AASUS ROG Gladius III (Wireless) review
Met de Gladius en Gladius II had ASUS al een aardige muis in handen. Hij volgde grotendeels bekende lijnen wat vorm betreft, combineerde dat met (op dat moment) de betere sensoren, en hij zat goed in elkaar. Inmiddels is de Gladius aan de derde iteratie toe, de Gladius III dus, beschikbaar in zowel bedrade als draadloze variant. De vraag is dan ook: wat heeft ASUS gedaan om te zorgen dat ze ook in deze tijd weer helemaal bij zijn?
Prijzen? 90 euro voor het bedrade model, 110 euro voor de draadloze.
Een muis hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, het is tenslotte ook niet zo dat onze handen compleet anders zijn geworden in de laatste jaren. De Gladius houdt vast een de bekende ergonomische vorm voor rechtshandigen, bekend van onder andere de Logitech G403 en G703, en de Gladius III wijkt daar echt nauwelijks vanaf. Het resultaat is dat iedereen die een beetje middelmaat gaming muis gewend is hier meteen mee aan de slag kan gaan. Het design is ook leuk aangekleed met o.a. de minuscule ROG engravings aan de zijkant en uiteraard RGB.
Wat ASUS dus niet doet is de recente populaire lijn volgen dat kleiner en lichter beter is. De nieuwe Gladius is onmiskenbaar lichter dan de voorganger, hij weegt nu 79 gram of 89 gram afhankelijk van je draadloze wens, maar dat is een flinke slok meer dan bijvoorbeeld de Logitech G Pro Superlight of Razer Viper Ultimate. ASUS richt zich dus meer op een all-round gamer dan de echte esports fanaat die wat grammetjes lichter zullen prefereren. En dat is maar goed ook, want de gewichtsbalans ligt wat naar achter wat de Gladius (vooral Wireless) wat minder aantrekkelijk maakt als jij je muis heel actief optilt omdat je op super lage DPI settings speelt. Dit is meer voor wat rustiger, muis-op-tafel houdend gamen.
De verbeteringen zitten vooral in de fijnere details. Uiteraard is de sensor weer top, maar dat gaat voor elke recente A-muis op dus dat is geen onderscheidingspuntje meer. Wat ze wel heel goed -beter- hebben gedaan is de switches. De knoppen zitten strak op de fysieke switch waardoor er praktisch geen pre-travel (of post-travel) is en de muis dus vlot actueert. ASUS claimt ook dat er praktisch nul click latency is, maar dat is iets waar we binnenkort op terugkomen met een grote muis-lag test, stay tuned! Echt positief is de bekende Gladius feature om de switches te kunnen wisselen, je kan zelfs de nieuwere optische switches erin klikken als je wilt en je krijgt die er direct bij ook om het zelf te proberen. Zelfs als je daar geen interesse in hebt is het een sterk voordeel gezien de meeste muizen overlijden door defecte switches, ze relatief makkelijk kunnen vervangen verlengt de levensduur van je muis. Elk stukje hardware dat niet direct op de schoot verdwijnt is een voordeel.
Het totale gevoel klopt in elk geval, de actuatie is goed, iets wat ook voor de zijknoppen opgaat, en ook het scrollwiel voelt fijn. Die kan je ook gebruiken in combinatie met een DPI knop om zonder software de DPI instellingen aan te passen, maar ik vermoed dat de meeste gamers toch eenmalig een enkele of hooguit twee DPI instellingen vast erin zetten.
Wat andere moderne zaken betreft haakt ASUS wel aan. Zo zijn de gliders een stuk soepeler, en ook opvallend gevormd om zogenaamd de glij weerstand in alle richtingen te verminderen. Het zal wel, hij glijdt goed, maar verwacht niet dat dat het verschil maakt tussen een muis van ca 80-90 gram of een muis van minder dan 60. Mijn punt blijft: als je echt een speed-freak bent dan ben je beter af met een ultralight. De kabel is wel modern en in lijn met ultra-lights, de zogenoemde paracord zorgt voor weinig weerstand waardoor ook de bedrade variant draadloos-ish voelt in gebruik.
Er is eigenlijk maar een ding wat ik aan wil geven waarvan ik hoop dat ASUS meeleest: de Armory Crate software. Ik ben hem inmiddels aardig gewend in combinatie met hun moederborden. En an sich werkt dat allemaal aardig. Maar vergeleken met G Hub van Logitech, of de iCue software van Corsair? Dan voelt valt er nog wel wat te winnen op gebied van reactiesnelheid (van de software) en gebruiksvriendelijkheid. Een drama? Neu, maar hey, het kan beter en vooral toegankelijker voor de minder dan die-hard doelgroep die ROG ook kent.
Conclusie
Even in de veronderstelling dat jij de moderne ultralight lijn niet wilt volgen, daar is de Gladius III wat te groot, te zwaar en wat te bottom-heavy voor, weet ASUS wel een sterke muis neer te zetten voor iedereen die een wat klassieker handje-vol rechtshandigen muis zoekt en tegelijkertijd wil profiteren van wat moderne voordelen. Zo glijdt de nieuwe Gladius III beter dan voorgangers (ook van de concurrentie), de switches voelen scherper aan dan voorheen en de mogelijkheid om ze te vervangen bij een defect in plaats van dat je meteen een nieuwe muis moet kopen is fijn. De sensor klopt natuurlijk ook, maar nogmaals dat is de standaard.
Tussen de bedrade en draadloze variant zou ik het wel weten, als je toch al 90 euro uitgeeft ga dan voor de draadloze voor 110, dat werkt ondanks de paracord toch echt nog wat fijner. Ook de accuduur, eens in de x dagen een keertje laden via de Type-C aansluiting, is geen bezwaar.
Wat is dan wel een bezwaar? ASUS is niet uniek in het bieden van scherpe clicks en dergelijke moderne features, maar vraagt er wel relatief de hoofdprijs voor. Vooral het bedrade model is fors duurder dan bedrade concurrentie waarbij je vaak voor 50 euro al iets goeds hebt, of voor 60-70 euro iets hebt wat inhoudelijk prima concureert. Dan resteert dus een aardige meerprijs voor o.a. de switch-wissel optie en eventuele brand-matching voordelen. Ok zich geen probleem, maar ik hou het bij recommended en Editor’s Choice blijft buiten schot.
Het draadloze model is weliswaar nog wat duurder, maar zijn concurrenten kennen in de regel niet heel andere prijskaartjes. Zien we dat ASUS vervolgens best wel ver gaat met het meeleveren van extra gliders, extra switches zodat je zelf tussen mechanisch en optisch kan wisselen zonder extra aanschaf, een uitstekende bouw, et cetera, dan vind ik dat ze toch heel goed meekunnen met de concurrentie voor een vergelijkbare prijs. Die concurrenten focussen weliswaar lekker op een laag gewicht tegenwoordig, maar dat is iets dat niet iedereen wil terwijl er voor de rest weinig extra features aan hangen die kunnen concurreren met wat je hier krijgt. Al met al kunnen we vandaag, de dag dat ook de ROG Claymore II een Editor’s Choice award krijgt, stellen dat ASUS goed bezig is met hun peripherals die uitstekend meekunnen met de top van de markt. Editor’s Choice voor de Gladius III Wireless.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)