ASUS ROG Maximus XII Formula review


Als je een systeem met een dikke custom loop wil, dan zou je geneigd kunnen zijn een moederbord te overwegen die daar fysiek perfect op aan sluit. Oftewel met een waterblok op je VRMs waar je slangen direct op aangesloten kunnen worden voor een ultiem koele stroomvoorziening. Die rol wordt al enkele jaren vervuld door de Formula borden van ASUS, en ook in de Z490 line-up kon die natuurlijk niet ontbreken. In deze review gaan we die nieuwe Maximus XII Formula aan de tand voelen, en vragen we ons af: heeft dat nu écht zin zo’n dik 550 euro kostend bord?

Benieuwd hoe de nieuwe Core i9 10900K het doet tegen de Ryzen 9 3900X in Gaming? Check dan deze video:


Techtesters en Z490 moederborden


Grofweg een week voor de lancering kwam bij ons, en menig ander, één elke i9 10900K binnen. Een week om de CPU te testen is krap, een week om de CPU en tig moederborden uitgebreid te testen nog krapper. De lancering ging ook nog eens gepaard met wat opstart problemen, namelijk dat de Turbo boost van de nieuwe CPUs op de meeste moederborden niet helemaal werkte zoals bedoeld. Kijken naar benchmarks wanneer de kloksnelheden van bios update tot bios update wijzigen en dan stellen dat één bord zogenaamd sneller is gaan we niet doen.


Voor onze Z490 moederborden namen we daarom de praktische aanpak: we keken naar wat is nu écht belangrijk is als je een moederbord overweegt. Dat wil zeggen dat een moederbord een goede stroomvoorziening moet hebben om de CPUs aan te kunnen, en bij voorkeur te overclocken. Inmiddels bleek dat zelfs de goedkoopste bordjes die wij hadden, o.a. de TUF Gaming Z490-Plus en de Vision-G, zelfs met een i9 10900K met overclock nauwlijks warme VRMs hadden terwijl de CPU zelf eigenlijk al om LN2 vroeg. Spotgoedkope bordjes moeten we nog testen, maar geen van de borden die je vandaag in de lijst zit is een slechte keuze wat VRMs betreft.

En vervolgens kijken we dan vooral naar de features en het design. Want ja, als je op het punt staat een moederbord te kopen zijn dat de drie pilaren waar je je op moet richten: Stroomvoorziening OK, Features die bij jou passen, en een uitstraling die jou aanspreekt.

Design en Features


Dat design heeft ASUS natuurlijk wel onder de knie, want ook deze generatie Formula is echt weer prachtig. Extreme overkappingen, strakke lijnen, dik EK blok op de stroomvoorziening…




…en zelfs de achterkant is mooi.


Zoals de prijs doet vermoeden is de nieuwe Formula een gevalletje overcompleet: drie M.2 sloten (twee voorop, één achterop), high-end audio, genoeg fan, RGB en aRGB headers, fysieke knoppen, hex display, en uiteraard de extra headers voor die custom loop van je, zoals temp sensors en water flow headers. Best indrukwekkend gezien dit gewoon een ATX bord betreft, geen EATX.




Ook de rear IO is best prachtig. Geen gebrek aan USB poorten, alles ook minimaal USB 3.0, 10 Gbit/s LAN plus 2,5 Gbit/s LAN, WiFi 6 en optical out. Alleen Thunderbolt ontbreekt van de Extreme, al kan je zelf slot-in kaarten aansluiten als je dat echt wil.


Overzicht Headers


Let op, hierbij tellen we alle aansluitmogelijkheden mee die je bij je aanschaf krijgt, dus inclusief extra’s. Denk aan de M.2 kaart van MSI, of de extra Fan en RGB kaartjes van Gigabyte en ASUS.







De Formula is dus compleet, zonder de echt gestoorde aantallen van de Extreme.

VRM


Goed. Hij is mooi, en hij is compleet, maar hoe zit het met de stroomvoorziening. ASUS kiest voor een 16+0 70 Amp power stage opstelling die overeenkomst met het die-hard overclockers bord de Apex. Daarmee is hij één stapje boven de al dikke Hero, en één onder de Extreme. Maar het is bovenal dik overkill wanneer je je bedenkt dat zelfs de ca 200 euro kostende TUF al nauwelijks warme VRMs heeft met een i9-10900K met OC.


Overkill of niet, mooi is het wel.

En daar vinden we eigenlijk de uitdaging van de Formula, want prachtig dat je je waterkoeler er op aan kan sluiten, maar met zo’n extreem dikke stroomvoorziening is dat helemaal niet nodig. Je zou de heatsinks er af kunnen slopen en hij zou nog niet overhitten, dus dan moet je toch concluderen dat het koelblok vooral voor de show is.


Conclusie


En dat is een beetje het dilemma van de Formula, waar ASUS het eigenlijk nooit echt goed kan doen. Kiezen ze een prut VRM die écht profiteert van de waterkoeling, dan zouden we dat keihard moeten afstraffen. Zetten ze er zoals nu een extreem dikke stroomvoorziening op, dan moeten we stellen dat het vooral voor de show is. Kortom: dit is redelijkerwijs het beste wat we konden doen. En belangrijker: in tegenstelling tot de Z390 Formula is de Z490 wel echt compleet, zonder concessies in aansluitingen; dit is gewoon een high-end board met alle feature toeters en bellen die je hebben wilt.

Droog gezien een goed bord dus, maar dan speelt nog de vraag of er geen beter alternatief is. Nou: De Maximus XII Hero is goedkoper, heeft ook een overkill VRM, en heeft ook die extra headers waar je met je custom loop van kan profiteren. Ook scheelt het juist gedoe dat je je loop ook niet nog eens op je moederbord aan hoeft te sluiten. Daarmee lijkt de Hero eigenlijk de meest logische aanrader als het op custom loops aan komt.

De Formula moet het dan vooral hebben van de 10 Gigabit LAN die de Hero ontbreekt, of het extra OLED schermpje voor extra informatie of leuke animaties. Of, en dit zal vermoedelijk de doorslag geven: je moet het gewoon een mooier bord vinden. Of het nu om de dikke aankleding gaat of toch dat extra waterblok erop, als je daarvoor liever 100-en-een-beetje euro meer uit geeft: go nuts. Het is dan niet iets wat ik objectief echt kan verdedigen, maar de foto’s spreken hopelijk voor zich, en in mijn optiek hoef je je geen moment te schamen om nóg iets meer uit te geven als je toch al naar een bord van 400+ euro zat te kijken.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.