ASUS ROG Scope RX Review


Het was te verwachten natuurlijk dat ASUS, één van de grootste namen in de gaming scene, vroeg of laat met hun eigen mechanische keyboard switch zou komen. Tot dusver waren ze trouw aan Cherry, iets waar je mij nooit over zal horen klagen, maar met de Scope RX zetten ze een nieuwe stap en introduceren ze hun eigen optische switch.

Optische switches hebben een paar voordelen ten opzichte van de traditionele mechanische switches, zo zijn ze beter bestand tegen morsen, maar ze moeten wel opboxen tegen de reputatie van switches die al tientallen jaren bewezen zijn. Die laatste vraag gaan we niet kunnen afsluiten binnen de periode van één toetsenbord review, maar laten we toch maar spieken wat je krijgt voor dit ca 140 euro kostende nieuwe ROG bord.


Het design van de Scope RX is niet bijster origineel, maar wel goed. We zien de bekende metalen toplaag op een plastic base. Bouwkwaliteit is prima, stevig genoeg dat er geen flex in zit in normaal gebruik, maar uiteraard met de kanttekening dat borden van Cherry, Leopold of Ducky op hetzelfde prijspunt steviger zijn. Branding is relatief beperkt, met een RGB logo en Republic of Gamers links onder. Niets al te overdreven echter.





Het font is wellicht een tikkeltje gamer, en uiteraard is er de nodige RGB aanwezig, die je via de software naar wens kan aanpassen. Smaken verschillen, maar dit font bevalt mij wel.



ASUS kies voor een paar opvallende features. Zo zien we een extra grote controlknop, de controlknop die je in games toch intensief gebruikt. In theorie is het een fijne upgrade, aan de andere kant ben ik al jaren gewend aan een standaard control knop, dus moet hij dan echt groter zijn? De porn-knop, ik bedoel stealth knop is echter wel leuk: met één druk op de knop je pc op mute en alles laten minimaliseren. Instant privacy dus, primair handig voor…. wanneer je stiekem zit te spelen.



Van dedicated media knoppen is geen sprake, maar je hebt wel media acties als secundaire functies, en je kan met de fn-lock combinatie deze media knoppen als standaard actie gebruiken. Prima in de praktijk, maar ook hier een kanttekening: dit is het prijspunt van de Corsair K70 MK.2 waar je wel gewoon een volumewiel en dedicated knoppen krijgt. En dat brengt ons ook bij wat andere zaken, waarom geen polssteun bijvoorbeeld? Je krijgt wel een USB 2.0 passthrough en wat on-board macro functionaliteit, maar ook dat zijn geen echt unieke aspecten.

Het unieke aan dit bord is uiteraard de switch. ASUS kiest een optische actuatie, en dat geeft deze lineaire switch een verdomd rechtlijnige en soepele aanslag. Hij actueert redelijk snel, dus het is echt een gaming switch en niet de all-rounder die een MX Brown zou zijn, maar hij is wel echt butter-smooth, wat hem ook echt een verdomd fijne switch maakt in games. Ik zou zelfs durven zegggen fijner dan een MX Red switch waar hij overigens wel veel op lijkt. Het feit dat hij ook een IP rating heeft, een Cherry bord wil je echt niet over morsen, maakt hem ook wat meer leefbaar dan de typische mech. Zo is het zeker een goed alternatief voor een populaire MX Red.




De keuze voor (ABS) keycaps met een unieke mount zorgt er wel voor dat je dit bord niet kan gebruiken met custom keycap sets. Misschien dat ASUS nog eens een mooie PBT cap set maakt, maar vooralsnog moet je het dus doen met wat erop zit.


Conclusie


Met het enorme aantal toetsenborden tot je beschikking, zeker als je nabij de 150 euro wilt uitgeven, is het al snel lastig om een bord te maken dat echt uitblinkt. Je hebt je overdaad aan liefhebber-bordjes, de bordjes die uitblinken in bouwkwaliteit en weinig anders, en een nog groter aantal gaming bordjes die zich richten op verlichting en wat extra features. Leuke kanttekening, de ROG Claymore gebruik ik nog altijd, verdomd fijn ding. Hij is enkel wat duur, maar dat is inmiddels een beetje een standaard ASUS ding.

Toch weegt ook dat punt hier een beetje op de Scope RX, want met zijn prijs speelt ASUS in een segment waar o.a. Corsair al lange tijd de lakens uitdeelt. En wanneer we dan zien dat ASUS een paar punten laat liggen, zoals een polssteun en dedicated media knoppen waar je verdomd snel aan went, moeten we concluderen dat de Scope RX nog niet hét go-to middenklasse gaming toetsenbord van dit moment is. Daarvoor verwachten we óf een nog completer feature plaatje, óf een uitzonderlijke bouwkwaliteit zodat hij zich meer af zet van goedkopere en grofweg even knappe Cooler Master alternatieven.

Dat neemt echter niet weg dat ASUS hier een objectief mooi bordje neerzet met een prima bouwkwaliteit en met wat unieke voordelen. Zo zal iedereen met een volledige ASUS rig het fijn vinden om al hun RGB controle in één softwarepakket te houden, en zal menig gamer die in de late uurtjes stiekem (al dan niet met zichzelf) zit te spelen die stealth knop wellicht waarderen. Dat, en de verdomd fijne nieuwe switch kan ook nog tegen een beetje morsen, iets wat voor de traditionele mech niet het geval is. Als je regelmatig achter je systeem zit te spetteren dan is een optische switch gewoon interessant, vervolgens zie je dat je keuze dan beperkter is, en op dat moment springt dit bord er weer gewoon positief eruit. Zo zien we toch een duidelijke doelgroep voor dit verder prima toetsenbord.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.