Asus ROG Strix Fusion 700 & Fusion Wireless review


Uit de Asus ROG Strix Fusion serie kenden we de 300 en de 500 al, dus het was een beetje wachten op de nog luxere 700. Nou ja luxer, feitelijk een licht getweakte Fusion 500 met Bluetooth functionaliteit erbij. De Fusion Wireless nemen we vandaag ook mee in de bespreking en die voelt een beetje als de uitzondering in de serie; geen RGB, maar wel draadloos. Voor de goede orde: de Fusion 700 biedt draadloze functionaliteit via Bluetooth, maar verbindt met de PC via USB.

Houden deze opties stand in de drukke markt van dikke gaming headsets? Een mooie uitdaging, want de prijskaartjes zijn fors: Ca 250 euro voor de Fusion 700, ca 150 voor de Fusion Wireless.

Uitpakken, bouw en features Fusion 700


De verpakking is genieten, dat moet ook voor de prijs maar het is wel een mooie ervaring. Nette doosjes, binnen doosjes, boekje, hoesje, nette USB kabel, zowel een cloth pad als een leatherette pad, en de toon van ‘best wel luxe’ is gezet.







De Fusion basis vorm is ongewijzigd: best fors, beetje bulky maar voelt zeker degelijk aan. Dikke hoofdband, draaibare cups, en in geval van de Fusion 700 glossy afgewerkt. Fingerprint magnet, niet echt mijn voorkeur. Bouw- en afwerking verder keurig, al drukt ROG het redelijke gezien de prijs.









Veel knoppen hoef je niet te verwachten; 7.1 in/uitschakelen, aan/uit, de rest gaat via touch controls op de schelp.


De Mic klapt uit, en auto-mute. Prima handig.



Uitpakken, bouw en features Fusion Wireless


De Fusion Wireless is duidelijk familie. De doos is iets minder luxe, maar we krijgen nog altijd een extra pad optie, plus gezien deze wireless is hebben we er een mini dongle bij. Het is ogenschijnlijk dezelfde mal die wordt gebruikt wat vorm betreft, maar de matte afwerking van de Fusion Wireless spreekt ons heel wat meer aan. We leveren weliswaar RGB in, maar ik heb op moment van schrijven de Fusion Wireless al weken op mijn hoofd gehad en die ziet er nog pristine uit, waar de glossy 500/700 na de eerste aai al om een poets vragen.










Specificaties


De features en specs van Asus, en de vergelijking van de modellen:

Dit was wel even nodig, want vermoedelijk vraag je je af waarom het draadloze model goedkoper is dan de high-end bedrade units. Daar zit namelijk flink meer (en duurdere) hardware in, iets wat je uiteindelijk ook wel hoort. Virtual surround ontbreekt bijvoorbeeld ook op de draadloze variant.

Verder weinig geks in de specs. AptX is fijn voor de BT functie van de 700

In de praktijk


De Fusions zijn goed verstelbaar, wat ze prima laat passen op het hoofd van onze kleine (5), vrouwlief en mijzelf (Helmpje XXL). Wel is het een stug model, want met bijna 400 gram en een aardige clamp voel je hem duidelijk. Mijn eerste indruk was ‘woa’, inmiddels een paar weken later spreekt de ‘snug as a bug’ fit mij best aan. Als je gevoelig bent voor ‘zit goed aan’ zit je echter mis. Drukverdeling is echter uitstekend, geen klagen.

Wat geluid betreft? Zoals ik bij de Fusion 500 al zei: beetje bass-heavy. Asus weet precies wie ze willen aanspreken met deze dingen en liefhebbers van dikke knallen en harde explosies zitten hier aan het juiste adres. De primaire tuning, zeker van de Wireless, is ontegenzeggelijk de gamer (vooral de FPS gamer).

Ga je beter luisteren dan hoor je een klasseverschil tussen de Fusion 700 en de Fusion Wireless, zeker bij goede muziek bestanden is het gat groot. Het probleem waar ik echter constant tegen aan zat was de prijs, want voor dezelfde 250 euro koop je een Steelseries Arctis Pro die wanneer je die ernaast legt duidelijk meer detail biedt dan de Fusion 700. De game ervaring ontloopt elkaar niet veel (700 vs Wireless), en dan klinkt draadloos en 100 euro besparing toch aantrekkelijk.


Vergeleken met de rest van de markt? Waar ROG zich in moederbord land kan veroorloven duurder te zijn omdat ze betere software en biossen hebben is dat bij headsets een ander verhaal; hier zien we genoeg concurrenten met minimaal even goede softwarepakketten. De Fusion Wireless gaat dan bijvoorbeeld head to head met de Arctis 7, Logitech G933 of HyperX Cloud Flight. Headsets die respectievelijk beter gebalanceerd zijn, nog meer bass ‘oomph’ bieden, en in het laatste geval meer balans en een veel betere accuduur biedt. De Fusion Wireless claimt 15 uur, maar op een beetje prettig volume kom ik op 13, grofweg de helft van de Kingston en nipt minder dan de andere twee. Daarbij is de Asus microfoon prima, een tikkeltje warm maar goed verstaanbaar, maar de Fusion en Arctis 7 klinken net wat meer helder. De software is overigens wel erg fijn, want je hebt een hoge settings-dichtheid met alle relevante aanpassingen (and then some) binnen één overzichtelijk scherm, prima zo.

