ASUS ROG Keris II Ace Review
De ROG Keris II is een gloednieuwe muis van ASUS gericht op liefhebbers van een ultralichte, draadloze gaming muis. Met de ROG Harpe Ace lieten ze eerder zien dat ze begrijpen wat nodig is om een top muis te maken en de Keris II heeft daar duidelijk van geleerd, maar belooft ook nog wat upgrades in huis te hebben
ASUS ROG Keris II Ace Pluspunten
Een top muis maken tegenwoordig is vooral een kwestie van de juiste onderdelen inkopen en geen fouten maken. Als je dat eenmaal onder de knie hebt lijkt het niet heel lastig om dat met meerdere modellen te doen. De ROG Keris II volgt dan ook grotendeels het stramien van de ROG Harpe Ace en daarmee is de basis direct al in orde: top sensor, extreem laag gewicht (54g) plus hele fijne en scherpe switches met minimale pre- en post-travel. Haarscherpe primaire knoppen zijn cruciaal als je in het hogere segment mee wil doen en die voelen hier gewoon top aan.
Het grootste verschil is dat de Harpe een symmetrische vorm had en de Keris II een ergonomische vorm. “Ergonomics redefined” staat er mooi op de website, maar de basis van deze vorm is stiekem bijna net zo oud als ASUS zelf, inmiddels zelf ook een dertiger. De Microsoft Intellimouse inspiratie is namelijk overduidelijk. Gek is dat niet gezien onze handen niet fundamenteel anders zijn geworden de laatste jaren, het maakt het juist een hele bekende vorm voor velen waarbij minder gewenning nodig zal zijn dan bij symmetrische compacte muizen. Compact is hij overigens wel, het is een palm grip voor kleine en middelgrote handen, maar een palm of fingertip grip muis voor grotere handen.
Waar het soms mis gaat bij high-end muizen zijn de details. De gliders of vooral de kabel, ook bij een draadloze gaming muis met een hele lange accuduur niet onbelangrijk. Maar ASUS had de memo al dat goede gliders en een paracord style kabel belangrijk zijn en ook hier ontbreken ze dus niet. Ook de side buttons zijn scherp, eveneens een typisch struikelblok voor wannabe high-end modellen, de tri-modus (draadloos 2.4Ghz, Bluetooth, Wired) is ook weer aanwezig wat we zelf waarderen wanneer je je gaming muis ook mee wilt nemen als werk-laptop muis, plus ze beloven ook een grip-tape mee te leveren echter ontbrak die in onze verpakking dus daar kunnen we niet over oordelen. Maar ASUS heeft alle belangrijke puntjes dus netjes afgevinkt.
Gezien we een paar maanden verder zijn verwachten we ook wat upgrades. Die krijgen we in de vorm van een meegeleverde polling booster die ons nu een polling rate van 4000 Hz geven in draadloze modus, of 8000 in bedrade modus. Dat verschil is meetbaar en zichtbaar wanneer je high refresh muizen naast een 1000Hz model legt, maar blijft in onze optiek ondergeschikt aan het kiezen van de muis vorm die het beste bij jou past. Ook is de accuduur iets verbeterd, al maakt het in de praktijk niet heel veel uit of je eens in de week de muis aan de kabel moet leggen of pas een dag of twee later; de moderne draadloze ultralight gaat praktisch altijd wel lang genoeg mee.
ASUS ROG Keris II Ace Minpunten
Omdat ASUS heel netjes alle puntjes van de top-muis-checklist heeft gevolgd blijft er eigenlijk niet heel veel over om over te klagen. 8000Hz polling in draadloze modus was leuk geweest maar merk je in de praktijk weinig van en wat dan resteert zijn vooral subjectieve elementen. Zo is de Keris II voor mijzelf met grote handen en een voorkeur voor symmetrische muizen gewoon niet de ideale muis, een Harpe Ace is dan, ondanks de “slechts” 1000Hz polling simpelweg fijner. Maar ook als dit jouw vorm is, niet iedereen zal per se een super laag gewicht muis willen, ondanks dat het in de regel de betere keuze is voor zowel FPS gaming als voor all-round gebruik.
De prijs is natuurlijk ook een dingetje bij muizen die net uit zijn. De opmerking dat de Harpe Ace, of de eerste Logitech Superlight, inmiddels voor rond de 100 euro te vinden is terwijl de Keris II 160 euro moet kosten moeten we natuurlijk maken, maar als dat jouw vorm niet is dan valt er wel wat te zeggen om meer te betalen voor de vorm die jij wil. Maar de muizenmarkt is uitstekend gevuld en met zo veel goede muizen en fabrikanten die dezelfde checklist ook weten te volgen zal het voor elke muis die ver boven de 100 euro zit een uitdaging zijn om jou te overtuigen om specifiek voor dat model te gaan. Maar ook hier gaat op: wat we nu weten is slechts de adviesprijs, op termijn zal ook de Keris II vermoedelijk net als de Harpe Ace wel richting de 100 euro (moeten) gaan.
ASUS ROG Keris II Ace Conclusie
Uiteindelijk was onze ervaring precies zoals we hadden verwacht. Met de uitstekende Harpe Ace, een van onze persoonlijke favorieten, in ons achterhoofd had ASUS natuurlijk geen muis mogen uitbrengen die achteruit was gegaan en uiteraard is dat ook niet het geval. Ze doen alles wat je zou verwachten van een echte top-end ultralight muis: laag gewicht, stevige bouw, top sensor ervaring, top primaire- en secundaire switches, uitstekende accuduur plus wat extra features zoals de Bluetooth modus en wat upgrades zoals de polling rate booster. Dat ASUS een muis met deze vorm in dit segment uitbrengt waarderen we ook, want de nadruk lijkt vaker te liggen bij symmetrische vormen en dit zal voor sommigen de overstap naar ultralights wat makkelijker maken.
Voor ROG liefhebbers die zaten te wachten op een top muisje met een andere vorm dan de Harpe is de Keris II ideaal. Voor hen zonder nadrukkelijke merkvoorkeur zal het vermoedelijk een kwestie van geduld zijn voordat de Keris II iets omlaag komt van zijn adviesprijs. Maar als je er voor gaat krijg je een muis die weinig te wensen over laat, dus ook hier is een Editor’s Choice op zijn plaats.
Meer Techtesters? Je vindt ons op:
– Techtesters YouTube
– Techtesters Patreon
– Techtesters op Instagram
– Nada op Twitter
– Stephan op Twitter
Onze product links (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.