ASUS ROG Swift PG32UQX Review


Wanneer ASUS met een nieuw topmodel gaming monitor aan komt zetten is het altijd even spannend. Zo waren de PG35VQ en de PG27UQ echt indrukwekkend en een mooie showcase van hoe gaming monitoren voor de massa zich in de toekomst zullen ontwikkelen. Ook de ProArt monitoren met Mini LED backlight maakten indruk. OLED wordt vaak geroemd als de beste HDR ervaring, maar de hoeveelheid licht die die modellen eruit wisten te knallen was gewoon bizar.

Het was dan ook wachten op de eerste gaming monitor die een dergelijk Mini LED backlight zou inzetten. En die is er inmiddels: de ASUS ROG Swift PG32UQX. 4K, IPS, Mini LED, en dan nu met een 144Hz refresh rate. Nog altijd geen info over prijs en beschikbaarheid, maar ga er maar vanuit dat als je moet vragen wat hij kost je hem niet kan betalen.

Bekijk hier onze video, of scroll verder voor een Nederlandse samenvatting.


Het exterieur is herkenbaar ROG, stevig game-y dus. Opvallende voet, RGB achterop, aggressieve lijntjes, we kennen het wel. De bouwkwaliteit en afwerking is echter uitstekend, hij staat als een huis.




Omdat een topmodel altijd vergezeld moet gaan met wat opvallende extra’s krijg je een klein OLED paneeltje voorop die animaties weergeeft, CPU of GPU temps weergeeft, of je eigen logo toont bijvoorbeeld. Noodzakelijk? Niet echt, maar wel leuk.


OSD controle verloopt dit keer niet via een joystick, maar via een dial onderop. Dat is wat makkelijker te bereiken als je meerdere monitoren hebt, maar tegelijkertijd ook even wennen. ASUS hun OSD is as usual gewoon uitstekend: veel modi, veel extras voor gamers, en hij werkt ook snel. Dat laatste is opvallend fijn als je ook schermen kent waarbij het OSD altijd een paar tellen achter jouw acties aan loopt.



Voor aansluitingen moet je het doen met een enkele DisplayPort en drie HDMI 2.0 ports. Geen HDMI 2.1, dus geen 4K/120 op je PS5, maar dit komt kennelijk door de G-Sync scaler die vereist is om dit Mini LED paneel goed aan te sturen. De PG32UQ, de lite-broer met HDMI 2.1, heeft bijvoorbeeld geen Mini LED aan bood. Dit is dus primair een PC gaming monitor, al is er ook weinig mis met 4K/60 op een console natuurlijk.

Maar waar gaat het echt om met dit scherm? De HDR ervaring. Dankzij een Mini LED backlight haalt dit scherm meer dan 1600 nits peaks, dat is meer dan twee keer zo veel als de meest heldere monitoren van voorheen, en een typische gaming monitor komt geregeld niet verder dan 400. En het zijn niet alleen flashes van licht, hij kan grote vlakken enorm helder houden tot het punt dat je echt met je ogen moet knijpen. Dat moet je natuurlijk niet bewust opzoeken, maar als je een HDR game gaat spelen met een zonsopkomst dan ziet dat er ineens echt fenomenaal uit.


Onze camera’s zijn simpelweg niet in staat om de HDR van dit scherm goed op te vangen.




Aan de andere kant is het ook een indrukwekkend scherm. Met local dimming is zwart aardig zwart. Niet helemaal OLED zwart, maar “close enough” en indrukwekkender dan de meeste standaard monitoren is het zeker. Het contrast komt zo op ca 4000:1, dat is meer dan een gemiddeld VA paneel, maar dan met de voordelen van IPS. En dat is in SDR modus, in HDR is het nog vele malen hoger:



Ook op gebied van kleur is het een beest. Breed kleurbereik, prima fabriekscalibratie. Als je echt nauwkeurig wilt werken is calibreren altijd een vereiste, maar direct uit de doos toont hij een prima resultaat.



Mini LED, zelfs met 1152 zones zoals hier het geval, is echter niet foutloos. Zo zien we alsnog wat blooming of haloing als je kleine heldere objecten op een donkere achtergrond hebt. Dit scherm is een flinke stap vooruit als we terugkijken naar de PG35VQ, maar we hebben het eindstation nog niet bereikt.

Maar hoe is het nu om gewoon te gamen of content te kijken? Wat daar gaat het ECHT om. En dat is, zonder dollen, gewoon verdomd cool. Mooie kleuren komen in games natuurlijk ook goed tot hun recht, HDR is top, contrast is top, de bewegingen voelen vloeiend, en het is in elk opzicht een “next gen” ervaring. Heel vaak komt het niet voor dat we zitten te gamen en denken “wow, dit ziet er echt heel tof uit”. Nu zien wij keer op keer de nieuwste snufjes, dus vraag je eens af hoe jij hier naar gaat kijken als jouw huidige scherm 5 of meer jaar oud is.


Met onze nieuwe test setup kunnen we ook naar latency kijken, het geheel van de input lag en de pixel response time. Niet geheel onverwacht introduceert een complexer paneel om aan te sturen een klein beetje meer vertraging dan een puur op snelheid gericht scherm. Niet dat een 32” 4K monitor ooit esports fanaten ging overtuigen, maar bij deze de bevestiging. Overigens is dit nog altijd sneller dan bijvoorbeeld een LG OLED TV (in game mode), dus als ervaring is het gewoon prima, maar het is duidelijk niet het primaire doel.




Conclusie


Het is nog onduidelijk wanneer dit scherm naar Nederland komt en wat hij gaat kosten. En dan nog kan je je afvragen in hoeverre dit een consumentenproduct is of een technology showcase voor de toekomst. De ProArt Mini LED panelen gaan al voor 3000 euro over de toonbank, dus gamers met een beperkt budget hoeven nog niet warm te gaan lopen hoe tof dit scherm ook is.

Maar hoe je dit scherm ook wilt zien, hij biedt objectief echt een fantastische ervaring en één die ruim voorbij gaat aan wat de rest van de markt momenteel te bieden heeft en dat is vermoedelijk waar early adopters ook naar zullen kijken. Dit is een scherm dat objectief uitstekend presteert en de grenzen verlegd van hoe een HDR ervaring eruit hoort te zien (zeggen we zelfs als OLED bezitters). De hoge prijs en wat resterende verbeterpuntjes, zoals nog wat blooming en de afwezigheid van HDMI 2.1, zullen early adopters ook niet onbekend mee zijn. Als je niet weet wat je met je geld aan moet en je zoekt de meest indrukwekkende game ervaring die je momenteel kan kopen is de PG32UQX echt een prachtige unit. En als jij dat niet bent dan zou ik alsnog aanraden dit scherm een keer in de echte wereld op te zoeken om te zien wat wij over enkele jaren (ooit) als normaal zullen gaan ervaren op gebied van gaming monitoren.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.