Hoewel subjectief blijf ik van mening dat de touch controls geen verbetering zijn boven een eenvoudig wieltje. De stappen zijn groot, soms zijn de acties onbedoeld, en het klinkt harstikke tof maar ik mis de meerwaarde ervan. Zelfs na enkele maanden negeer in die feature nog en gebruik ik het volumewiel op mijn toetsenbord.





Conclusie


Waar belanden we dan. Dat we vaak warme gevoelens hebben voor ROG mag duidelijk zijn, veel testwerk met moederborden leert je een top bios en hun softwarepakket waarderen (deels te danken aan de incompetentie van een paar anderen), plus een top afwerking van de producten, en dat doen ze daar als geen ander. Maar de grote Taiwanese componentenboeren en headsets? Die combinatie lijkt vooralsnog niet op hetzelfde ervaringsniveau als de componenten zelf. Sure, de software is ook hier prima, maar nu staan ze naast de grote peripheral bakkers als Logitech, SteelSeries, Razer en Corsair die dat minimaal even goed onder de knie hebben.

Naar mate ik meer en meer met de Fusions werkte leerde ik ze wel meer en meer waarderen. Het zijn forse units, maar dat spreekt mij als forse kerel ook best aan, en het gewicht en de wat hogere druk waren na een korte periode van gewenning een natuurlijke vanzelfsprekendheid. Ze zitten goed aan, verdelen de druk prima, hebben lekker diepe knallen en sluiten je bovengemiddeld goed af van je omgeving. Het geluid is ook goed, dus mijn uiteindelijke ervaring was gewoon fijn. Tenminste, als je net als ik met een volumewiel op je toetsenbord werkt, want de touch controls zijn zelfs een paar maanden later niet echt natuurlijk, overigens ongeacht werk merk ze implementeert.

Het voornaamste probleem? Het geluid is niet uitzonderlijk voor de prijsklasses waar ze in zitten. De Fusion 700 is zeker een flinke stap beter dan de Fusion Wireless, maar zet zich met 250 euro weer naast alternatieven (Arctis Pro) waar ze geluidstechnisch simpelweg geen raad mee weten en voor dat bedrag kan ik het niet verkroppen dat iets als een extra Bluetooth feature voldoende meerwaarde is om echt op te vallen in dat ultra premium segment (laat maar weten als je dat niet met mij eens bent). Het zal vast een dure featureset zijn, maar de totale ervaring schreeuwt simpelweg niet ‘250 euro woo’; voor dat bedrag verwacht ik zowel op gebied van geluid als gebruikservaring iets wat alles onder de 200 euro uit het veld slaat en dat doet deze Fusion 700 simpelweg niet.

Dus spendeerde ik vooral tijd met de Fusion Wireless. Zijn voornaamste probleem? Toch ook een beetje de prijs. De Arctis 7 is op praktisch elk vlak (m.u.v. pasvorm XL-XXL hoofden) de objectief iets betere headset voor hetzelfde geld of iets minder. De Logitech G933 dito, en hoewel de HyperX Cloud Flight niet de software biedt om aanpassingen te maken is het geluid wat beter, de mic wat beter, de accuduur praktisch het dubbele, en de pasvorm een veiligere aanrader; bij de Fusion moet je heel bewust een forse headset zoeken. Als je dat zoekt zit je hier gewoon goed, maar dan komt ook de XL-XXL Corsair Void Pro wireless in het vizier die nauwelijks minder klinkt voor flink minder geld. Dat maakt de Fusion niet direct minder leuk, maar met zo veel te kiezen? Lastig.

Kortom: De Fusion broertjes leuke headsets die ROG fans niet teleur zullen stellen bij gebrek aan echte fouten, maar als je niet op het merkje kijkt moeten we opmerken dat ze gezien de vele, capabele alternatieven feitelijk gewoon te duur zijn voor wat ze bieden. Bij ROG denk ik aan ‘wat duurder, maar wel het beste’, en hier kennen we simpelweg beter voor hetzelfde of minder. Bij de Fusion Wireless blijft de meerprijs beperkt, dus daar komt Asus en ROG er wel mee weg en overweeg die gerust als dit design je aanspreekt of je alles ROG wilt hebben zonder je schuldig te voelen dat je jezelf tekort doet; Techtesters approved. Maar de Fusion 700 a 250 euro? Dat is het segment van een werkelijk ultiem product, en ik zie mijzelf de Fusion 700 niet snel aan iemand met droge ogen aanbevelen gezien de audiofiele zwaargewichten in die prijsklasse.


Voor de Asus ROG Strix Fusion Wireless

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Kom dan gezellig met ons kletsen op onze Discord server (gratis en geen installatie noodzakelijk). Een reactie mag natuurlijk altijd, of pest Ome Foritain (auteur, test-chef) of Tante Nadalina (baas, foto-heldin) op Twitter. Vergeet je ook niet te abonneren op ons YouTube kanaal!



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.