ASUS ROG Maximus XII Extreme review
Je hebt net de loterij gewonnen, of je verdient gewoon geld als water, en je wil de aller dikste, meest ultieme, over-the-top, balls-to-the-wall, baller gaming setup die je maar kan bedenken. Je bekijkt onze video, ziet dat de Intel Core i9-10900K in gaming de beste prestaties biedt, je denkt f* stroomverbruik, en gaat vervolgens op zoek naar een nieuw moederbord. Je sorteert op Z490 borden, op prijs van hoog naar laag, en je ziet daar: de ASUS ROG Maximus XII Extreme.
Gefeliciteerd, jij bent de doelgroep van dit monster van een moederbord waar we het vandaag over gaan hebben. Want laten we eerlijk zijn, de gemiddelde redelijke medemens kijkt niet naar een bord van bijna 1000 euro. Maar goed, jij wil juist iets wat anderen niet kunnen betalen, en bovenop die nieuwe grote velgen van 4000 euro kan dit bord er ook nog wel bij, dus laten kijken of je dan in elk geval ook iets krijgt waar anderen jaloers van zullen zijn.
Benieuwd hoe de nieuwe Core i9 10900K het doet tegen de Ryzen 9 3900X in Gaming? Check dan deze video:
Techtesters en Z490 moederborden
Grofweg een week voor de lancering kwam bij ons, en menig ander, één elke i9 10900K binnen. Een week om de CPU te testen is krap, een week om de CPU en tig moederborden uitgebreid te testen nog krapper. De lancering ging ook nog eens gepaard met wat opstart problemen, namelijk dat de Turbo boost van de nieuwe CPUs op de meeste moederborden niet helemaal werkte zoals bedoeld. Kijken naar benchmarks wanneer de kloksnelheden van bios update tot bios update wijzigen en dan stellen dat één bord zogenaamd sneller is gaan we niet doen.
Voor onze Z490 moederborden nemen we daarom de praktische aanpak: we kijken naar wat is nu écht belangrijk is als je een moederbord overweegt. Dat wil zeggen dat een moederbord een goede stroomvoorziening moet hebben om de CPUs aan te kunnen, en bij voorkeur te overclocken. En vervolgens kijken we vooral naar de features en het design. Want ja, als je op het punt staat een moederbord te kopen zijn dat de drie pilaren waar je je op moet richten: Stroomvoorziening OK, Features die bij jou passen, en een uitstraling die jou aanspreekt.
Design en Features
Je betaalt veel, dus verwacht veel, en fysiek stelt ASUS niet teleur. Het is e en extreem dik en groot EATX bord met veel metaal voor- en achterop, grote heatsinks, te pas en te onpas ribben toegevoegd, en een kleurstelling die past bij jouw mat grijs bestikkerde Audi RS5, C 43 AMG, of M4 (ik roep maar wat willekeurigs).
Je wilt wel RGB, een beetje bescheiden logotje bijvoorbeeld, maar geen kermisattractie. Ook een OLED displaytje erbij natuurlijk; chic, handig, maar niet overdreven. ASUS weet die balans wel goed te raken.
Feature technisch, staat de Extreme ook overal bovenaan? Njah, bijna: de MSI Godlike heeft plek voor één meer SSD met zijn expansie kaart, maar ASUS combineert er twee op het bord zelf met twee in de elegantere DIMM.2 unit naast het geheugen. Stijl wint i guess, dus score one. Opvallend genoeg is het één van de weinige borden met 8 SATA aansluitingen, al zal jij als baller natuurlijk vooral naar NVMe SSDs kijken. 20 fan headers? No problem. 2 aRGB en 5 RGB headers zijn ook niet de top, maar ook niet echt een issue. Wel is het het enige bord met 2x USB Type-C headers voor je case, het enige bord met meer dan 10 USB poorten achterop, en één van de weinige borden met 10 Gig LAN en 2,5 Gig LAN. Perfect voor die frequente Warzone updates.
Uiteraard zitten alle gekke features erop. Multi-bios, schakelaartjes waarmee overclockers mooie dingen kunnen doen en voor de rest vooral ‘tof’ ogen, voltage meetpunten. Voor de laaste 6 fan headers zal je wel het losse kaartje ergens moeten plaatsen, al zal die veelal ongebruikt blijven. Ook Thunderbolt vereist de insteekkaart, die wel aan beide kanten strak zwart gemaakt is. En drivers op USB stick natuurlijk, iets wat ASUS niet uniek maakt overigens.
Overzicht Headers
Let op, hierbij tellen we alle aansluitmogelijkheden mee die je bij je aanschaf krijgt, dus inclusief extra’s. Denk aan de M.2 kaart van MSI, of de extra Fan en RGB kaartjes van Gigabyte en ASUS.
Speciale aandacht voor de prijs grafiek natuurlijk, want in dit geval vinden we duurder eigenlijk juist beter.
VRM
De echte klapper van de is uiteraard de stroomvoorziening. 16 van die ridicule 90 Amp smart power stages, allemaal op de CPU gericht. Daarmee zal ASUS ongetwijfeld een gooi doen naar de laagste VRM temps van alle borden, al moeten we daar simpel zijn: who cares? Er is praktisch geen verschil tussen dik overkill, en heel dik overkill. Kortom: Overclock naar het extreme, de VRMs houden wel stand.
16 power stages, dikke caps, heatpipes en heatsinks, daar wordt je toch blij van
Eén praktische opmerking: de 16+0 setup houdt wel in dat de iGPU van Intel niet functioneert. Doe jij naast noobs schieten in games op hele dure rigs ook graag wat CPU rendering in bijvoorbeeld Adobe Premiere, dan verlies je quicksync. Met de introductie van NVENC in Premiere echter zal dat nadeel voor gebruikers van legale, up-to-date Adobe pakketten niet meer uitmaken.
Conclusie
De echte vraag is natuurlijk: wat wil je nog meer, of is er iets beters? Want dat laatste kan natuurlijk niet voor onze alles-eisende doelgroep. Op een paar verschillen in de aansluitingen na ontloopt de top (dus even de borden van 800 euro plus) elkaar niet extreem veel en is de kans dat je écht iets tekort komt is gewoon klein: Ultieme stroomvoorziening, Thunderbolt, 10 Gig LAN, een zee aan opslag, en natuurlijk alle luxe feature toetsers en bellen voor liefhebbers, extreme overclockers, extreme custom loop bouwers en ga zo maar door. Echt beter kan dus niet, hooguit iets anders.
Is het een redelijke koop? Absoluut niet, maar als jij het soort gebruiker bent die juist blijer wordt van het product dat zo bizar overcompleet is dat het onbreikbaar is voor anderen? Sure, de Extreme is dan zeker niet je enige keuze, maar méér baller dan dit wordt het ook niet. Kortom, tijd voor een nieuwe award en als je interesse hebt gekregen koop hem dan via deze link, dan kunnen wij van die kickback zeker een week lang uitstekend eten.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)