ASUS ROG Strix Z490-I Gaming
Drie moederborden strijden om de titel voor het beste ITX Z490 bord voor enthousiastelingen: de MSI Z490i Unify, de Gigabyte Z490I Aorus Ultra, en de ASUS ROG Strix Z490-I. Het zijn het soort bordjes waar je naar kijkt voor je chique ultra-compacte (game) PC waar je wel hoge eisen aan stelt, en van verwacht dat je een Intel Core i9-10900K kan overclocken. Zodra de MSI hier binnenkomt doen we een mini round-up, maar voor nu kijken we alvast naar wat het ASUS bord te bieden heeft.
Je mag ongeveer 310 euro reserveren voor dit bord. Een paar tientjes meer dan zijn concurrenten.
Benieuwd hoe de nieuwe Core i9 10900K het doet tegen de Ryzen 9 3900X in Gaming? Check dan deze video:
Techtesters en Z490 moederborden
Voor onze Z490 moederborden nemen we een praktische aanpak: we willen niet kijken naar welke marketing kreten beter in de markt liggen (vooral op VRM gebied lijkt het 2020 motto “doe maar extra-overkill, dan ben je beter”), maar naar wat is nu écht belangrijk is als je een moederbord overweegt. Dat wil zeggen dat een moederbord wél een goede stroomvoorziening moet hebben om de high-end CPUs aan te kunnen, en bij voorkeur te overclocken. Gelukkig lijkt dat in de praktijk geen probleem te zijn, met slechts een enkele negatieve uitschieter in een giga aanbod aan dik prima borden. (Spotgoedkope bordjes moeten wij nog testen, maar geen van de borden die je vandaag in de lijst zit is een slechte keuze wat VRMs betreft.)
Vervolgens kijken we dan vooral naar de features en het design. Want ja, als je op het punt staat een moederbord te kopen zijn dat de drie pilaren waar je je op moet richten: Stroomvoorziening (in dit geval “heel dik”) OK, Features die bij jou passen, en een uitstraling die jou aanspreekt.
Design en Features
ASUS weet wel hoe ze mooie bordjes moeten maken, en de ITX variant is geen uitzondering. Niet dat de drie concurrenten elkaar veel ontlopen, maar dit zijn wel plaatjes.
ASUS kiest zoals vaker om de hoogte in te werken. Zo lukt het ze de twee M.2 SSD’s beide voorop te houden, en ook te koelen. Mocht je echt een warmtemonster van een SSD hebben is dat een voordeel.
De overall featureset is best goed. Naast de twee M.2 sloten zien we 4x SATA, een USB Type-C header, 3 fan headers, RGB en aRGB. Genoeg voor de meeste builds zou je denken. Echter vallen ze ook een beetje negatief op: het Aorus bord heeft een 4e fan header, plus een extra USB 2.0 header wat belangrijk kan zijn voor je Corsair of NZXT accessoires.
Rear IO is harstikke prima. Acht USB poorten (inclusief bios flash feature), WiFi 6, HDMI en DisplayPort, en 2,5 Gigabit LAN. Wel zien we wat vrije ruimte naast de audio headers, dus wat mij betreft had optical out er ook op mogen zitten. Dat bieden de concurrenten overigens ook niet.
Overzicht Headers
Let op, hierbij tellen we alle aansluitmogelijkheden mee die je bij je aanschaf krijgt, dus inclusief extra’s. Denk aan de M.2 kaart van MSI, of de extra Fan en RGB kaartjes van Gigabyte en ASUS.
VRM
ASUS kiest voor een 8+2 setup met 60 Amp power stages, een flinke heatpipe, flinke heatsinks, plus nog eens een VRM fan. Nu ben ik geen grote fan (hah) van fans op moederborden die niet nodig zijn, en we weten uit ervaring dat ze op dit soort opstellingen eigenlijk niet nodig zijn. De temperaturen zijn harstikke goed, lage 60’ers tot mid-60’ers met een i9-10900K op 1,35V en 5,2 GHz is harstikke prima. Maar het is niet beter dan het passief gekoelde Aorus bord, en hoewel je die fan niet hoort kan het op termijn wel veranderen.
In een kleine ITX case kan de extra airflow wel wat helpen, dus ik zal niet zeggen dat ASUS in een echte use case de leiding niet kan overnemen. Maar gezien de temperaturen zo ver van zorgwekkend zijn is de vraag of de stroomvoorziening wel goed is eigenlijk totaal niet relevant bij deze bordjes.
Conclusie
De Z490-I Gaming is een prachtig bordje met een stevige stroomvoorziening en prima all-round featureset. Maar het is ook weer een typisch gevalletje ASUS waarbij we ons afvragen waarom deze nu wat duurder is dan de concurrentie. Gigabyte biedt bijvoorbeeld iets meer aansluitingen voor een lager bedrag, en aansluitingen op ITX borden zijn toch goud.
We moeten dus op zoek naar de puntjes waar ASUS objectief scoort en de concurrentie niet, en eerlijk: dat is best hard zoeken. De opbouw waardoor beide M.2 SSD’s gekoeld worden is zowel tof als incidenteel praktisch bij een echt heethoofd van een SSD, maar dat is eigenlijk ook het enige fysieke element op het bord dat anders is. Het feit dat je 64GB geheugen op een ITX bord kwijt kan is wel tof, maar niet langer uniek aan ASUS.
Maar dan is er toch altijd weer dat ene ding, de BIOS en de software. De ASUS bios is gewoon fijn, en hun software werkt beter dan die van de concurrentie. Is dat nu echt 40 euro waard? Voor de liefhebber van de dikste prijs-prestatieverhouding vermoedelijk niet, maar voor mensen die liever gewoon iets meer uitgeven in de wetenschap dat iets goed werkt? Ik kan mij wel voorstellen dat wanneer je dik 2000 euro aan je Game PC uitgeeft dat je je niet wil irriteren aan een stukje software van je moederbord!
Natuurlijk is het enorm frustrerend dat de concurrentie die software gewoon niet zo goed voor elkaar krijgt, daardoor voelt het alsof ASUS al enkele jaren iets te makkelijk weg komt hogere prijzen die puur op specs en hardware niet altijd te verklaren zijn. Maar theoretische discussies terzijde, dat de realiteit is simpel: wil je veel aansluitingen voor je geld, kijk dan elders. Wil je gewoon dat hardware én software kloppen, en sluit dit op je wensen en eisen aan? Dan heeft ASUS vooralsnog gewoon weer een streepje voor:
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)