusgewoon genoeg aan te merken aan de PG35VQ en moeten we duidelijk maken dat de echt ultieme ultrawide gaming monitor simpelweg nog niet bestaat. Misschien dat 144Hz OLED panelen, Mini-LED opties, of een 2048 FALD zone variant op de PG35VQ met DisplayPort 2.0 mogelijk beter zijn, maar die drie lijken nog enkele jaren in de toekomst te liggen en zijn voorlopig geen valide alternatief.

En tegelijkertijd is er dus geen alternatief voor wat dit scherm wel kan. De PG35VQ doet dingen die typische gaming ultrawides simpelweg niet kunnen. De PG35VQ kan nog net wat sneller, doet HDR echt uitstekend, en voegt ook nog eens wat extra contrast toe aan andere games die ervan kunnen profiteren. En dat allemaal in een stevig, aantrekkelijk totaalpakketje.

Als je een redelijke koop zoekt, kijk dan elders. Als je vies bent van wat instellingen tunen, kijk dan elders. Als je mij vraagt wat de dikste (en objectief uitstekend getestte) gaming ultrawide van dit moment is, of zeg maar gerust immersion gaming monitor van dit moment, dan is dat gewoon de ROG PG35VQ. Dit is een voorbeeld waar een fabrikant iets laat zien wat verder gewoon niemand heeft en waar je echt heel enthousiast van kan worden, dat daar een enorm stevige prijs aan hangt valt dan te vergeven, dat is de prijs die je betaalt als je niet wilt wachten voordat al deze mooie specs mainstream worden.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.