Overclocken is op dit moment nog altijd een beetje aftasten, vooral door de manier waarop Nvidia deze grafische chip laat boosten, maar ook vanwege limitaties in de bios. Hoewel je het voltage op ‘+100%’ kan zetten, komt de kaart in de praktijk niet verder dan 1,093V, overigens exact gelijk aan de hoogste meting van de MSI. In hoeverre we hier spreken van limitaties van de chip of bewuste regulering vanuit Nvidia is lastig te zeggen, maar het praktische gevolg is dat overclocken een ietwat vage en vooral beperkt nuttige bezigheid is. Guru3D heeft een aardig artikel geschreven over het overclocken van de Pascal generatie, met wat positievere resultaten bij een GTX 1070 sample, maar in het geval van mijn twee GTX 1080’s mocht ook dat weinig baten.
Kijken we naar de core snelheid zien we de Asus met standaard instellingen het grootste deel van de tijd rond de 2025 MHz hangen (met uitschieters naar 2050) , een stukje meer dan de 1961MHz van MSI (met uitschieters naar 2000MHz). Vermoedelijk dat daar het kleine gemiddelde prestatievoordeel toch uit komt. Positief in die getallen is uiteraard het feit dat ook deze Asus ROG Strix GTX 1080 zichzelf automatisch een stuk hoger klokt dan de specificaties op papier, en dat zonder invloed van software, OC modus, of andere zaken. GPU-Z weet die informatie echter nog niet nauwkeurig vast te leggen:
Minder positief is het nieuws voor de handmatige overclocker stelde we al bij de MSI, die niet veel verder kwam dan 2100MHz (Core) / 5557Mhz (Geheugen). Deze Asus sample kwam ondanks de hogere standaard snelheid met handmatige aanpassingen nog minder ver. 2075MHz als boostsnelheid doorliep een reeks aan benchmarks zonder problemen. De volgende stap op, 2088MHz leidde direct tot crashes. Waar je vroeger nog wel eens lang moest benchen om stabiliteit te concluderen lijkt de grens tussen stabiel en crash hier een hardere lijn dan ooit tevoren. Gezien het geheugen allemaal uit de fabriek van Micron komt is het onwaarschijnlijk dat daar noemenswaardige verschillen tussen zitten. De Asus kwam met ~5300MHz nog uit de voeten, maar liep daarna al snel vast. Ook wat dat betreft deed de MSI het met ~5500MHz nog wat hoger, maar eerlijkheid gebied dat je vast moet houden aan de waarschijnlijkheid dat je geluk moet hebben in de loterij, en dat je enkel bij cherry-picked kaarten (die later uit zullen komen tegen een meerprijs) noemenswaardige verschillen zal gaan zien.
Overclocken met de nieuwe curve, even wennen…
In de standaard (pre-Asus-software) instelling lopen de temperaturen op tot een zeer bescheiden 67 C max, met 65-66C gemiddeld in games. Nauwelijks lauw te noemen wat grafische kaarten betreft, al valt wel op dat Asus hun fanprofiel wat aggressiever heeft ingesteld waardoor de kaart iets meer aanwezig is in de standaard instelling. Leuk voor een matig gekoelde kast, maar in een degelijke build zal je vermoedelijk willen kiezen om de Asus software (of alternatief) te installeren om een ander profiel in te stellen of een hogere target temperatuur. Er is namelijk geen goede reden om, in een degelijke behuizing althans, niet voor de prestaties van de (standaard) OC mode te gaan met het geluidsprofiel van de silent mode. Die paar honderd RPM meer zorgt voor temperatuur toenames van een paar graden, waardoor je ook met de Asus op 70 C een praktisch onhoorbare build kan hebben tijdens het gamen. Laten we niet vergeten dat zowel de 900 als 1000 serie GTX kaarten al zuiniger, en veelal veel stiller zijn dan de kaarten uit het verleden, maar wat mij betreft mag er dus gerust gekozen worden voor wat meer focus op de lage geluidsproductie. Uitgaande van de Founders Edition, die eenvoudig de 80 C voorbij gaat (of mag gaan van Nvidia), en het feit dat de harde temperatuur limiet 92 C is, is het praktische voordeel van 65 C boven 70 C nihil, maar zelfs een paar decibel is te ervaren.
Opvallend is wel de geluidsproductie op 100%, die is gerust extreem te noemen en voelt alsof je pc elk moment kan opstijgen. Uiteraard is er geen praktische reden om dat in te stellen, hooguit dat een extremere overclocker bizar koelpotentieel als voordeel zal ervaren, maar vooralsnog lijken de koelprestaties op sub <50% fanprofiel dusdanig krachtig dat ook dat een onwaarschijnlijke realiteit lijkt.