ASUS ROG Strix GeForce RTX 3070 OC


We gaan door met onze GeForce RTX 3070 line-up, en dan wel met de dikste, meest aangeklede RTX 3070 variant: de ROG Strix. ASUS plakt de koeler die we eerder al op de ROG Strix RTX 3090 zagen op de zuinigere RTX 3070, en dan zou je toch verwachten dat ze wel een enorme indruk weten te maken?

Echter, als je onze en andere reviews al even volgt, weet je dat ASUS weliswaar vaak indruk weet te maken met ROG versies van high-end chips, maar het soms ook wel erg bont maakt met ROG versies van mid-range chips. En ja, 500 euro of niet, de RTX 3070 is een mid-range kaart met de RTX 3080 zo’n 200 euro erboven. De grootste vraag van vandaag is simpel, maar ook één die ik nog niet kan beantwoorden: gaat ASUS straks niet té dicht in de buurt van de instap RTX 3080 kaarten komen?

Dat is echter een zorg voor morgen. Voor nu, wat kan je van deze kaart verwachten?

Liever een video? Astublieft:


RTX 3070 Samengevat


Mocht je echt niks van de RTX 3070 chip hebben meegekregen, een korte samenvatting: Het is een kaart die vooral voor snelle 1440p schermen lekker uit de verf komt, en een goede prijs-prestatieverhouding weet neer te zetten. 1080p gaming kan hij ook uitstekend, maar tenzij je echt competitive speelt ligt het voor de hand even te wachten op goedkopere RTX 3060 Ti kaarten als je bij 1080p blijft. 4K weet de RTX 3070 ook redelijk te doen, mits je hier en daar wat settings afschaalt. Echter, voor 4K blijf ik erbij dat de RTX 3080 eigenlijk de go-to Nvidia kaart is (en dan laat ik even in het midden wat AMD straks écht gaat doen).




Dat laatste zien we hier ook terug, want het gat tussen de RTX 3070 en RTX 3080 op hoge resoluties is hoger dan dat bij de 20- of zelfs de 10- serie was. Een RTX 3080 is dus eigenlijk best interessant als je die kan betalen. Echter, op dit prijspunt heeft Nvidia op dit moment nog geen concurrent.


ASUS ROG Strix


Het design? Tja, oordeel zelf:




En maak je geen zorgen als je denkt dat dit een gevalletje plastic fantastic is, het is gewoon een degelijke, indrukwekkende videokaart die even zwaar is als dat hij dik is, mocht je dikte kunnen uitdrukken in gewicht uiteraard. Strakke shroud, mooie metalen backplate, genoeg details om op te vallen en toch neutraal om te combineren, en met een opvallende nieuwe RGB feature. Smaken verschillen, maar dit is wel een typisch ROG “hebben!” dingetje. Ja, de MSI is ook groot, maar dit is echt een klasse apart.



Feature technisch is het ook één van de betere. Zo zien we hier wel een écht metalen backplate, een dubbele bios, en een extra HDMI 2.1 poort achterop. Veel meer heb je niet nodig denk ik, al is het het vermelden waard dat de extra RGB en fan headers van de 20-serie niet langer aanwezig zijn.


Prestaties


De meeste fabrikanten beginnen inmiddels een beetje voorspelbaar te worden, want ASUS gaat wederom voor de “koelste kaart” prijs. Niet dat de kaarten elkaar echt veel ontlopen, maar ASUS is in de regel net wat koeler, en neemt daar net een beetje meer geluid bij voor lief. In high-end kaarten merk je dat wel, met de RTX 3070 zijn de verschillen eigenlijk te klein om er echt over te praten, en kan je je beter richten op andere zaken.



Desondanks geven we credits voor efficientie, van de koeler, en daar zien we ASUS ook netjes aan de top. Ruim voorbij de kleinere Gigabyte, en heel ruim voorbij de veel kleinere Founders Edition. Maar, ook hier de vaker gebruikte kanttekening dat het niet per sé nodig is om van een hele efficiente koeler naar een extreem efficiente koeler te upgraden, plus het verschil met de MSI kaart is echt minimicromarginaal (dat is echt een woord, zoek het maar op) tot het punt dat je die twee praktisch even efficient mag noemen.




Groter is natuurlijk beter. MSI valt af want die kan niet rechtop blijven staan. Onvoorstelbaar!

Op papier is de ASUS ook net wat sneller dan de rest, al weten we inmiddels dat je daar in de praktijk met deze Ampere / 30-series kaarten helaas weinig van merkt. Ja de clocks liggen hoog, maar de in-game FPS waarden stijgen niet evenredig mee. Een enkele frame hier en daar is niet genoeg om echt te doen spreken van een noemeswaardig verschil in de praktijk. Dat zet uiteraard wat druk op luxe uitvoeringen, die in het verleden vaak 5 tot 10% sneller waren, en in een verder verleden nog ruim meer dan dat.






a href=”https://www.techtesters.eu/p2″ rel=”noopener noreferrer” target=”_blank”>


Conclusie


Kortom, voor de extra prestaties hoef je het bijna niet te doen, en ASUS moet het nu hebben van hun design, de efficiëntie van de koeler en de featureset. Drie dingen die ze volgens mij gewoon uitstekend voor elkaar hebben. Het is een prachtige kaart om te zien, daar kan je echt een dikke build omheen bouwen, de efficiëntie is uitstekend, en de featureset is compleet en laat geen punten liggen. Kortom, een beest van een kaart, waar de andere drie toch wat inhoudelijke puntjes te verduren kregen.

De vraag die we niet kunnen beantwoorden is daarmee echter ook de vraag die deze kaart gaat maken of kraken: wat gaat dit ding straks echt kosten. Dat hij meer kost dan de Founders Edition is logisch, daar is hij ook veel te goed voor. Maar hoe verhoudt hij zich straks ten opzichte van de Gaming OC en de Gaming X Trio, vooral die laatste doet het ook goed wat koelprestatie betreft, al wint ASUS het zonder twijfel op bouwkwaliteit en “dikke” looks. MSI mist ook wat van de extratjes, maar zou dat prima goed kunnen maken met een prijs. De bal ligt dus bij ASUS om te zorgen dat deze kaart prijstechnisch aantrekkelijk blijft. Dat wil zeggen, een beetje meerprijs boven de MSI is zeker te verwachten en te verdedigen, maar in het verleden heeft ASUS hun ROG xx70 kaarten ook wel eens heel dicht bij de xx80 kaarten geprijsd, en op dat moment maakt het niet uit wat de concurrentie doet en is de RTX 3080 in dit geval gewoon de enige juiste keuze. Het is objectief de meest complete kaart en de ultieme RTX 3070, maar verlies de prijzen van instap RTX 3080 kaarten niet uit het oog wanneer je deze in je winkelwagen stopt.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.