ASUS ROG Strix OLED XG27AQDMG Review
We hebben de afgelopen tijd flink wat nieuwe OLED monitoren getest, maar die hadden allemaal één ding met elkaar gemeen: een matte afwerking. De ASUS ROG Strix OLED XG27AQDMG, ja ik moet steeds kijken of ik alle lettertjes wel goed tik, is een 27”, 1440p, 240Hz OLED zoals we die wel vaker hebben gezien, maar dan juist met een vol glossy afwerking. Maar is dat nou wat, zo’n glossy afwerking?
Liever een video? Bekijk dan Nada haar uitgebreide(re) video review:
ASUS ROG Strix OLED XG27AQDMG Pluspunten
En ja, dat is echt wat. Als je al een OLED TV gewend bent dan weet je eigenlijk stiekem al wat je van de ASUS XG27ABCD kan verwachten, glossy panelen zijn tenslotte niet nieuw. Een glossy paneel oogt subjectief meer helder, de kleuren knallen er net wat meer vanaf en het contrast voelt nog indrukwekkender zeker in een donkere of matig verlichte ruimte. Speel je vooral op je zolderkamertje of je kelder dan ligt de keuze voor glossy zoals op deze XG27EFGH eigenlijk gewoon voor de hand.
Een glossy afwerking op zich is leuk, maar het paneel moet ook goed zijn. Maar dat is met OLEDs de laatste jaren eigenlijk al helemaal geen overweging meer. De helderheid is gewoon goed, de kleurafstelling van ASUS op deze XG27IJKL is echt top en OLED heeft het voordeel van praktisch instant response tijden waardoor het ook, of zeg maar juist, voor bewegend beeld gewoon een top ervaring is. En dan OLED met een mooie 27” en 1440p combinatie en je hebt echt een heerlijke all-round beeldervaring met deze XG2MNOP.
ASUS heeft ook de basis van de XG27QRST gewoon goed in orde. De bouwkwaliteit is top, ergonomie is top, hun OSD met alle opties inclusief 120Hz BFI mode is top, ze laten in de uitvoering heel weinig te wensen over.
ASUS ROG Strix OLED XG27AQDMG Minpunten
Weinig, maar niet niks. Zo vond ik de aansluitingen op de XG27UVW eigenlijk een beetje karig. Alleen op Displayport haal je de volle 240Hz, de HDMI 2.0 poorten beperken je op 1440p tot 144Hz, onnodig in 2024. Ook ontbreekt Type-C en PD, terwijl je wel een extern power brick hebt. En als ze toch bezig zijn, stop dan ook met piepschuim en maak je verpakking volledig karton of gebruik iets anders.
Glossy heeft wel één keerzijde, en dat is de directe reflectie. Normaal niet echt een ding, tenzij het super licht is of nog erger: je felle lichtbronnen recht achter je hebt. Zit je met je rug tegen het raam, dan wordt je knettergek van de reflectie. OLED is dus bijna altijd beter, maar met direct licht achter je? Ik zou dan toch gewoon naar matte kijken in plaats van de XG27XYZ.
En het blijft OLED, dus burn-in risico blijft een overweging. ASUS geeft gelukkig een nette 3 jaar garantie tegenwoordig met burn-in specifiek genoemd, maar het is een nadeel waar IPS panelen geen last van hebben.
De grootste overweging in mijn optiek is echter of je de 27”, 1440p, 240Hz kant op wil gaan. Het is een prachtig all-round paneel, maar voor iets meer heb je ook 32”, 4K, 240Hz opties. Meer pixels is fijn voor console gebruik, content consumptie, immersion gaming en productiviteit. Dat vereist dan wel meer GPU kracht (en meer euros), maar het is wel iets om over na te denken als je al bereid bent om ca 800 euro aan een scherm als dit uit te geven. De prijs is geen nadeel overigens, want de glossy variant kost ongeveer hetzelfde als de matte versies uit het verleden kosten, van een premium is dus geen sprake.
ASUS ROG Strix OLED XG27AQDMG Conclusie
Natuurlijk moet je jezelf afvragen of een OLED monitor voor jou is, of je de kant van de 27”, 1440p, 240Hz OLEDs op wil gaan en of je sowieso 800 euro of meer voor een monitor uit wil geven. Maar áls je daar voor kiest, dan is dit wel echt een hele dikke unit. Fysiek uitstekend, firmware en software zijn top, de fabrieksinstelling is top, en de algehele prestaties is gewoon uitstekend (zij het dat dat een beetje inherent is aan OLED zelf).
Het glossy element maakt hem echter wel uniek, en hoewel glossy ook niet voor iedereen is weggelegd hebben we nu in elk geval wel de optie om een 27” glossy gaming monitor te kopen. Overweeg je OLED en game je vooral in het donker of matig verlichte ruimtes, dan zou ik het wel weten. Daarbij hoop ik vooral ook dat ASUS hiermee de deur openzet voor nog meer glossy monitoren in de toekomst. Hoe dan ook, een Editor’s Choice is hier meer dan verdiend:
Meer Techtesters? Je vindt ons op:
– Techtesters YouTube
– Techtesters Patreon
– Techtesters op Instagram
– Nada op Twitter
– Stephan op Twitter
Onze product links (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.