ASUS ROG Strix Z490-E review
Je hoeft de klok niet heel ver terug te draaien om een tijd te bereiken dat de Hero borden dé shit waren en Strix borden gevoelsmatig nét niet borden waren. Best prima, maar eigenlijk niet wat je wilde. Z170 en zelfs Z270 Strix borden waren prima, maar echte wannahaves waren het niet. Met de X570 serie kwam daar verandering in, en die lijn zet ASUS met de Z490 serie door: Strix borden moeten echt begeerlijk worden.
Dat is deels te danken aan de prijs van de Hero’s en dergelijke, maar ook deels te danken aan het feit dat Strix borden nu echt stevige VRMs krijgen en veel visuele flair. Is het echter genoeg om een prijskaartje van ca 300 te verdedigen?
Benieuwd hoe de nieuwe Core i9 10900K het doet tegen de Ryzen 9 3900X in Gaming? Check dan deze video:
Techtesters en Z490 moederborden
Grofweg een week voor de lancering kwam bij ons, en menig ander, één elke i9 10900K binnen. Een week om de CPU te testen is krap, een week om de CPU en tig moederborden uitgebreid te testen nog krapper. De lancering ging ook nog eens gepaard met wat opstart problemen, namelijk dat de Turbo boost van de nieuwe CPUs op de meeste moederborden niet helemaal werkte zoals bedoeld. Kijken naar benchmarks wanneer de kloksnelheden van bios update tot bios update wijzigen en dan stellen dat één bord zogenaamd sneller is gaan we niet doen.
Voor onze Z490 moederborden namen we daarom de praktische aanpak: we keken naar wat is nu écht belangrijk is als je een moederbord overweegt. Dat wil zeggen dat een moederbord een goede stroomvoorziening moet hebben om de CPUs aan te kunnen, en bij voorkeur te overclocken. Inmiddels bleek dat zelfs de goedkoopste bordjes die wij hadden, o.a. de TUF Gaming Z490-Plus en de Vision-G, zelfs met een i9 10900K met overclock nauwlijks warme VRMs hadden terwijl de CPU zelf eigenlijk al om LN2 vroeg. Spotgoedkope bordjes moeten we nog testen, maar geen van de borden die je vandaag in de lijst zit is een slechte keuze wat VRMs betreft.
En vervolgens kijken we dan vooral naar de features en het design. Want ja, als je op het punt staat een moederbord te kopen zijn dat de drie pilaren waar je je op moet richten: Stroomvoorziening OK, Features die bij jou passen, en een uitstraling die jou aanspreekt.
Design en Features
En grote kans dat het design aanspreekt, want de nieuwe Strix borden zijn echt prachtig geworden. Stevig aangekleed met heatsinks, heatpipes, covers en de nodige mooie details.
Kijken we naar de features, dan heeft de Strix het redelijk lastig, eigenlijk zoals we zouden verwachten bij een tussenoplossing van ASUS waarbij ze altijd de luxe features heel, heeeel goed afwegen tegenover de borden één stapje hoger. Zo mist de Z490-E het derde M.2 slot en de fysieke knoppen van de Hero, maar krijgt hij wel de hex display die op de Z490-A ontbreekt. Het is niet dat er wat mis is, je krijgt gewoon 8 fan headers, 2 RGB, 2 aRGB, USB Type-C, high-end audio en dergelijke, het is alleen wel zo dat we die features (op de fan headers na wellicht) ook voor 50 euro minder kunnen vinden.
Hetzelfde gaat op voor de rear IO: op zich allemaal erg prima, met 10 USB poorten, WiFi 6 en 2,5 Gbit/s LAN, maar niet echt uitzonderlijk.
Overzicht Headers
Let op, hierbij tellen we alle aansluitmogelijkheden mee die je bij je aanschaf krijgt, dus inclusief extra’s. Denk aan de M.2 kaart van MSI, of de extra Fan en RGB kaartjes van Gigabyte en ASUS.
VRM
De VRMs op dit bord zijn ook redelijk uitgebalanceerd: wat beter dan de goedkopere borden, en wat minder dan de ROG Maximus borden. Maar met een high-end controller en 16 50 Amp power stages is hij onverminderd overkill. Gezien zelfs de TUF Gaming met een lichte overclock de 60 graden al niet aantikte kijk je hier na hoge 40’ers tot lage 50’ers met overclock, al dan niet iets hoger in een gesloten case. En dat is alleen maar omdat de warmte niet sneller de heatsinks in kan. Het feit dat je er een fan op kan zetten om hem in een grafiek wat beter te doen presteren is nog een leuke extra, maar eerlijk: laat dat extra bewegende ding lekker achterwege. Dit is, in elk opzicht, alsnog overkill.
Conclusie
Het is een bekend verhaal bij ASUS. Eigenlijk wil je de Maximus borden, eigenlijk voldoen de TUF borden, en alles wat er tussen in zit zoals deze Strix Z490-E staat op één of andere manier onder druk. Bijvoorbeeld omdat je net die fysieke knopjes niet krijgt of een derde M.2 slot van de Hero mist, of dat je juist weer 100 euro meer betaald dan stri(x)ct noodzakelijk.
Maar op een gegeven moment moet je een lijn trekken, en vermoedelijk accepteren dat 400 euro voor een Hero moederbord er niet in zit. En er zitten wel degelijk zichtbare voordelen aan dit bord boven iets als de TUF, denk aan bios upgrades zonder CPU te installeren, wat extra headers hier en daar, en een overkill VRM met flinke heatsinks. En ASUS heeft altijd nog hun uitstekende bios en software als extra motivatie om ze trouw te blijven.
En dat maakt dit bord puur objectief gezien een voldoende of ruim voldoende. En dat is prima, want niet elk bord hoeft “wow uitstekend” te zijn, maar dat stukje “net niet” zal ook in de tegenwoordig duurdere Strix series een beetje blijven steken. Maar aan de andere kant, de Strix is completer dan ooit, heeft een oprecht stevige VRM die geenszins “net niet” aanvoelt, en ziet er volgens mij ook nog eens een stuk dikker uit dan vorige generatie Hero borden. Zo is de nieuwe Strix toch gewoon heel aantrekkelijk voor iedereen die wel een dik bord zoekt, maar niet wil betalen voor de serieuze overclock of waterkoel features die de duurdere broertjes in huis hebben:
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)